Πούτιν: Να ξαναπάρουμε πίσω εδάφη που μας ανήκουν όπως ο Μεγάλος Πέτρος
Την πολιτική του με εκείνη του Μεγάλου Πέτρου, συνέκρινε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στην εισβολή του τσάρου στη Σουηδία, την Φινλανδία, σε ένα μέρος της Εσθονίας και στη Λετονία.
«Μόλις επισκεφθήκαμε μια έκθεση αφιερωμένη στα 350 χρόνια από τη γέννηση του Μεγάλου Πέτρου. Είναι συγκλονιστικό, όμως σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε (…) Ο Πέτρος ο Μέγας διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο επί 21 χρόνια. Θα είχε κανείς την εντύπωση πως όταν ήταν σε πόλεμο με τη Σουηδία, πήρε κάτι από αυτούς. Δεν τους πήρε τίποτα, επέστρεψε (στη Ρωσία) ό,τι ήταν δικό της», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε νέους επιχειρηματίες στη Μόσχα.
«Όταν ίδρυσε μια νέα πρωτεύουσα (σ.σ. την Αγία Πετρούπολη) καμία από τις χώρες της Ευρώπης δεν αναγνώριζε αυτό το έδαφος ως ρωσικό. Όλοι το θεωρούσαν μέρος της Σουηδίας. Όμως εξ αμνημονεύτων χρόνων ζούσαν εκεί Σλάβοι, δίπλα στους Φινοουγγρικούς λαούς. Ξαναπήρε πίσω και ενίσχυσε» τα εδάφη αυτά, πρόσθεσε.
«Προφανώς, επαφίεται σε εμάς να ξαναπάρουμε πίσω (ό,τι ανήκει στη Ρωσία) και να ενισχύσουμε» (τη χώρα), συνέχισε, προφανώς αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Ναι, υπήρξαν εποχές στην ιστορία της χώρας μας που υποχρεωθήκαμε να υποχωρήσουμε, όμως μόνο για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», κατέληξε.
Ο Μέγας Πέτρος, ένας απολυταρχικός και ταυτόχρονα εκσυγχρονιστής ηγεμόνας, κυβέρνησε επί 43 χρόνια και έδωσε το όνομά του σε μια νέα πρωτεύουσα, την Αγία Πετρούπολη –απ’ όπου κατάγεται ο Πούτιν– την οποία έχτισε σε εδάφη που κατέλαβε από τους Σουηδούς.
Η ήττα της Σουηδίας στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700-1721) κατέστησε τη Ρωσία την κυριότερη δύναμη στη Βαλτική και σημαντικό παράγοντα που επηρέαζε τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
«Η Ρωσία δεν θα περιχαρακωθεί στον εαυτό της όπως η ΕΣΣΔ»
Παράλληλα ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι δεν θα πέσει κανένα Σιδηρούν Παραπέτασμα στη ρωσική οικονομία, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση, επειδή η Μόσχα δεν θα περιχαρακωθεί στον εαυτό της, όπως έκανε η Σοβιετική Ένωση.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει τη Ρωσία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικών πόρων παγκοσμίως, προς τη σημαντικότερη συρρίκνωση της οικονομίας της μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991.
Όταν ρωτήθηκε για τη σύναψη συμφωνιών με εταίρους όπως η Κίνα και η Ρωσία εν μέσω του «κλεισίματος» της ρωσικής οικονομίας, ο Πούτιν είπε ότι η οικονομία της χώρας θα παραμείνει ανοιχτή.
«Δεν είχαμε κλειστή οικονομία – ή μάλλον, είχαμε, κατά τη σοβιετική περίοδο, όταν αποκοπήκαμε, δημιουργώντας το λεγόμενο Σιδηρούν Παραπέτασμα. Το δημιουργήσαμε με τα ίδια μας τα χέρια. Δεν θα κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος, η οικονομία μας θα παραμείνει ανοιχτή», πρόσθεσε μιλώντας σε νέους επιχειρηματίες ενόψει του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Ο Πούτιν είχε δηλώσει το 2005 ότι η κατάρρευση της ΕΣΣΔ ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα επειδή εκατομμύρια Ρώσοι βυθίστηκαν στη φτώχεια και η ίδια η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με διάλυση.
Μετά την αποχώρηση μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών και επενδυτών από τη Ρωσία, η Μόσχα λέει ότι θα στρέψει την πλάτη της στη Δύση και θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της δικής της εγχώριας βιομηχανίας ενώ θα εντείνει τη συνεργασία της με την Κίνα, την Ινδία και άλλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
«Μια χώρα σαν τη Ρωσία δεν μπορεί να περιοριστεί», είπε ο Πούτιν.