Πότε και πως θα περάσει η Ελλάδα από την πανδημία στην ενδημία
Η κυβέρνηση αλλά κυρίως η χώρα θέλει και πρέπει να αφήσει πίσω το εφιαλτικό σπιράλ της πανδημίας. Ένα σπιράλ με χιλιάδες νεκρούς, νοσηλευόμενους στις εντατικές, περιοριστικά μέτρα, και μια κλειστή οικονομία που καταρρέει σιγά σιγά.
Αυτό είναι το βασικό μέτωπο για την Ελληνική κοινωνία. Η πανδημία. Με την κατάσταση και το χρονολόγιο να έχει ως εξής. Τα μέτρα θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα 29 Μαρτίου.
Εν τω μεταξύ θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων ανεξαρτήτως ηλικίας και παράλληλα της επόμενης ηλικιακής κατηγορίας των 70 έως 74 ετών.
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα εμβολιάζονται όλοι οι άνω των 70 ετών και όσοι πάσχουν με βαριές ασθένειες όλων των ηλικιακών κατηγοριών.
Τον Απρίλιο και μέχρι τα τέλη Μαΐου με την ένταξη στο πρόγραμμα, των εμβολίων της Johnson & Johnson (συν 1 εκατομμυρίου δόσεων της Pfizer) και πιθανώς της Moderna και της Curevac, υπολογίζεται ότι θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και όλοι όσοι πάσχουν από βαριά νοσήματα κάθε ηλικίας.
Παράλληλα έστω και με προϋποθέσεις, τον Απρίλιο θα ανοίξουν, σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση (μόνο σε υπαίθριους χώρους). Ο τουρισμός θα ανοίξει στις 14 Μαΐου με την ελπίδα να μην έχουμε μεσοπρόθεσμα υγειονομικά, τις συνέπειες που είχε το περσινό άνοιγμα από τη Σαντορίνη.
Εδώ θα βοηθήσει η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά και το σχετικό τείχος ανοσίας που θα έχει χτιστεί από τους εμβολιασμούς.
Με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός ενηλίκων άνω των 50 ετών και στις αρχές του επόμενου φθινοπώρου η χώρα θα αναμετρηθεί κυρίως με τις οικονομικές τις πληγές.
Με μία υποσημείωση. Δεν θα έχουμε τελειώσει οριστικά.
Τα εμβόλια δεν παρέχουν πλήρη ανοσία έναντι της μόλυνσης. Επίσης τα διαθέσιμα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι στελεχών όπως το Β.1.351 της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού.
Ακόμα και αν τα ποσοστά σοβαρής νόσησης και θανάτου είναι χαμηλότερα δεν είναι μέχρι τώρα σαφές εάν η νόσος Covid 19 θα καταστεί εποχική όπως η γρίπη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες κάτι που σημαίνει ότι τα συστήματα υγείας θα πρέπει να τροποποιηθούν οριστικά και να προσαρμοστούν στις ανάγκες των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά τους χειμερινούς μήνες.
Η έξοδος λοιπόν δεν θα είναι σαν ένα κινηματογραφικό happy end. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως θα περάσουμε σε μια ενδημική κατάσταση με ένα σχετικά σταθερό, προβλέψιμο ποσοστό μεταξύ των ευπαθών ομάδων και με ένα κόστος σε όλα τα επίπεδα για άγνωστο διάστημα. Η ζωή θα είναι μεν καλύτερη από σήμερα αλλά με διαφορετικούς όρους από το χθες,