Δροσερό σπίτι, χωρίς να «καεί» η τσέπη μας- Ενεργειακός επιθεωρητής συμβουλεύει
Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης προτείνει λύσεις με τις οποίες θα δροσιστούμε, χωρίς να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη
Ήλιος, θάλασσα, ουζάκι και καλή παρέα! Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το ιδανικό σενάριο. Το καθημερινό όμως, είναι άλλο. Καυτός ήλιος και εργασία ή σπίτι, που «βράζουν» από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Γι' αυτό και το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τον υδράργυρο που σκαρφαλώνει, χωρίς -την ίδια ώρα- να «καεί» ο οικογενειακός προϋπολογισμός; Ο κύριος Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του ΑΠΘ και Ενεργειακός Επιθεωρητής, προτείνει μέσω του Flash.gr, λύσεις με τις οποίες θα δροσιστούμε, χωρίς να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, με την υψηλή κατανάλωση ρεύματος…
«Οι πρώτες ενδείξεις για το πως θα κυλίσει το φετινό καλοκαίρι, μάλλον δεν δείχνουν και τόσο ενθαρρυντικές, αναφορικά με τις νέες χρεώσεις του ρεύματος, όπως αυτές έκαναν ποδαρικό με τα χρωματιστά τιμολόγια, αρχές του πρώτου μήνα του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις πολλών ειδικών, το καλοκαίρι προμηνύεται μάλλον καυτό και το ζητούμενο των νοικοκυριών παραμένει πως θα δροσιστούν καλύτερα και φθηνότερα.
Φυσικά εδώ δεν θα περιγράψουμε τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις -όπως αυτές της ριζικής ενεργειακής ανακαίνισης ενός ενεργοβόρου σπιτιού- διότι ως γνωστόν έχουν υψηλά κόστη.
Ένα τυπικό διαμέρισμα σε παλιά πολυκατοικία, (αμόνωτο) γύρω στα 80 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, όπου το φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας είναι έντονο τους θερινούς μήνες, έχει μετρηθεί ότι καταναλώνει μόνο για την ψύξη -μηνιαίως- περίπου 550 KWh κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, λειτουργώντας τον κλιματισμό από 10-12 ώρες ημερησίως. Αυτό μεταφράζεται -σε κόστος- περίπου 82 ευρώ, με τιμή χρέωσης της KWh στα 15 λεπτά. Πάμε να δούμε πως μπορούμε να μειώσουμε αυτό το κόστος έως και 45% αρκεί να προβούμε σε κάποιες έξυπνες και οικολογικές δράσεις. Κοινώς, πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη του παθητικού δροσισμού…»
Συγκεκριμένα ο ενεργειακός επιθεωρητής συμβουλεύει:
- Κατεβάζουμε τις τέντες, ειδικά στις πλευρές που χτυπάει ο ήλιος. Επίσης κλείνουμε ρολά και παντζούρια, ώστε να βοηθήσουμε τη θερμοκρασία του σπιτιού να πέσει σημαντικά.
- Το βράδυ, καλό είναι για μία με δύο ώρες να ανοίγουμε τα κουφώματα, διότι η θερμοκρασία πέφτει και έτσι πετυχαίνουμε ένα φυσικό αερισμό του χώρου, καθώς εκτονώνεται το φορτίο που έχει συγκεντρωθεί όλη τη μέρα.
- Δεν ξεχνάμε να καταβρέχουμε με νερό τα μπαλκόνια ή τις αυλές του σπιτιού μας, για να βοηθήσουμε στη θερμική εκτόνωση του χώρου, αξιοποιώντας το φαινόμενο της εξατμιστικής ψύξης.
- Εάν το κλιματιστικό το ρυθμίσουμε στους 29 βαθμούς, λειτουργούμε ταυτόχρονα έναν αριστερόστροφο ανεμιστήρα οροφής. Έτσι έχουμε την αίσθηση ότι ο χώρος που κλιματίζεται έχει θερμοκρασία 26 βαθμούς. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομούμε περίπου 25-30% ενέργεια. (Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι ανεμιστήρες οροφής μεταφέρουν δροσερό αέρα, όταν κινούνται αριστερόστροφα, ενώ το χειμώνα τους περιστρέφουμε δεξιόστροφα για να μεταφέρουν ζεστό αέρα στο σπίτι μας. Επομένως, η σωστή περιστροφή μπορεί να επιτύχει σημαντική διαφορά στη θερμοκρασία μιας οικείας.)
- Mπορούμε να αλλάξουμε τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με LED, γιατί πέρα από την εξοικονόμηση στο ρεύμα, πετυχαίνουμε και οικονομικότερο τρόπο λειτουργίας του κλιματιστικού, καθώς έτσι δεν θα παραλαμβάνει φορτία από τον φωτισμό.
- Επίσης, καλό είναι να τοποθετούνται θερμοανακλαστικές ή αντηλιακές μεμβράνες στα τζάμια των πλευρών που λιάζονται όλη τη μέρα. Οι μεμβράνες αυτές αντανακλούν το φως και κρατούν τη θερμότητα μακριά από το σπίτι.
Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, ώστε να έχουν ενεργειακό όφελος, είναι το κλιματιστικό μας να είναι καλοσυντηρημένο, μας λέει ο κύριος Χριστοδουλίδης, με ότι αυτό σημαίνει πέραν της επιπλέον δαπάνης λειτουργίας, αλλά και της προστασίας της υγείας μας.
Πάγος, δροσερά ρούχα και… δενδροφύτευση!
Υπάρχει όμως και μια σειρά άλλων προτάσεων, που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Τι προτείνουν οι ειδικοί;
- Να επενδύσουμε σε έναν ανεμιστήρα υδρονέφωσης. Βασίζεται σε μια σχετικά νέα τεχνολογία που επιτρέπει στον ανεμιστήρα να «ψεκάζει» το χώρο με νερό. Είναι μια επιλογή που τη συναντάμε συχνά, στα καταστήματα εστίασης. Αν πάλι αυτό δεν είναι δυνατό, τότε μπορούμε να τοποθετήσουμε μπροστά στους κλασικούς επιτραπέζιους ανεμιστήρες, μπολ με πάγο, ώστε ο αέρας που κυκλοφορεί να είναι δροσερός
- Φροντίζουμε να επιλέγουμε για το ντύσιμό μας, υφάσματα που επιτρέπουν στο δέρμα μας να «αναπνέει», με ρούχα φαρδιά που δεν κολλούν στο σώμα.
- Ντύνουμε το σαλόνι μας και τα κρεβάτια μας, με βαμβακερά υφάσματα. Πριν από τον ύπνο μπορούμε να τα ψεκάσουμε ελαφρώς, με κρύο νερό.
- Αποφεύγουμε τις ακατάλληλες ώρες, να ανάβουμε την ηλεκτρική κουζίνα, καθώς προσθέτει επιπλέον θερμότητα στο σπίτι. Προτιμότερο είναι να μαγειρεύουμε νωρίς το πρωί.
- Λέμε ναι στη δενδροφύτευση. Μπορούμε να φυτέψουμε δέντρα στην αυλή μας, στην πλευρά που «χτυπάει» ο ήλιος. Διαφορετικά, μπορούμε να επενδύσουμε και να στολίσουμε το μπαλκόνι μας με αρκετά -ψηλά- φυτά, ακόμη και αναρριχητικά.
- Και τέλος, μπορούμε πάντα να στραφούμε σε μια πιο κοστοβόρα λύση, που ωστόσο αποτελεί επένδυση και να μονώσουμε καλά το σπίτι μας.