Πόσο μένει κανείς σπίτι του όταν νοσεί με κορονοϊό - Τι πρέπει να κάνετε
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν καταγράψει αυξητική τάση κατά 30%. Πρώτο «καμπανάκι» καθώς υπάρχει μια χαλάρωση στα μέτρα πρόληψης.
Πολύ μεγάλη ανησυχία προκαλεί η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας και το ερώτημα που προκύπτει πλέον, τέσσερα χρόνια μετά την εμφάνιση του ιού στις ζωές μας, είναι πόσο διάστημα χρειάζεται να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι του ένας άνθρωπος που νοσεί σήμερα.
Η νέα παραλλαγή ονομάζεται FLIRT και οι ειδικοί έχουν ήδη χτυπήσει το πρώτο «καμπανάκι» καθώς υπάρχει μια χαλάρωση στα μέτρα πρόληψης και γι αυτόν τον λόγο καταγράφεται αυτή η ανησυχητικά αυξητική τάση στους δείκτες θετικότητας εν μέσω καλοκαιριού.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία περισσότεροι από 129 σε απλές κλίνες νοσηλείας. Συνολικά, τις τλεευταίες εβδομάδες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν καταγράψει αυξητική τάση κατά 30%. Το προφίλ των ασθενών είναι ηλικιωμένοι με αρκετά παρακείμενα νοσήματα ωστόσο χιλιάδες είναι εκείνοι οι οποίοι νοσούν στα σπίτια τους με ήπια συμπτωματολογία.
Τι πρέπει να κάνουμε εάν νοσούμε
Αρχικά θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα τεστ προκειμένου να πιστοποιήσετε ότι όντως έχει κολλήσει Covid. Σε περίπτωση που βγει θετικό αλλά ακόμη αν δείξει αρνητικό και τα συμπτώματα επιμένπουν θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι για περίπου μια εβδοάδα.
Τις πρώτες δυο ημέρες καλό είναι να υπάρξει σχετική απομόνωση και να τηρήσετε το πρωτόκολλο ασφαλείας προκειμένου να προστατέψετε ηλικιωμένους αλλά και ευπαθείς ανθρώπους.
Από την τρίτη ημέρα της νόσησης και με τη χρήση μάσκας μπορείτε να βγείτε. Φυσικά θα πρέπει να τηρείτε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και να διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά και πλυμμένα.
Η παραμονήσ το σπίτι μπορεί να διαρκέσει 5-6 ημέρες και από την 7η ημέρα χρειάζεται να επαναλάβετε το τεστ. Εάν το τεστ επιμένει να βγαίνει θετικό, τότε επικοινωνήστε με τον γιατρό σας προκειμένου να σας παρασχεθεί μια αντιική αγωγή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και την 7η ημέρα νόσησης είναι εύκολο να μεταδοθεί ο ιός στην κοινότητα.
Τι γίνεται με τους ηλικιωμένους
Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από τις ευπαθείς ομάδες αλλά και τους ηλικιωμένους να κάνουν το επαναληπτικό εμβόλιο.
Συνιστάται επίσης να φορούν μάσκα σε χώρους όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός.