Πούτιν για πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς: Η Ρωσία έτοιμη για διαμεσολάβηση – Η αποτυχημένη πολιτική των ΗΠΑ υπεύθυνη για την όξυνση
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής στην σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς ενώ προειδοποίησε πως πιθανή χερσαία εισβολή στη Γάζα με χρήση βαρέων όπλων θα έχει σοβαρές συνέπειες για όλες τις πλευρές, ενώ οι απώλειες αμάχου πληθυσμού θα είναι «αδιανόητες».
«Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συντονιστεί με όλους τους εποικοδομητικά σκεπτόμενους εταίρους. Προχωρούμε από το γεγονός ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην επίλυση της παλαιστινο-ισραηλινής σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της CIS στο Μπισκέκ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο στόχος των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι η εφαρμογή της φόρμουλας του ΟΗΕ , η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που συνυπάρχει ειρηνικά και αρμονικά με το Ισραήλ , «το οποίο, φυσικά, επίσης, το βλέπουμε αυτό, δέχθηκε μια επίθεση πρωτοφανή σε σκληρότητα και, φυσικά, έχει το δικαίωμα στην προστασία, έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει την ειρηνική του ύπαρξη».
Απαράδεκτες οι απώλειες αμάχων
Ο Πούτιν τόνισε επίσης πως μια ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα είχε αποτέλεσμα ένα επίπεδο απωλειών αμάχων που θα ήταν “απολύτως απαράδεκτο”.
Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σήμερα όλους τους αμάχους που κατοικούν στην πόλη της Γάζας, περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια μέσα σε 24 ώρες, καθώς συγκέντρωσε άρματα μάχης ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας εισβολής έπειτα από τη φονική επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η ισλαμιστική οργάνωση Παλαιστινίων μαχητικών Χαμάς.
Ο Πούτιν πρόσθεσε πως η χρήση βαρέως οπλισμού σε περιοχές κατοικιών “εγκυμονεί σοβαρές συνέπειες για όλες τις πλευρές”. “Και το πιο σημαντικό, οι απώλειες αμάχων θα είναι πλήρως απαράδεκτες. Τώρα το κυριότερο πράγμα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία”, είπε.
Πυρά στις ΗΠΑ
Τέλος πρόσθεσε ότι θεωρεί την όξυνση στη Μέση Ανατολή συνέπεια της αποτυχημένης πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών , οι οποίες δεν προσπάθησαν να αναζητήσουν τρόπους εξομάλυνσης των αντιθέσεων μεταξύ των μερών.
«Το «Κουαρτέτο της Μέσης Ανατολής» των διεθνών μεσολαβητών δεν χρησιμοποιήθηκε. Με απίθανες προφάσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλόκαραν στην πραγματικότητα αυτό το σχήμα, το οποίο ήταν μοναδικό και, παρεμπιπτόντως, είχε εντολή εγκεκριμένη από το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ. Έγινε μια προσπάθεια, με τη βοήθεια ορισμένων μέτρων οικονομικών κινήτρων, να επιλυθεί ένα πολιτικό πρόβλημα, ένα βαθιά ριζωμένο πρόβλημα, δηλαδή η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.