Πόσο θα κοστίσουν στην τσέπη και στην παγκόσμια οικονομία οι δασμοί του Τραμπ
Οι προτεινόμενοι δασμοί θα επηρεάσουν ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, αλλάζοντας ενδεχομένως τα εμπορικά πρότυπα και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Με επερχόμενο κατακλυσμό μοιάζει η απειλή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προαναγγείλει ότι από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του, στις 20 Ιανουαρίου 2025 θα επιβάλλει μπαράζ δασμών σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Κίνα, Μεξικό, Καναδάς, χώρες της Ασίας και της Ευρώπης ήδη ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει στις οικονομίες τους η προστατευτική πολιτική του Τραμ.
Οι προτεινόμενοι δασμοί θα επηρεάσουν ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, της γεωργίας και της μεταποίησης, αλλάζοντας ενδεχομένως τα μακροχρόνια εμπορικά πρότυπα και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Ανησυχούν Καναδάς, Μεξικό και Κίνα
Ήδη o πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό προσπάθησε στις 26 Νοεμβρίου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, χωρίς -όπως φαίνεται- αποτέλεσμα, καθώς ο Τριντό δεν έκανε καμία μνεία στο θέμα των δασμών.
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ προειδοποίησε ήδη από τις 25 Νοεμβρίου τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τρομερές οικονομικές συνέπειες και για τις δύο χώρες από τους δασμούς και πρότεινε πιθανά αντίποινα κατά των εισαγωγών από τις ΗΠΑ, μετά την απειλή του για γενικούς δασμούς 25% στο Μεξικό και στον Καναδά.
«Ο ένας δασμός θα διαδέχεται τον άλλο ως απάντηση και ούτω καθεξής, μέχρι να θέσουμε σε κίνδυνο τις κοινές μας επιχειρήσεις», είπε η Sheinbaum σε μια επιστολή προς τον Τραμπ, την οποία διάβασε δυνατά σε συνέντευξη Τύπου, προειδοποιώντας ότι οι δασμοί θα προκαλούσαν πληθωρισμό και απώλειες θέσεων εργασίας και στα δύο. χωρών.
Ο έτερος μεγάλος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ που έχει μπει στο στόχαστρο του Τραμπ είναι η Κίνα, στην οποία όπως έχει προαναγγελθεί θα μπει -εκτός του γενικού εισαγωγικού δασμού 25%- πρόσθετος δασμός 10%. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας προειδοποίησαν τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η υπόσχεσή του να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα λόγω των ροών φαιντανύλης θα μπορούσε να παρασύρει τις δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου σε έναν αμοιβαία καταστροφικό δασμολογικό πόλεμο. Ο Τραμπ, δήλωσε ότι θα επιβάλει «πρόσθετο δασμό 10%, πάνω από τυχόν πρόσθετους δασμούς» στις εισαγωγές από την Κίνα έως ότου το Πεκίνο καταστείλει τη διακίνηση των χημικών πρόδρομων ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του θανατηφόρου ναρκωτικού.
Ποια προϊόντα θα επηρεαστούν
Το πρακτορείο Reuters, σκιαγράφησε τις αρνητικές επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου που θέλει να εξαπολύσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε Καναδά και Μεξικό.
Πετρέλαιο
Ο Καναδάς εξήγαγε περίπου 177,19 δις δολάρια σε ενεργειακά προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι εισαγωγές αργού από τον Καναδά αποτελούν περισσότερο από το ένα πέμπτο του συνόλου του πετρελαίου που επεξεργάζονται τα διυλιστήρια των ΗΠΑ. Περίπου το 70% των εισαγόμενων καναδικών βαρελιών πηγαίνει στα διυλιστήρια Midwest των ΗΠΑ που προμηθεύουν μια περιοχή που περιλαμβάνει το Σικάγο και το Ντιτρόιτ.
Πολλά από αυτά τα διυλιστήρια Midwest έχουν διαμορφωθεί για να εκτελούν βαρύτερο πετρέλαιο και είτε θα δυσκολευτούν να βρουν έναν άμεσο αντικαταστάτη για το καναδικό πετρέλαιο είτε θα αντιμετωπίσουν υψηλότερη τιμή εάν αυτό το πετρέλαιο υπόκειται σε δασμούς. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος των καυσίμων στα Μεσοδυτικά. Οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου 5,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού και προϊόντων πετρελαίου την ημέρα (bpd) από τον Καναδά και το Μεξικό το 2024, με περισσότερα από 4 εκατομμύρια bpd από αυτά από τον Καναδά, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.
Το 2023, οι καναδικές εξαγωγές αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πάνω από 110 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του Καναδά.
Φυσικό αέριο
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου 8,5 δις κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd) φυσικού αερίου κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024 από τον Καναδά και το Μεξικό, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΙΑ. Οι συνολικές εξαγωγές φυσικού αερίου ήταν περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με στοιχεία από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του Καναδά.
Οι περισσότερες από τις φετινές εισαγωγές φυσικού αερίου - περίπου 8,4 bcfd - προήλθαν μέσω αγωγών από τον Καναδά. Αυτό συγκρίνεται με ετήσιο μέσο όρο 8,0 bcfd εισαγωγών φυσικού αερίου από τον Καναδά το 2023 και μέσο όρο 7,6 bcfd την τελευταία πενταετία (2018-2022).
