Πώς ένας πίνακας του 1866 «παίρνει ζωή» και γίνεται viral στο TikTok
Εάν έχεις TikTok σίγουρα έχει πάρει το μάτι σου τον πίνακα του Auguste Toulmouche με τη θυμωμένη νύφη που ονομάζεται «The Hesitant Fiancée» ή «The Reluctant Bride» (1866).
Οι χρήστες, πολλοί εκ των οποίων είναι γυναίκες, γράφουν με χιούμορ τι τους κάνει να παίρνουν αυτό το ύφος, τις δικές τους στιγμές οργής ή δικαίωσης και το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό! Τι κάνει όμως τη συγκεκριμένη νύφη τόσο έξαλλη;
Ποιος είναι ο πίνακας;
Γεννημένος στη Νάντη της Γαλλίας το 1829, ο Toulmouche ήταν γνωστός για τη ζωγραφική εξιδανικευμένων πορτρέτων πλούσιων Παριζιάνων σε μια εποχή που οι σύγχρονοί του, όπως ο Claude Monet και ο Edgar Degas, άρχισαν τη μετάβαση από τις αυστηρές γραμμές στην πιο χαλαρή και λιγότερο άκαμπτη σχολή του ιμπρεσιονισμού. Το στυλ του Toulmouche, το οποίο ονομάζεται ακαδημαϊκός ρεαλισμός, επισκιάστηκε από τον ιμπρεσιονισμό.
Το «The Hesitant Fiancée», δεν ήταν από τους πιο γνωστούς πίνακες της εποχής του. Απεικονίζει τέσσερις γυναίκες με τα καλά τους ρούχα και το γύρω περιβάλλον είναι το τυπικό των θεμάτων που χρησιμοποιεί ο Toulmouche.
Αλλά το έξαλλο ύφος της νύφης είναι ασυνήθιστη αναπαράσταση της γυναίκας εκείνης της εποχής καθώς εκφράζει συναίσθημα και δη θυμού, σύμφωνα με την Therese Dolan, επίτιμη καθηγήτρια μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στο Tyler School of Art and Architecture στο Temple University στη Φιλαδέλφεια.
Ο θυμός της είναι δικαιολογημένος καθώς εκείνη την εποχή οι Παριζιάνες γυναίκες έχαναν πολλά δικαιώματά τους μετά τον γάμο. «Αυτό που κάνει με τεράστια επιτυχία ο Toulmouche είναι να απεικονίσει με ακρίβεια την ψυχή της γυναίκας», λέει η Dr Dolan.
Όταν εκτέθηκε για πρώτη φορά το «The Hesitant Fiancée», έργα που απεικόνιζαν τη σιωπηλή αγανάκτηση των γυναικών θεωρούνταν μερικές φορές ως μη σοβαρά και μεγάλο μέρος της δημοφιλούς τέχνης εκείνη την εποχή σατίριζε τις ανύπαντρες γυναίκες, λέει η Κάθριν Μπράουν, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης και οπτικής κουλτούρας του Πανεπιστημίου Loughborough, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πολλοί χρήστες του Tik Tok είδαν το trend να εμφανίζεται μπροστά τους μέσω του for you page, ενώ οι φωτογραφίες που τον πλαισιώνουν συνοδεύονται με ένα δραματικό μέρος του Ρέκβιεμ του Βέρντι.
Έκτοτε η εικόνα έχει προβληθεί πάνω από 6.000.000 φορές.
Παράλληλα εκτός από την χιουμοριστική εκδοχή του πίνακα, το Tik Tok φαίνεται ότι αναδεικνύει και ένα πιο βαθύ κοινωνικό σχόλιο, που στην πραγματικότητα αντανακλά κοινωνικά φαινόμενα του σήμερα.
Έτσι η συσσωρευμένη γυναικεία οργή που εξομολογούνται ότι αισθάνονται πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο λόγω των περιστατικών έμφυλης βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης, λόγω της μισθολογικής ανισότητας αλλά και των στερεοτύπων που ακόμη και σήμερα απαιτούν από τις γυναίκες συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς και εμφάνισης, βρήκε την πλήρη έκφρασή του σε αυτόν τον πίνακα.
Το «female rage» λοιπόν, η αλλιώς η συσσωρευμένη γυναικεία οργή που εξομολογούνται ότι αισθάνονται πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο λόγω των περιστατικών έμφυλης βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης, λόγω της μισθολογικής ανισότητας αλλά και των στερεοτύπων που ακόμη και σήμερα απαιτούν από τις γυναίκες συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς και εμφάνισης, βρήκε την πλήρη έκφρασή του σε αυτόν τον πίνακα.