Σε επιφυλακή οι επιστήμονες για τα Ρίχτερ στις Κυκλάδες - «Ενεργό» το ηφαίστειο της Σαντορίνης
«Προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος» λέει ο Τσελέντης - Παπαδόπουλος: «Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο κίνδυνος».
Με προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες τους σεισμούς που καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στις Κυκλάδες, σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και τα γύρω νησιά.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ενώ το πρωί - δηλώσεις του - φάνηκε πλήρως καθησυχαστικός, σε νεότερες δηλώσεις του σε ιστοσελίδες επισημαίνει μια διαφοροποίηση του φαινομένου που έχει να κάνει με:
- Την αύξηση του πλήθους των σεισμών
- Την αύξηση των μεγεθών των δονήσεων
- Και την επέκταση στα επίκεντρα των σεισμών που δείχνει ότι διευρύνεται το τμήμα του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί
Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Facebook σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων τονίζει, μεταξύ άλλων πως «όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος».
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου
«Σεισμική έξαρση Σαντορίνης-Αμοργού. Και νέα αύξηση σεισμικών μεγεθών με 4,1 προ ολίγου. Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κινδυνος. Ο μηχανισμός γένεσης που μόλις δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με την άποψη ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί».
«Είναι πράγματι πολλοί σεισμοί, κυρίως την τελευταία εβδομάδα, Από τις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά κυρίως την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 150 και 200 σεισμοί, λίγοι είναι πάνω στο νησί της Σαντορίνης. Οι περισσότεροι είναι σε απόσταση βορειοανατολικά, περίπου 10 έως 30 χιλιόμετρα μακριά», είχε πει το πρωί σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.
«Όμως το σημαντικό είναι ότι από την εξέταση που έχουμε κάνει δεν προκύπτει ότι είναι ηφαιστειακοί σεισμοί. Δεν είναι δηλαδή σεισμοί οι οποίοι έχουν σχέση με κάποιες ηφαιστειακές διαδικασίες στο υπέδαφος, κάτω από το ηφαίστειο ή γύρω από το ηφαίστειο. Είναι καθαρά τεκτονικοί σεισμοί, από αυτούς που θα μπορούσαν να γίνουν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας», πρόσθεσε.
Τόνισε πως, «βεβαίως η πολιτεία πολύ καλά κάνει και οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τα ινστιτούτα, να παίρνουν μακροπρόθεσμα μέτρα προστασίας και για τον ηφαιστειακό κίνδυνο» και πρόσθεσε «ο κίνδυνος και ο σεισμικός και πολύ περισσότερο ο ηφαιστειακός, είναι ακόμη αμελητέος».
Ο κ. Παπαδόπουλος έκλεισε λέγοντας πως «οι εκρήξεις που αναμένουμε στη Σαντορίνη στο κοντινότερο σχετικά μέλλον θα είναι μικρών μεγεθών. Αλλά και αυτές χρειάζονται προετοιμασία».
Τσελέντης: «Προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος αλλά τα ηφαίστεια είναι ενεργά»
Από την πλευρά του ο επίσης σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη σε συνδυασμό με την ύπαρξη του ηφαιστείου στην ευρύτερη περιοχή, σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Λίγα λόγια για να μάθετε για τα ηφαίστεια της Σαντορίνης: Τους τελευταίους δύο μήνες παρακολουθούν μια "ήπια" σεισμική-ηφαιστειακή δραστηριότητα στον ευρύτερο χώρο των τρων κυρίων ηφαιστειακών κέντρων της Σαντορίνης: στην Νέα Καμένη και στον Κολούμπο, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους».
Οι σεισμοί στη Σαντορίνη
Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και των γύρω νησιών καθώς καταγράφονται δεκάδες μικροσεισμοί.
Ο πιο πρόσφατος σεισμός έγινε στις 15:29 και είχε μέγεθος 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση σημειώθηκε 35,2 ανατολικά- βορειοανατολικά της Θήρας, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 2 χλμ.
Νωρίτερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι στις 14:51, καταγράφηκε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και με επίκεντρο 22 χλμ ΒΑ της Θήρας και εστιακό βάθος στα 5 χλμ.
H μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι έντονη, με τις ασθενείς δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 2-3 Ρίχτερ.
Μπαράζ δονήσεων στις Κυκλάδες
H μετασεισμική δραστηριότητα είναι έντονη, με τις ασθενείς δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 2-3 Ρίχτερ. Σεισμός 3,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε και 18 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το πρωί του Σαββάτου, είχαν σημειωθεί ασθενείς σεισμοί με απόσταση λίγων λεπτών σε Αμοργό και Σαντορίνη.