Πότε θα γίνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Τι συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία
Σε ρυθμούς συνεδρίου κινείται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος να αποφασίζει κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση τη διεξαγωγή του στα τέλη Φεβρουαρίου. Η οριστική απόφαση τυπικά θα ληφθεί το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή.
Κατά πληροφορίες, το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ξεκινήσει την Πέμπτη 22 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου. Αύριο, Σάββατο, η Κεντρική Επιτροπή πέρα από την οριστική ημερομηνία του Συνεδρίου θα εγκρίνει και τη δημιουργία δύο επιτροπών, της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και της Επιτροπής πολιτικών Θέσεων.
Στο έκτακτο συνέδριο θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό μετά από εκλογές στις Οργανώσεις Μελών, ενώ παράλληλα θα στηθούν κάλπες για ανάδειξη νέων Νομαρχιακών Επιτροπών και νέων κατά τόπους Συντονιστικών Οργάνων. Επί της ουσίας, η ανασυγκρότηση του οργανωτικού «ιστού» του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει παράλληλα με τον προσυνεδριακό διάλογο.
Χθες, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι «κρατάμε τον λόγο μας» αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του, κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα συνέδριο «επανεκκίνησης, συσπείρωσης και ανασυγκρότησης». Στόχος της Κουμουνδούρου είναι να έχει «πανηγυρικό» χαρακτήρα, ενώ για πρώτη φορά στη διαδικασία εκλογής συνέδρων θα συμμετάσχουν τα 40.000 νέα μέλη που έχουν εγγραφεί στο μητρώο μελών του κόμματος.
Παρά τις φωνές που πρότειναν την αναβολή του συνεδρίου, εν τέλει η απόφαση ελήφθη από την ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με στελέχη της Κουμουνδούρου να τονίζουν στο flash.gr πως χρειάζεται ένα συνέδριο προσανατολισμένο στην κοινωνία, με στόχο την παραγωγή ουσιαστικής πολιτικής και όχι σύγκρουσης μηχανισμών.
Αν και το κλίμα κατά τη συνεδρίαση της Π.Γ. ήταν ήρεμο χωρίς εντάσεις και αντιπαραθέσεις, σημείο τριβής αποτέλεσε η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Κατά πληροφορίες, υπήρξαν στελέχη, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που πρότειναν η εκλογή της Κ.Ε. να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το συνέδριο. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν την εκλογή νέου οργάνου μετά τις Ευρωεκλογές. Κι’ αυτό γιατί υπήρξε η εκτίμηση πως είναι ορατός ο κίνδυνος ενός νέου κύκλου εσωστρέφειας σε μία χρονική στιγμή μάλιστα, όπου απαιτείται συσπείρωση των κομματικών δυνάμεων και καθαρός οδικός χάρτης ενόψει της «μάχης» των Ευρωεκλογών. Πάντως, τα το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και την αυριανή Κεντρική Επιτροπή.
Από την πλευρά του, ο Διονύσης Τεμπονέρας μίλησε κατά πληροφορίες για μία «ευκαιρία» προγραμματικής, ιδεολογικής και οργανωτικής επανεκκίνησης, σημειώνοντας βέβαια πως δεν πρέπει να υπάρξουν αποκλίσεις από την ιστορική παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όμως και ένα συνέδριο σύγκρουσης τάσεων. Στο μεταξύ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη περί προκριματικών εσωκομματικών εκλογών για το ευρωψηφοδέλτιο λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το καταστατικό.
Κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας καλύφθηκαν επίσης, οι «κενές» πολιτικές χρεώσεις που προέκυψαν μετά τη διάσπαση. Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παππάς, ο οποίος άλλωστε έχει υπό την ευθύνη του και τον αντίστοιχο κοινοβουλευτικό Τομέα, ανέλαβε υπεύθυνος οικονομίας. Η Ρένα Δούρου υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πολιτικού σχεδιασμού, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος προγράμματος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς". Ο καταμερισμός των υπόλοιπων χρεώσεων παραμένει ως έχει.