Πώς θα φτιάξετε το δικό σας τυρί με μόλις δύο υλικά - Δείτε το βίντεο
Συνταγή για σπιτικό τυρί με γάλα και χυμό λεμονιών.

Η παρασκευή τυριού στο σπίτι είναι μια απολαυστική διαδικασία που επιτρέπει στους λάτρεις της γαστρονομίας να δημιουργήσουν κάτι φρέσκο, γευστικό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Όταν μιλάμε για παρασκευή τυριού χωρίς τη χρήση πυτιάς (τα πηκτικά ένζυμα του τυριού), η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Στο άρθρο αυτό, θα δείτε πώς να φτιάξετε το δικό σας τυρί χρησιμοποιώντας απλά υλικά που υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σας, χρησιμοποιώντας χυμό λεμονιού και ξινό.
Υλικά
- 3 κιλά αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα με όλα
- 2 - 3 λεμόνια (το χυμό τους) ή ½ κουτ. γλυκού ξινό (περίπου)
- 4 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
- 1 τούλι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα.
- Όταν πάει να φουσκώσει, πριν αρχίσει ο βρασμός, (90°C), ρίχνουμε το χυμό από τα 2 λεμόνια, ή το ξινό και ανακατεύουμε καλά.
- Όταν το γάλα αρχίσει να κόβει, σταματάμε το ανακάτεμα.
- Το αφήνουμε 1 - 2' να βράσει, κι όταν αρχίσει να φουσκώνει, κάνοντας μεγάλες φουσκάλες, χαμηλώνουμε ή σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.
- Παίρνουμε μια τρυπητή κουτάλα και μαζεύουμε το τυρί που έχει βγει στην επιφάνεια. Το βάζουμε σ' ένα βαθύ πιάτο στο οποίο ένουμε στρώσει ένα βρεγμένο τούλι.
- Αν το υγρό στην κατσαρόλα δεν είναι διαυγές και υποκίτρινο, αλλά λευκό, σημαίνει ότι έχει κι άλλο γάλα και θέλει κι άλλο λίγο χυμό λεμονιού ή ξινό για να διαχωριστεί, οπότε ρίχνουμε λίγο ακόμη.
- Όταν τελειώσει το τυρί, κρατάμε το τούλι πάνω από την κατσαρόλα, να στραγγίξουν τα πολλά υγρά.
- Μόλις στραγγίξει, βάζουμε το τούλι με το τυρί στο πιάτο.
- Πιάνουμε το τούλι από τις τέσσερις άκρες του, κι αρχίζουμε να το στείβουμε στρίβοντάς το, όσο πιο πολύ μπορούμε, για να φύγουν τα πολλά υγρά και να ομογενοποιηθεί το τυρί μας.
- Στη συνέχεια, με ένα αντικείμενο, (εγώ χρησιμοποιώ ένα μπρίκι, πιέζουμε όσο μπορούμε να γίνει επίπεδο.
- Έπειτα σ' ένα βαθύ πιάτο βάζουμε ένα ρηχό ανάποδα και λοξά, και επάνω στο ρηχό, τοποθετούμε το τυρί και το αφήνουμε τουλάχιστον 2 - 3 ώρες να παγώσει, να στραγγίσει τελείως και να σφίξει.
- Όταν περάσει το 3ωρο, ή και παραπάνω, αφαιρούμε το τούλι, το αλατίζουμε με το αλάτι κι απ' τις δυο πλευρές και το βάζουμε σ' ένα πιάτο.
- Το αφήνουμε στο ψυγείο 2 - 3 μέρες, ξεσκέπαστο να ωριμάσει.
- Κατόπιν τινάζουμε το πολύ αλάτι, (δεν το πλένουμε) και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ή να το αποθηκεύσουμε.
Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι δύο εβδομάδες, παίρνοντας όσο περνούν οι μέρες ένα κιτρινωπό χρώμα, ή μέσα σε ελαιόλαδο για 1 μήνα τουλάχιστον, σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Τα 3 κιλά γάλακτος μάς δίνουν περίπου 400 γραμμάρια τυριού.