Πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ με ορίζοντα την «πολιτική αλλαγή» - Η στρατηγική Ανδρουλάκη για διεύρυνση
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατηγική της «αμφίπλευρης διεύρυνσης» με τον Νίκο Ανδρουλάκη να καλεί κάθε προοδευτικό πολίτη.
Με το δίπτυχο «περισσότερη δουλειά – πιο κοντά στον πολίτη», απαντούν στην Χαριλάου Τρικούπη, όταν τους ρωτούν για τις επόμενες κινήσεις τους, ως αξιωματική αντιπολίτευση πια, θέση στην οποία επέστρεψε μετά από 15 χρόνια το ΠΑΣΟΚ.
Επιμένοντας στην στρατηγική που χάραξαν την επομένη κιόλας της επικράτησης για δεύτερη φορά του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και έχοντας ως ‘οδηγούς’ τους, δύο έννοιες, την «εμπιστοσύνη» και την «αξιοπιστία», στην Χαριλάου Τρικούπη σηκώνουν τα μανίκια και υπόσχονται ‘σκληρή δουλειά’. Εκτιμούν, εξάλλου, πως όσο πιο πολύ κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και παράλληλα, όσο πιο πολύ θεωρηθούν από αυτούς αξιόπιστοι, τόσο πιο πολύ θα έχει κερδηθεί το στοίχημα της πολιτικής αλλαγής.
Σε αυτό το πλαίσιο, θέτοντας έναν και μόνο στόχο στο εξής, τη νίκη επί της ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, στο ΠΑΣΟΚ κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός, στην ανάπτυξη ενός κυβερνητικού προγράμματος, ικανού να ‘κερδίσει’ τους πολίτες και να το επιλέξουν, φέρνοντας την προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο. Για αυτό τον λόγο, έχουν ήδη ξεχυθεί κλιμάκια του κόμματος ανά την χώρα, προκειμένου να ακούσουν τα προβλήματα των πολιτών από πρώτο χέρι, να επεξεργαστούν κατόπιν λύσεις για αυτά, να τα καταθέσουν στην πορεία στα περιφερειακά συνέδρια ανά την Ελλάδα και τελικά να εγκριθούν από το Πολιτικό Συνέδριο της άνοιξης. Δεύτερη κατεύθυνση, στην οποία κινούνται στην Χαριλάου Τρικούπη, είναι αυτή της διεύρυνσης του κόμματος, αφού γνωρίζουν ότι ναι μεν είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά με κοινοβουλευτική δύναμη μόλις 31 βουλευτών, ενώ ακόμα και η όποια άνοδος στα ποσοστά είναι μόνο δημοσκοπική και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στις κάλπες. Για αυτό και σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατηγική της «αμφίπλευρης διεύρυνσης» με τον Νίκο Ανδρουλάκη να καλεί κάθε προοδευτικό πολίτη που έχει κοινές αγωνίες και αρχές με το ΠΑΣΟΚ, από την Αριστερά ή και από το Κέντρο, να συστρατευθεί στη νέα προσπάθεια του κόμματος.
Μία κόντρα, που μόλις ξεκίνησε…
Στο μεταξύ, η νέα κατάσταση, με το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντικατοπτρίζεται απολύτως στην κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ που πλέον είναι σκληρή και μάλιστα με την παραμικρή ή και χωρίς καμία αφορμή. Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τις …προγραμματικές δηλώσεις τρόπον τινά, του Νίκου Ανδρουλάκη στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪτο πρωί της Κυριακής, το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε, κάνοντας λόγο για ‘πράσινο ΣΥΡΙΖΑ’, έναν χαρακτηρισμό που συνηθίζει να αποδίδει στο ΠΑΣΟΚ, σε μία προσπάθεια -σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη- να το εμφανίσει ως ένα κόμμα λαϊκιστών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα, υποστήριξε ότι όσα ‘έταξε’ στους πολίτες ο κ.Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του κοστίζουν 4 δις ευρώ, επαναφέροντας την κριτική ότι για το ΠΑΣΟΚ … «λεφτά υπάρχουν».
Σηκώνοντας το γάντι, η Χαριλάου Τρικούπη έδωσε ‘βραβείο διαστρέβλωσης’ στον Παύλο Μαρινάκη, αντιγυρίζοντας και τις κατηγορίες περί λαϊκισμού και θυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που χειροκροτούσε στα «Ζάππεια 1 και 2» μαζί με τον κ. Σαμαρά. Ο Κώστας Τσουκαλάς μάλιστα έκανε λόγο για ‘συνειδητή προπαγάνδα’, που αποσκοπεί στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης με ψέματα, επιχειρώντας να εξηγήσει περαιτέρω τις προτάσεις Ανδρουλάκη.
Για λογική ‘πλειοδοσίας και ανέξοδων υποσχέσεων’ κατηγόρησε εκ νέου ο Παύλος Μαρινάκης το ΠΑΣΟΚ. «Οφείλουν στο ΠΑΣΟΚ να καταλάβουν ότι ‘τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα’ δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, αλλά, αντιθέτως, έφτασαν τη χώρα μας στη χρεοκοπία», είπε, με τον Κώστα Τσουκαλά πλέον να του απαντά επί της ουσίας για το πώς θα γίνει η μείωση στον ΦΠΑ και να τον παραπέμπει στο …πρόγραμμα της ΝΔ το 2019, όταν «χωρίς πληθωριστική κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευόταν για μείωση κατά 2% και των δύο συντελεστών του ΦΠΑ, κάτι που δεν έκανε πράξη», καταλήγοντας με την κατηγορία ότι και τότε και τώρα παραπλανούν συνειδητά τον ελληνικό λαό.
Πρόκειται σαφώς για μία σχέση αντιπαλότητας που μόλις ξεκίνησε και μέλλει να έχει πολλά επεισόδια ακόμα, στον -μακρύ, πιθανότατα- δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.