Πώς πήρε φωτιά η ασθενής στο «Αλεξάνδρα» - «Σταθερή η κατάσταση της» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
Σοκ έχει προκαλέσει το περιστατικό που σημειώθηκε στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα - Για το σοβαρότατο περιστατικό έχει διαταχθεί ΕΔΕ.
«Είναι σε σταθερή κατάσταση. Παρακολουθείται από το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα". Πρόκειται για ένα τρομακτικό και απαράδεκτο περιστατικό. Φέρει εγκαύματα 2ου βαθμού στο 4% του σώματος. Είναι από τη μασχάλη και το στήθος μέχρι την κοιλιακή χώρα» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος σχετικά με την κατάσταση της υγείας της 72χρονης ασθενούς με καρκίνο που υπέστη εγκαύματα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» την περασμένη Πέμπτη (24/4).
Όπως είπε ο κ. Γιαννάκος η ασθενής πήρε φωτιά την ώρα που υποβαλλόταν σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο, με πιθανότερη αιτία κάποια βλάβη στο σύστημα της διαθερμίας που χρησιμοποιείται για αιμόσταση. Σωτήρια αποδείχθηκε η αντίδραση των γιατρών και των νοσηλευτών, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα του χειρουργείου και επενέβησαν άμεσα.
«Προφανώς πρόκειται για μια δυσλειτουργία του μηχανήματος διαθερμίας που χρησιμοποιείται για να προκαλεί αιμόσταση. Αν οι συνάδελφοι δεν είχαν αντιδράσει αστραπιαία με ότι μέσο διέθεταν, η γυναίκα θα είχε πεθάνει.
Έσβησαν την φωτιά σε 10 δευτερόλεπτα. Ήταν πολύωρο ογκολογικό χειρουργείο. Πήγε να σωθεί από το χειρουργείο και θα πέθαινε από τη φωτιά» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, που διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να παίρνει φωτιά ένα μηχάνημα που βρίσκεται στο χειρουργείο για να σώζει τους ασθενείς.
Πρόκειται για ένα πρωτοφανές περιστατικό που όμως «γεννά» εύλογα ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ιατρικά μηχανήματα στα νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα για την διερεύνηση των συνθηκών του συμβάντος διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τη Διοίκηση της 1ης Υ.ΠΕ., ενώ ζητήθηκε ο πλήρης φάκελος που αφορά στο σύνολο του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
«Μικροδυσλειτουργίες στα μηχανήματα υπήρχαν και υπάρχουν αλλά σε τέτοια έκταση όχι. Πρέπει να εξεταστεί και το ανθρώπινο λάθος, αλλά πρέπει να πάει και πραγματογνώμονας για το μηχάνημα. Οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα για να αποδοθούν ευθύνες. Είτε στην εταιρεία είτε στο ανθρώπινο λάθος. Έχει και ο γιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό ευθύνη.
Βέβαια το συγκεκριμένο μηχάνημα χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση για πολλά χειρουργεία, πρέπει να εξεταστεί όσο χρόνων είναι, αν έχει συντηρηθεί και πότε» είπε κλείνοντας ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.