Πώς θα προστατεύσω τις συσκευές περιήγησης στο διαδίκτυο με το VPN
Στην εποχή της ψηφιακή επανάστασης, μεγάλος «πονοκέφαλος» για τους χρήστες του διαδικτύου αποτελεί η τήρηση της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, καθώς η δραστηριότητα στο διαδίκτυο μπορεί εύκολα να παρακολουθείται από κάθε λογής επιτήδειους. Τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό και σε καθεστώς «ανωνυμίας», καθώς από τη στιγμή που συνδεόμαστε με μια συσκευή και σερφάρουμε στο διαδίκτυο, όλα τα στοιχεία είναι «ανοικτά» και εύκολα προσβάσιμα σε κάθε λογής «ενδιαφερόμενους»: από τον προϊστάμενο στη δουλειά και κακόβουλους χάκερ, μέχρι διάφορες Αρχές και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Με λίγα λόγια, μπορούν εύκολα να εντοπίσουν τη διεύθυνση Πρωτοκόλλου Ίντερνετ (IP) - η οποία αποκαλύπτει την φυσική τοποθεσία μας - το ιστορικό περιήγησης, τους κωδικούς πρόσβασης, τις τραπεζικές συναλλαγές που έχουμε πραγματοποιήσει και φυσικά όλα τα αρχεία που έχουμε «κατεβάσει». Η λύση για όσους αναζητούν ασφαλή σύνδεση του Διαδίκτυο είναι η χρήση του VPN (Virtual Private Network), δηλαδή του Εικονικού Ιδιωτικού Δικτύου. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο μας βοηθάει να κάνουμε ασφαλή και ανώνυμη χρήση στο διαδίκτυο, να περιηγηθούμε ελεύθερα χωρίς λογοκρισία, να κρύψουμε τη δραστηριότητά μας αποφεύγοντας την παρακολούθηση από τους «αδιάκριτους» και να ξεμπλοκάρουμε πλατφόρμες streaming (για παράδειγμα του Netflix).
Μπορείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο https://surfshark.com/vpn-free-trial να κάνετε δωρεάν δοκιμή VPN.
Όταν χρησιμοποιούμε VPN, μπορούμε να είμαστε ήσυχοι πως το ιστορικό περιήγησης μας δεν θα γίνει γνωστό στον Πάροχο Υπηρεσιών Διαδικτύου, αλλά θα παραμείνει στη σφαίρα του ιδιωτικού. Παράλληλα, μπορούμε να αλλάξουμε τη διαδικτυακή τοποθεσία μας, καθώς δεν θα φαίνεται η διεύθυνση IP. Επομένως, μπορούμε να συνδεθούμε σε διακομιστή διαφορετικής χώρας.
Και το κυριότερο: κανένας δεν θα γνωρίζει τι κάνουμε στο διαδίκτυο, καθώς οι διαδικτυακές μας δραστηριότητες θα γίνονται σε καθεστώς ανωνυμίας.
Πώς λειτουργεί το VPN
Χωρίς να θέλουμε να μπερδέψουμε με τεχνικές λεπτομέρειες και δύσκολους όρους που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και μεγάλη εμπειρία, η βασική «δουλειά» του VPN είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές «τούνελ» από τη συσκευή με την οποία συνδεόμαστε (smartphone, laptop, υπολογιστής κτλ) στο διακομιστή VPN και στη συνέχεια από εκεί προς τον παγκόσμιο ιστό.
Ουσιαστικά το VPN θέτει σε εφαρμογή ένα «πρωτόκολλο επικοινωνίας» από τη συσκευή μας, το οποίο θα καθορίσει τα όρια του τρόπου μεταφοράς των δεδομένων από τη συσκευή μας στο διακομιστή VPN.
Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του VPN
Οι ειδικοί, επισημαίνουν ότι ο πρωταρχικός στόχος του VPN, είναι η διατήρηση της ανωνυμίας. Δηλαδή τα VPN δημιουργούν ένα ασφαλές «τούνελ» από τη συσκευή μας στους διακομιστές και κρυπτογραφώντας τα δεδομένα που ταξιδεύουν μέσω του συγκεκριμένου «τούνελ», προστατεύουν αποτελεσματικά όλες τις δραστηριότητές μας στο διαδίκτυο.
Έτσι, εάν όποιος επιχειρήσει να μάθει τι ακριβώς κάνετε στο Διαδίκτυο - ποιες σελίδες επισκέπτεστε, τι διαβάζετε κ.τ.λ -δεν θα μπορέσει να μάθε πολλά πράγματα. Το τρίπτυχο του κέρδους από τη χρήση των υπηρεσιών VPN είναι η ασφάλεια στην περιήγηση, η ανωνυμία και η πρόσβαση σε υπηρεσίες αποκλεισμένης γεωγραφικής τοποθεσίας (για παράδειγμα Netflix).
Και μπορεί τα VPN να ξεκίνησαν με στόχο να ανάψουν «κόκκινο» στη συλλογή και παρακολούθηση σε απευθείας σύνδεση δεδομένων, ωστόσο προσφέρουν πλέον και άλλες πολύτιμες υπηρεσίες στους χρήστες, όπως τον αποκλεισμό διαφημίσεων ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και λύσεις κατά των ιών.
Να σημειωθεί ότι η χρήση VPN είναι νόμιμη και ελεύθερη στις περισσότερες χώρες, με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως η Κίνα και το Ιράκ. Ειδικά στην Κίνα, η κυβέρνηση λογοκρίνει σε μεγάλο βαθμό τις δραστηριότητες, και οι χρήστες με έδρα τη χώρα αυτή, μόνο με τη χρήση ενός VPN μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιστότοπους όπως το Google και το Facebook.