Το υπόλοιπο περίπου 0,1 bcfd εισαγωγών φυσικού αερίου μέχρι στιγμής φέτος προήλθε από αγωγούς από το Μεξικό, υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τον Καναδά και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) από τον Καναδά.
Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, εξήγαγαν περίπου 20,8 bcfd φυσικού αερίου κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2,7 bcfd προς τον Καναδά μέσω αγωγού, 6,4 bcfd προς το Μεξικό μέσω αγωγού και περίπου 11,7 bcfd προς διάφορες χώρες μέσω LNG.
Η αξία αυτών των εξαγωγών φυσικού αερίου των ΗΠΑ κατά τους πρώτους οκτώ μήνες ήταν περίπου 11,0 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters χρησιμοποιώντας το σημείο αναφοράς Henry Hub των ΗΠΑ ως τιμή spot του φυσικού αερίου.
Γεωργικά προϊόντα
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν 40,1 δισεκατομμύρια δολάρια καναδικών γεωργικών προϊόντων πέρυσι, καθιστώντας τον Καναδά τη δεύτερη μεγαλύτερη προέλευση των αμερικανικών γεωργικών εισαγωγών μετά το Μεξικό, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια καναδικού βοείου κρέατος πέρυσι, 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια χοιρινό και άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ζώντων ζώων ως μέρος μιας ολοκληρωμένης, διασυνοριακής βιομηχανίας παραγωγής και μεταποίησης ζώων.
Ο Καναδάς προμηθεύει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες με σχεδόν τις μισές εισαγωγές φυτικών ελαίων και ξυλείας και άλλων δασικών προϊόντων. Το 2023, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 45,4 δισεκατομμύρια δολάρια αγροτικών προϊόντων από το Μεξικό.
Περίπου τα δύο τρίτα όλων των εισαγωγών λαχανικών στις ΗΠΑ και οι μισές εισαγωγές φρούτων και ξηρών καρπών προέρχονται από το Μεξικό, σύμφωνα με το USDA: σχεδόν το 90% των αβοκάντο του, έως και το 35% του χυμού πορτοκαλιού του και το 20% των φραουλών του.
Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ μεξικάνικης τεκίλα και mezcal - και τα δύο χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κοκτέιλ, όπως μαργαρίτες - ανήλθαν συνολικά σε 4,66 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, αυξημένες κατά 160% από το 2019.
Κάθε χρόνο, το Μεξικό εξάγει περισσότερες από 1 εκατομμύριο αγελάδες πέρα από τα σύνορα για να γίνει μέρος της προμήθειας βοείου κρέατος των ΗΠΑ.
Ζάχαρη
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν 521.000 τόνους ζάχαρης από το Μεξικό τη σεζόν 2023/24 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος), στο πλαίσιο μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας που μειώνει τους φόρους εισαγωγής στη ζάχαρη από το Μεξικό. Ήταν σχεδόν το 15% του συνόλου των εισαγωγών ζάχαρης των ΗΠΑ 3,76 εκατομμυρίων τόνων την τελευταία σεζόν.
Ποτάσα
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου 13 εκατομμύρια τόνους ποτάσας πέρυσι, εκ των οποίων το 85% προερχόταν από τον Καναδά, σύμφωνα με στοιχεία του USDA.
Ο αντίκτυπος για την Ασία
Κακά μαντάτα όμως φέρνει και για τις μεγάλες οικονομίες της Ασίας. Σύμφωνα με το CNN, πέρυσι, οι εξαγωγές της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 145 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το 20% του συνόλου της. Το 2023, οι ΗΠΑ ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Νότιας Κορέας μετά την Κίνα, με εμπορεύματα 116 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, οι προγραμματισμένοι δασμοί του Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα θα μπορούσαν επίσης να ωφελήσουν ορισμένες χώρες στη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς τα εργοστάσια ενδέχεται να μεταφερθούν από την Κίνα σε άλλα μέρη της περιοχής.
Ο πωλητής παπουτσιών Steve Madden ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα μειώσει στο μισό την κινεζική παραγωγή του για να αποφύγει τους δασμούς του Trump και θα προμηθεύεται από την Καμπότζη, το Βιετνάμ, το Μεξικό και τη Βραζιλία, μεταξύ άλλων χωρών.
Το 2023, οι ΗΠΑ ήταν ο νούμερο ένα αποδέκτης εξαγωγών από την Κίνα, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, την Ινδία και την Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ ήταν επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης αγαθών από τη Νότια Κορέα και την Ινδονησία, ακριβώς πίσω από την Κίνα, και κατέλαβε την τρίτη θέση για τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη.
Ο Τραμπ στοχεύει στο εμπορικό έλλειμα των ΗΠΑ
Σύμφωνα με το CNN, η ροή των αγαθών δεν είναι αμοιβαία, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα με πολλές ασιατικές χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εισάγουν περισσότερα από αυτές τις χώρες παρά εξάγουν σε αυτές. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν με την Κίνα. Το Μεξικό ήταν δεύτερο και το Βιετνάμ την τρίτη θέση καθώς οι ΗΠΑ κατέγραψαν έλλειμμα 90,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα κατατάχθηκαν επίσης στην πρώτη 10άδα.