Πώς θα καθαρίσετε αποτελεσματικά το σφουγγάρι της κουζίνας - Έχει όσα μικρόβια και η λεκάνη τουαλέτας
Τρεις ενναλακτικοί τρόποι για να αποφύγετε την υπερσυγκέντρωση βακτηρίων στο σφουγγάρι της κουζίνας.
![Pexels Pexels](https://www.flash.gr/portal-img/art_featured/65/pexels-cottonbro-4108680.jpg?crop=2048,1266,0,135)
Όταν σκέφτεστε το αντικείμενο με τα περισσότερα μικρόβια που υπάρχει στο σπίτι σας, το σφουγγάρι της κουζίνας σας μάλλον δεν είναι το πρώτο αντικείμενο που σας έρχεται στο μυαλό.
Χωρίς αμφιβολία, η λεκάνη της τουαλέτας ή το πόμολο της πόρτας μοιάζουν να είναι πολύ μεγαλύτερες εστίες μικροβίων. Παραδόξως, το... ταπεινό σφουγγάρι της κουζίνας είναι αυτό που φιλοξενεί τα περισσότερα βακτήρια.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports αποκάλυψε ότι τα σφουγγάρια της κουζίνας φιλοξενούν 54 δισεκατομμύρια βακτηριακά κύτταρα ανά κυβικό εκατοστό. Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, αρκεί να πούμε ότι αυτή η πυκνότητα βακτηρίων είναι συγκρίσιμη με αυτή που βρίσκεται σε μια τυπική λεκάνη τουαλέτας μετά τη χρήση.
«Παρά την κοινή παρανόηση, αποδείχθηκε ότι τα περιβάλλοντα της κουζίνας φιλοξενούν περισσότερα μικρόβια από τις τουαλέτες», σημείωσαν οι ερευνητές. «Αυτό οφειλόταν κυρίως στη συμβολή των σφουγγαριών κουζίνας, τα οποία αποδείχτηκε ότι αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες δεξαμενές ενεργών βακτηρίων σε ολόκληρο το σπίτι».
Είναι ανησυχητικό να πιστεύουμε ότι κάτι που χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε τα πιάτα μπορεί να είναι τόσο μολυσμένο. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη πόσο συχνά τα σφουγγάρια έρχονται σε επαφή με νερό, σωματίδια τροφής και λίπος, είναι λογικό να παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων.
![Pexels Pexels](/image/ver_small/65/pexels-cottonbro-4108726.jpg)
Δεν είναι όλα τα βακτήρια επιβλαβή
Αν και μπορεί να ακούγεται ανησυχητικό, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι όλα τα βακτήρια επιβλαβή. Τα βακτήρια βρίσκονται παντού -συμπεριλαμβανομένου του δέρματός μας και μέσα στο σώμα μας. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η υπερανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, όπως το E. coli ή η σαλμονέλα, βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες. Η σωστή φροντίδα του σφουγγαριού της κουζίνας είναι απαραίτητη για να διατηρείτε υπό έλεγχο την ανάπτυξη βακτηρίων και να διασφαλίζετε ότι τα εργαλεία καθαρισμού σας δεν κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Πώς να καθαρίσετε σωστά ένα σφουγγάρι κουζίνας
Εάν έχετε βράσει ή βάλει στα μικροκύματα το σφουγγάρι της κουζίνας σας, ίσως να θέλετε να ξανασκεφτείτε αυτή τη στρατηγική καθαρισμού. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι μέθοδοι ήταν αναποτελεσματικές στη σημαντική μείωση των επιπέδων των βακτηρίων. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το σφουγγάρι σας καθαρό και ασφαλές στη χρήση;
- Αντικαθιστάτε τα σφουγγάρια τακτικά
Η απλούστερη λύση είναι να αντικαθιστάτε συχνά το σφουγγάρι της κουζίνας σας. Στόχος να το αλλάζετε κάθε μία έως δύο εβδομάδες, ειδικά αν το χρησιμοποιείτε καθημερινά. Αυτή η πρακτική ελαχιστοποιεί τη συσσώρευση επιβλαβών βακτηρίων και εμποδίζει τη διάδοση μικροβίων στις επιφάνειες της κουζίνας σας.
- Μουλιάστε σε διάλυμα χλωρίνης
Μεταξύ των αντικαταστάσεων, απολυμάνετε το σφουγγάρι σας χρησιμοποιώντας διάλυμα χλωρίνης. Αναμείξτε ¾ φλιτζάνι χλωρίνη με 3,7 λίτρα νερό και αφήστε το σφουγγάρι να μουλιάσει για πέντε λεπτά. Μια ξεχωριστή μελέτη διαπίστωσε ότι αυτή η μέθοδος εξαλείφει το 99,9% των επιβλαβών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του E. coli και της σαλμονέλας.
- Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές λύσεις για το πλύσιμο των πιάτων
Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε σφουγγάρια σιλικόνης ή αντιβακτηριδιακά πανιά πιάτων ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά σφουγγάρια. Αυτά τα υλικά είναι πιο εύκολο να απολυμανθούν και λιγότερο πιθανό να παγιδεύσουν βακτήρια.
Αν και το σφουγγάρι της κουζίνας σας μπορεί να είναι γόνιμο έδαφος για βακτήρια, η διατήρηση των κατάλληλων συνηθειών καθαρισμού μπορεί να μετριάσει τους κινδύνους. Απολυμαίνοντας τα σφουγγάρια τακτικά και αντικαθιστώντας τα συχνά, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι η κουζίνα σας παραμένει όσο το δυνατόν πιο καθαρή.