Πώς θα δοθούν οι επιστροφές ενοικίων και το «δώρο» σε συνταξιούχους – Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης
Τα μέτρα εστιάζουν στη μόνιμη ενίσχυση 2,7 εκατ. πολιτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Η υπεραπόδοση της οικονομίας το 2024 και το πλεόνασμα της τάξης του 4,8% έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εστιάζουν στη μόνιμη ενίσχυση 2,7 εκατ. πολιτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Στο επίκεντρο είναι οι οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο, οι συνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και τα άτομα με αναπηρία. Επίσης, δίνεται σημαντική ώθηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ενισχύεται με 500 εκατ. ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από το 2025.
Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης, σύμφωνα με την εξειδίκευση που έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης:
1. Μόνιμη επιστροφή ενός ενοικίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς 948.000 νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Αναγνωρίζοντας ότι η στεγαστική κρίση έχει πλήξει περισσότερο τους πολίτες που ζουν σε ενοίκιο και κυρίως αυτούς με χαμηλά εισοδήματα καθώς και οικογένειες με παιδιά που έχουν μεσαία εισοδήματα, από φέτος τον Νοέμβριο και κάθε χρόνο, ένα ενοίκιο ετησίως, είτε αφορά κύρια κατοικία, είτε φοιτητική κατοικία, θα επιστρέφεται στον τραπεζικό λογαριασμό του ενοικιαστή από το κράτος.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις δηλώσεις που γίνονται αυτή την περίοδο για το φορολογικό έτος 2024, το 1/12 του ετήσιου δηλωθέντος ενοικίου -τόσο για την κύρια κατοικία, όσο και για τη φοιτητική κατοικία- θα επιστραφεί στα τέλη Νοεμβρίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή. Το μέγιστο ποσό επιστροφής για τη φοιτητική κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ.
Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα και αντιστοιχούν σε αυτά που έχουν οριστεί για το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ:
- Για τον άγαμο ορίζεται μέγιστο όριο εισοδήματος 20.000 ευρώ.
- Για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης ορίζεται μέγιστο όριο οικογενειακού εισοδήματος 28.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
- Για τις μονογονεϊκές οικογένειες ορίζεται μέγιστο όριο οικογενειακού εισοδήματος 31.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του πρώτου.
Αναφορικά με τα περιουσιακά κριτήρια για την επιστροφή ενοικίου για κύρια κατοικία ορίζεται ότι το σύνολο της αξίας της οικογενειακής περιουσίας, όπως προσδιορίζεται κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξανόμενο κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Για την επιστροφή ενοικίου για φοιτητική κατοικία δεν ορίζεται περιουσιακό όριο.
Εκτιμάται ότι επιλέξιμα θα είναι περίπου το 80% των νοικοκυριών με ενοίκιο, ήτοι περίπου 948.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 1.280.000 φορολογούμενους. Το ετήσιο κόστος του μέτρου εκτιμάται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.
2. Μόνιμη ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε 1,44 εκατ. συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία
Θεσπίζεται σε μόνιμη βάση ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ καθαρά για συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και ανασφάλιστους υπερήλικες.
Η οικονομική ενίσχυση θα καταβάλλεται έως 30 Νοεμβρίου εκάστου έτους, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2025.
Δικαιούχοι είναι:
- Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμους και περιουσία έως 200.000 ευρώ ενώ για έγγαμους/μέρη συμφώνου συμβίωσης ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 26.000 ευρώ και περιουσία έως 300.000 ευρώ. Τονίζεται πως η ενίσχυση αυτή θα δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους που καλύπτονται από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ασχέτως αν έχουν προσωπική διαφορά ή όχι.
- Ανασφάλιστοι υπερήλικες.
- Δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ και τον e-ΕΦΚΑ.
Με τα ανωτέρω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εκτιμάται ότι δικαιούχοι είναι 1.157.551 συνταξιούχοι (το 62%) από τους 1.868.041 συνταξιούχους που είναι άνω των 65 ετών. Επιπλέον δικαιούχοι είναι 248.823 άτομα με αναπηρία και 34.357 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Έτσι, η οικονομική ενίσχυση εκτιμάται ότι αφορά συνολικά 1,44 εκατομμύρια πολίτες και το ετήσιο κόστος εκτιμάται σε 360 εκατ. ευρώ.
Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.
3. Αύξηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ ετησίως
Αυξάνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ από το 2025 και κάθε έτος. Στόχος να επιταχυνθούν όλα τα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και να αυξηθούν οι επενδύσεις απέναντι στην αναμενόμενη διεθνή οικονομική επιβράδυνση που προκαλούν οι περιορισμοί στο διεθνές εμπόριο.
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (2024-2026, σε εκατ. ευρώ):

Χατζηδάκης: «Η ανάπτυξη μεταφράζεται και σε κοινωνικά μέτρα»
Ο Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι από την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ωφελούνται 2,5 εκατομμύρια Έλληνες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό του 2024, επιτεύχθηκε η καλύτερη δημοσιονομική επίδοση τουλάχιστον από το 1995 και μετά, από τότε δηλαδή που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία στην Eurostat. «Αυτό δεν είναι επιτυχία μόνο της κυβέρνησης, είναι επιτυχία όλων των Ελλήνων. Και ισχυροποιεί τη θέση της χώρας σε σχέση με τις αγορές, τους επενδυτές, ιδιαίτερα σε αυτές τις ταραγμένες μέρες που ζούμε λόγω της κρίσης των δασμών», υπογράμμισε.
Εξήγησε ότι αυτό συνέβη γιατί είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από την ευρωζώνη, πολύ καλές επιδόσεις στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, παραπάνω έσοδα στις ασφαλιστικές εισφορές - όχι γιατί αυξήθηκαν καθώς αντίθετα έχουν μειωθεί - αλλά λόγω της ψηφιακής κάρτας εργασίας. «Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων (ανάπτυξη, καταπολέμηση φοροδιαφυγής και ψηφιακή κάρτα εργασίας), μας επέτρεψε να έχουμε αυτή την επίδοση δημοσιονομικά. Ήρθαμε, λοιπόν, και δώσαμε ένα κοινωνικό μέρισμα που στηρίζεται στην ανάπτυξη και στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Και ωφελούνται περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο από αυτά τα μέτρα. Φαίνονται, επομένως, τα αποτελέσματα της δουλειάς της κυβέρνησης. Και χαίρομαι που και η δική μου προσωπική προσπάθεια και το συνεργατών μου για δύο χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως φαίνονται τα αποτελέσματα της δουλειάς της κυβέρνησης. «Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που λένε ότι "δεν δίνουμε του αγγέλου μας νερό". Έχει υιοθετηθεί ένα απλουστευτικό σχήμα όπου απέναντι μας στην αντιπολίτευση έχουν μαζευτεί δήθεν όλοι οι καλοί άνθρωποι. Εμείς είμαστε οι "τσιγκούνηδες", κατά την άποψη αυτή, που δεν θέλουμε να μοιράσουμε λεφτά. Αλλά εκείνο που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι με εμάς γίνονται σταθερά βήματα μπροστά. Έχουμε μια νοικοκυρεμένη πολιτική, συνδυάζουμε τη δημοσιονομική σύνεση με μια φιλοεπενδυτική προσέγγιση και με μέτρα εκσυγχρονισμού της οικονομίας. Επειδή λοιπόν όλα αυτά εφαρμόζονται, η πρόοδος αυτή μεταφράζεται σε ανάπτυξη και η ανάπτυξη μεταφράζεται και σε κοινωνικά μέτρα», υπογράμμισε.