Πώς τέλειωσε η Wagner: H τρίωρη συνάντηση Πούτιν - Πριγκόζιν και 35 αξιωματούχων στο Κρεμλίνο
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε τον δικό του απολογισμό της συνάντησης που είχε στις 29 Ιουνίου με τον στασιαστή της Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, και τους άνδρες του στο Κρεμλίνο μετά τη ανταρσία της παραστρατιωτικής ομάδας, υποστηρίζοντας ότι έδωσε στους μαχητές την ευκαιρία να συνεχίσουν να πολεμούν στην Ουκρανία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφο της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, που ελέγχεται από το κράτος, την Πέμπτη, ο Πούτιν δήλωσε ότι 35 μαχητές της Βάγκνερ συνόδευσαν τον Πριγκόζιν στην τρίωρη συνάντηση στο Κρεμλίνο τον περασμένο μήνα. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι προσέφερε στους στρατιώτες της Βάγκνερ διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των επιχειρήσεων υπό τη διοίκηση κάποιου που προσδιόρισε με το διακριτικό «Sedoy», που σημαίνει «Γκριζομάλλης», υπό τον οποίο υπηρετούσαν επί 16 μήνες.
«Όλοι τους θα μπορούσαν να είχαν συγκεντρωθεί σε ένα μέρος και να συνεχίσουν να υπηρετούν», είπε ο Πούτιν, «και τίποτα δεν θα είχε αλλάξει γι' αυτούς. Θα καθοδηγούνταν από το ίδιο πρόσωπο που ήταν ο πραγματικός τους διοικητής όλο αυτό το διάστημα».
«Όχι» στην πρόταση Πούτιν
«Πολλοί άνθρωποι έγνεψαν όταν το είπα αυτό», συνέχισε ο Πούτιν, «και ο Πριγκόζιν, ο οποίος καθόταν μπροστά και δεν το είδε αυτό, είπε αφού με άκουσε είπε: «Όχι, τα παιδιά δεν συμφωνούν με αυτή την απόφαση»».
Ο Πούτιν προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει τις ενέργειες των μαχητών της Βάγκνερ, οι οποίοι, υπό τη διοίκηση του Πριγκόζιν, πραγματοποίησαν πορεία προς τη Μόσχα στις 24 Ιουνίου, καταλαμβάνοντας το ρωσικό έδαφος και ζητώντας τις παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ από τον πρόεδρο.
«Όλα είναι πολύ απλά και προφανή για τη ρωσική κοινωνία. Οι απλοί μαχητές της Βάγκνερ πολέμησαν έντιμα, οπότε ... το γεγονός ότι παρασύρθηκαν σε αυτά τα γεγονότα είναι λυπηρό», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με την Kommersant (η οποία παρέθεσε την ελλιπή απόδοση των δηλώσεών του).
Ο Πούτιν πρόσθεσε: «Θα το θέσω με αυτόν τον τρόπο, πολύ προσεκτικά ... Από τη μία πλευρά, στη συνάντηση μαζί τους έδωσα μια εκτίμηση για το τι είχαν κάνει στο πεδίο της μάχης και από την άλλη πλευρά, για το τι είχαν κάνει κατά τη διάρκεια των γεγονότων της 24ης Ιουνίου. Τρίτον, τους έδειξα πιθανές επιλογές για την περαιτέρω υπηρεσία τους, συμπεριλαμβανομένης της μάχης. Αυτό ήταν όλο».
<
Ερωτηθείς εάν ο ιδιωτικός μισθοφορικός στρατός της Βάγκνερ θα παραμείνει μονάδα μάχης, ο Πούτιν φάνηκε να ταράζεται.
Η Βάγκνερ δεν υπάρχει
««Λοιπόν, η Wagner δεν υπάρχει!», αναφώνησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν», σύμφωνα με την Kommersant.
Ο πρόεδρος συνέχισε: «Δεν έχουμε κανένα νόμο για τις ιδιωτικές στρατιωτικές οργανώσεις! Απλά δεν υπάρχει!»
Τον περασμένο μήνα, ο Σόιγκου διέταξε όλα τα «εθελοντικά αποσπάσματα» στο μέτωπο της Ουκρανίας να υπογράψουν συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας μέχρι την 1η Ιουλίου, αναγκάζοντας ουσιαστικά τις μισθοφορικές ομάδες είτε να συμμορφωθούν με το Κρεμλίνο είτε να θεωρηθούν παράνομες. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ευρέως ως αρπαγή εξουσίας ως απάντηση στο αυξανόμενο δημόσιο προφίλ και την αυξανόμενη βάση υποστηρικτών του Πριγκόζιν, με τον ηγέτη της Βάγκνερ να απορρίπτει τη διαταγή και στη συνέχεια να ξεκινά την ανταρσία του.
«Δεν υπάρχει τέτοια νομική οντότητα» όπως η Wagner, δήλωσε την Πέμπτη ο Πούτιν, με την Kommersant να αναρωτιέται ότι μιλούσε σαν δικηγόρος (ο Ρώσος πρόεδρος σπούδασε κάποτε νομικά στο πανεπιστήμιο).
Σύμφωνα με το Politico τα στρατεύματα της Wagner έχουν συμβάλει καθοριστικά στον πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας, με τους μισθοφόρους να χρησιμοποιούνται σε μερικές από τις πιο αιματηρές μάχες, μεταξύ άλλων στο Μπαχμούτ.
Όμως, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, μετά την απόπειρα ανταρσίας, η Wagner δεν «συμμετέχει πλέον με οποιαδήποτε σημαντική ιδιότητα στην υποστήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία».