Πόσο ασφαλείς είναι οι έτοιμες σαλάτες; Τι έδειξαν αναλύσεις για σαλμονέλα, λιστέρια, φυτοφάρμακα
«Καμπανάκι» για την υγιεινή των εταιρειών, υψηλά τα επίπεδα βακτηρίων και κολοβακτηριδίων.
Οι έτοιμες σαλάτες έχουν γίνει μια δημοφιλής επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα υγιεινό γεύμα με ευκολία και ταχύτητα. Είναι βολικές, εύκολες και φθηνές επιλογές που οι καταναλωτές βάζουν χωρίς δεύτερη σκέψη στο καρότσι τους κατά τη διάρκεια αγορών.
Ωστόσο, εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε διάφορες μάρκες έτοιμων σαλατών φέρνουν στο φως ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια αυτών των προϊόντων, μετά από μεγάλες ανακλήσεις που σχετίζονται με περιπτώσεις σαλμονέλωσης, όπως η Ιταλική σαλάτα ρόκα που έχει διανεμηθεί και σε ελληνικά σουπερμάρκετ.
Η σαλμονέλα ευρέως θεωρείται ότι είναι ένα βακτήριο το οποίο εντοπίζεται μόνο σε πιθανώς επικίνδυνα τρόφιμα, όπως το κρέας και τα πουλερικά, ωστόσο, στην πραγματικότητα, το λανθασμένο μαγείρεμα αυτών των τροφών είναι η πιο κοινή αιτία δηλητηρίασης από σαλμονέλα.
Μια βρετανική μελέτη το 2016 από το πανεπιστήμιο του Leicester έδειξε ότι οι έτοιμες σαλάτες σε σακούλες είναι επίσης πιθανό να αποτελέσουν ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για τα επιβλαβή βακτήρια. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, οι πωλήσεις των σαλατών στα σούπερ μάρκετ αυξάνονται, οπότε τα συγκεκριμένα ευρήματα ότι μπορούν ενδεχομένως να ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, προκαλούν σοβαρή ανησυχία.
Εάν τα φύλλα σαλάτας έρθουν σε άμεση επαφή με λίπασμα, παράσιτα ή ζώα στο χωράφι, εάν δεν πλυθούν σωστά ή εάν έρθουν σε επαφή με βρώμικο νερό, μπορεί να μολυνθούν με σαλμονέλα. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology, χρησιμοποίησε χυμούς σαλάτας σε νερό για να μιμηθεί το περιβάλλον της σακούλας με έτοιμη σαλάτα και διαπίστωσε ότι η μετακίνηση μεμονωμένων βακτηρίων Salmonella enterica υπερδιπλασιάστηκε.
Η αύξηση της κίνησης διευκόλυνε, στην πραγματικότητα, την ταχεία ανάπτυξη των βακτηρίων - στο ψυγείο, 100 βακτήρια Salmonella πολλαπλασιάστηκαν σε περίπου 100.000 σε μόλις πέντε ημέρες. Επειδή η σαλάτα καλλιεργείται συνήθως σε ανοιχτούς αγρούς, μπορεί να μολυνθεί μέσω της επαφής με έντομα, περιττώματα πτηνών και κοπριά.
Παρόλο που αυτή η μορφή μόλυνσης είναι σπάνια, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η καλή υγιεινή των τροφίμων και οι πρακτικές πλύσης για την αποφυγή επιδημίας σαλμονέλας.
«Καμπανάκι» για την υγιεινή των εταιρειών
Η Il Salvagente, που πρωτοστατεί στις εργαστηριακές δοκιμές κατά της απάτης των καταναλωτών, ανέλυσε 12 έτοιμες σαλάτες και αποκάλυψε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας όσον αφορά τη σαλμονέλα, τη λιστέρια και το escherichia coli, αλλά επισημαίνει τη σημαντική παρουσία φυτοφαρμάκων, με έως και 8 σε ένα μόνο προϊόν. Το δείγμα ήταν 10 συμβατικά και δύο βιολογικά προϊόντα, τα οποία αντιπροσωπεύουν ικανοποιητικά την προσφορά της αγοράς.
Όσον αφορά την υγιεινή εν γένει, ωστόσο, η εικόνα που προκύπτει από τις αναλύσεις θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις τις εταιρείες. Το συνολικό φορτίο βακτηρίων και τα κολοβακτηρίδια ήταν υψηλά και υπερβαίνουν τις κατευθυντήριες τιμές των ευρωπαϊκών αρχών για την ποιότητα των τροφίμων.
Αν για το σύνολο των μετρήσεων, οι αριθμοί που κατέγραψε το εργαστήριο συνδέονται πιθανώς με θερμικό σοκ (δεν τηρήθηκε η ψυκτική αλυσίδα), για τα κολοβακτηριοειδή πρόκειται για ανεπαρκείς διαδικασίες υγιεινής. Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους καταναλωτές, αλλά οι ειδικοί συνιστούν το πλύσιμο στο σπίτι.
Όσον αφορά τα φυτοφάρμακα, η συγκέντρωση που βρέθηκε σε σύγκριση με το επιτρεπόμενο νομικό όριο και η ταυτόχρονη παρουσία πολλαπλών μορίων, κανένα δείγμα δεν βρέθηκε να είναι εντελώς «ελεύθερο» από υπολείμματα.
Όλα κυμαίνονταν από ένα μόνο ίχνος spinosad, έως την παρουσία 8 διαφορετικών μορίων σε ένα μόνο προϊόν. Ένα προϊόν τιμωρήθηκε για τη συγκέντρωση ενός υπολείμματος φυτοφαρμάκου πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο που βρέθηκε σε άλλα προϊόντα.
Πώς θα προστατευθείτε
Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο:
- Ξεπλένετε πάντα τις έτοιμες σαλάτες πριν την κατανάλωση, ακόμα κι αν αναγράφεται ότι είναι «έτοιμες προς κατανάλωση».
- Αποθηκεύστε τις σαλάτες σε κατάλληλες συνθήκες ψύξης και αποφύγετε να τις καταναλώνετε αν έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης.
- Επιλέγετε σαλάτες από αξιόπιστες μάρκες και διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα για να διαπιστώσετε αν αναγράφονται πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επεξεργασίας και συσκευασίας.