«Πόσοι είναι τελικά οι νεκροί μας;»: Συγκλόνισαν οι συγγενείς των θυμάτων από την τραγωδία στο Μάτι
Για τουλάχιστον 14 έως 18 ακόμα θανόντες, των οποίων βρέθηκαν μέλη και βιολογικά υλικά αλλά δεν ταυτοποιήθηκαν, κάνουν λόγο οι συγγενείς των θυμάτων.

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα (7/4) ο Σύλλογος συγγενών θανόντων και εγκαυματιών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, κατά την οποία αναφέρθηκαν στις συνθήκες που επικράτησαν την αποφράδα εκείνη 23η Ιουλίου 2018, ενώ στάθηκαν στον δικαστικό αγώνα ο οποίος «έχει δοκιμάσει κάθε αντοχή» τους.
Συγκλονιστική ήταν η ομιλία της προέδρου του Συλλόγου, με την Κάλλι Αναγνώστου να σημειώνει πως βρέθηκαν να παλεύουν με το πένθος της απώλειας των αγαπημένων τους, και τον πόνο για τις ισόβιες πληγές τους, ενάντια στο χρόνο, αλλά και ενάντια σε έναν απίστευτο παραλογισμό με κοινωνικές διαστάσεις, αφού, αντί «το σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του και να χαρακτηρίσει ως κακούργημα τη δολοφονία και τις βαριές σωματικές βλάβες 160+ ψυχών, ουσιαστικά, επιχείρησε να μετατρέψει όλους εμάς τα θύματα σε θύτες… Ένα έγκλημα στο οποίο εάν αναγνώριζαν τα εγκληματικά λάθη τους από την πρώτη στιγμή και τιμωρούνταν οι υπεύθυνοι, όποιοι είναι, ενδεχομένως να μην υπήρχαν κι όσες τραγωδίες ακολούθησαν ή θα ακολουθήσουν…».
«Πόσοι τελικά είναι οι νεκροί μας;»
Από την πλευρά της η Σοφία Χαμηλοθώρη επισήμανε πως 7 χρόνια μετά τη φονική φωτιά παραμένει αναπάντητο ένα μεγάλο ερώτημα: «Πόσοι τελικά είναι οι νεκροί μας;».
Όπως ανέφερε η ίδια, «όλοι ακούγαμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι οι νεκροί είναι περισσότεροι από όσους ξέρουμε και πως υπάρχει και ομαδικός τάφος στο Κοιμητήριο Νέας Μάκρη. Κανείς όμως δεν βγήκε να κάνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση.
Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά πως κάθε θέμα, πόσω μάλλον αυτό που είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο, το αγγίζουμε με αξιοπρέπεια και το επικοινωνούμε όταν πια είμαστε βέβαιοι για τους ισχυρισμούς μας, με αποδεικτικά στοιχεία. Χωρίς πυροτεχνήματα για την πρόκληση άσκοπου ενδιαφέροντος.
Μετά από αίτημα του Συλλόγου μας, αμέσως σχεδόν από τη σύστασή μας, προς τον Δήμο Μαραθώνος, για τη χορήγηση πληροφοριών για τον ομαδικό τάφο, μας απέστειλαν την απόφαση Αντιδημάρχου, με την οποία αποφασίστηκε «η χορήγηση άδειας ταφής, τμημάτων ανθρωπίνων σορών και βιολογικού υλικού, συνεπεία της πυρκαγιάς».
Πιάνοντας και ξετυλίγοντας το νήμα από εκεί επικοινωνήσαμε με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και ζητήσαμε τα επικαλούμενα στη δημαρχική απόφαση έγγραφα.
Το πρώτο έγγραφο αφορούσε αίτημα προς την Εισαγγελία «να μεριμνήσει για τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την ταφή τμημάτων ανθρωπίνων σορών και βιολογικού υλικού καθώς και ζωϊκών οστών, όπως και για την καταστροφή καμένων προσωπικών αντικειμένων».
Στη συνέχεια με δεύτερο αίτημα προς τη Δ.Α.Ε.Ε. γίναμε κοινωνοί του από 10/8/2018 εγγράφου, ενός πίνακα, απευθυνόμενου στο Κοιμητήριο Σχιστού, που αναφερόταν σε μη ταυτοποιημένα μέλη και σορούς, ο οποίος πίνακας διαθέτει 18 εγγραφές.

Δεν σταματήσαμε την έρευνα και πλέον έχουμε εις χείρας μας την από 23/8/2018 έκθεση ανεύρεσης/φωτογράφησης τμημάτων μη ταυτοποιημένων σορών, με 16 εγγραφές, 2 φέρονται πως αφορούν τελικά ζωικά μέλη και τέσσερις αφορούν από 2 άτομα έκαστη, καθώς και μια πραγματογνωμοσύνη για ανευρεθείσα σορό ανδρός αταυτοποίητη.
Με όσα μπορούμε να αντιληφθούμε μιλάμε για τουλάχιστον 14 έως 18 ακόμα θανόντες, των οποίων βρέθηκαν μέλη και βιολογικά υλικά αλλά δεν ταυτοποιήθηκαν. Από τα έγγραφα προκύπτει επίσης ότι αρκετά μέλη ανασύρθηκαν μέσα από οχήματα.
Αλήθεια, πότε και ποιος μας ενημέρωσε για τον ακριβή αριθμό των διαφορετικών ανθρώπινων dna που βρέθηκαν; Από πού προκύπτει ότι έγιναν προσπάθειες ταυτοποίησης τους και αναζήτησης συγγενών μέσω τυχόν δηλωμένων αγνοουμένων σε τμήματα ή Πρεσβείες;
Πόσο πιο σκύλευση νεκρών συνιστά ο ενταφιασμός ανθρωπίνων μελών με ζωικά για τα οποία επιβάλλεται καύση ή υγειονομική ταφή;
Όταν τα καμμένα αυτοκίνητα αποσύρθηκαν κακήν κακώς και χωρίς έλεγχο και στοιβάχτηκαν, πώς ξέρουμε ότι μέσα δεν υπήρχαν επιπλέον ανθρώπινα μέλη;
Όταν έχουμε τουλάχιστον 3 περιπτώσεις παράδοσης λάθος σορού σε συγγενείς, και στη μια κιόλας περίπτωση ο υπεύθυνος αντιπύραρχος, γνωστός και μη εξαιρετέος και από άλλες υποθέσεις, ζήτησε να συγκαλυφθεί και να διορθωθεί το λάθος στα κρυφά, πώς είμαστε βέβαιοι τι υπάρχει στον ομαδικό τάφο και σε ποιον ανήκει;
Έστω και 7 χρόνια μετά, οφείλουμε να αναδείξουμε, όσα, προσπάθησαν, τότε κυριολεκτικά και μεταφορικά, να «θάψουν», ώστε να αποδώσουμε στους νεκρούς μας την οφειλόμενη τιμή και την αγαλλίαση».
