Πόσα και ποια πράγματα μπορείς να μεταφέρεις με το αυτοκίνητο
Τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να μεταφέρουμε με το αυτοκίνητό μας. Τι προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. Ποια τα πρόστιμα.
Με αφορμή το δυστύχημα στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας με την πεσμένη στο οδόστρωμα δεξαμενή, βλέπουμε τι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για τις μεταφορές με το αυτοκίνητό σου.
Ναι το αυτοκίνητο είναι μεταφορικό μέσο αλλά υπάρχουν και κάποια όρια. Είναι σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τόσο τη μετακίνηση ατόμων όσο και τη μεταφορά αντικειμένων. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα όρια που καθορίζονται από τους κατασκευαστές και τη νομοθεσία, τα οποία δεν πρέπει να παραβιάζουμε. Δες τι απαγορεύεται να μεταφέρουμε με το αυτοκίνητό και τους λόγους πίσω από αυτές τις απαγορεύσεις. Επιπλέον ας ακινητοποιούν οι αστυνομικοί τα υπερβολικά φορτωμένα οχήματα των ρακοσυλλεκτών.
Μία βόλτα στη δυτική Αττική θα αποκαλύψει πολλά μικρομεσαία hatchback φορτωμένα με οικιακές συσκευές (για ανακύκλωση) ανταλλακτικά αυτοκινήτων και πολλά άλλα πράγματα.
Αυτοκίνητα χωρίς πίσω καθίσματα και τζάμια (για να χωρούν περισσότερα και ογκώδη αντικείμενα) κινούνται με σχεδόν κατεστραμμένες αναρτήσεις και από τύχη δεν δημιουργούν ατυχήματα.
Υπερβολικά βαριά φορτία
Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη όσον αφορά το βάρος του φορτίου που μπορούμε να μεταφέρουμε. Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), το μικτό βάρος του οχήματος μετά τη φόρτωση δεν επιτρέπεται να ξεπερνά αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής και αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.
Επικίνδυνη τοποθέτηση φορτίου
Ο τρόπος που τοποθετείς το φορτίο στο όχημά σου μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους. Λανθασμένη φόρτωση μπορεί να προκαλέσει υλικές ζημιές ή τραυματισμούς.
Ο ΚΟΚ απαιτεί το φορτίο να είναι ασφαλώς στοιβαγμένο, ώστε να μην αποτελεί κίνδυνο για τον οδηγό, τους επιβάτες και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Εξαρτήματα όπως σχοινιά, καλύμματα ή αλυσίδες πρέπει να είναι σωστά στερεωμένα.
Αντικείμενα που περιορίζουν την ορατότητα ή ενοχλούν
Το φορτίο δεν πρέπει να παρεμποδίζει την ορατότητα του οδηγού, να μειώνει τη σταθερότητα του οχήματος ή να ενοχλεί άλλους οδηγούς. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται να καλύπτονται τα φωτιστικά σώματα, οι πινακίδες κυκλοφορίας ή άλλα διακριτικά στοιχεία του αυτοκινήτου. Ειδικά τη νύχτα, η κάλυψη των φώτων μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη.
Υπερβολικά μεγάλα αντικείμενα
Ο ΚΟΚ περιορίζει τη μεταφορά αντικειμένων με μήκος που ξεπερνά συγκεκριμένα όρια. Συγκεκριμένα, το φορτίο δεν μπορεί να προεξέχει περισσότερο από το 30% του μήκους του οχήματος από το πίσω μέρος.
Για μοτοσυκλέτες, μοτοποδήλατα και τρίτροχα, το φορτίο δεν πρέπει να προεξέχει περισσότερο από 0,40 μ. από τα άκρα τους. Σε περιπτώσεις που απαιτείται υπέρβαση αυτών των ορίων, χρειάζεται ειδική άδεια από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία.
Φορτία που έρχονται σε επαφή με το έδαφος
Απαγορεύεται η μεταφορά αντικειμένων που αγγίζουν το έδαφος και προκαλούν φθορές ή δημιουργούν κινδύνους στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Τέτοιες μεταφορές επιτρέπονται μόνο εφόσον δεν προκαλούν ζημιές και υπάρχει ειδική άδεια.
Παραπάνω επιβάτες
Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που επιτρέπεται να μεταφέρει το αυτοκίνητο καθορίζεται στην άδεια κυκλοφορίας. Απαγορεύεται η υπέρβαση αυτού του αριθμού, καθώς συνδέεται με τη χρήση των ζωνών ασφαλείας και τις προδιαγραφές του οχήματος.
Επιπλέον, παιδιά κάτω των 12 ετών δεν επιτρέπεται να κάθονται στη θέση του συνοδηγού χωρίς εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης ή ειδικό κάθισμα. Σε μοτοσυκλέτες και μοτοποδήλατα, απαγορεύεται η μεταφορά ανηλίκων κάτω των 5 ετών χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό.
Πρόστιμα και κυρώσεις
Η παραβίαση αυτών των κανόνων επιφέρει πρόστιμο ύψους 80 ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις επικίνδυνης φόρτωσης το όχημα μπορεί να ακινητοποιηθεί. Τέλος, η μεταφορά εμπορευμάτων με ιδιωτικό αυτοκίνητο απαγορεύεται, εκτός αν συνοδεύεται από τα απαιτούμενα παραστατικά.