Πως ο Μεντιλίμπαρ βρήκε το κουμπί του Γουίλιαν κι έβαλε τον Ολυμπιακό σε mode... πρωταθλητή
Ο Ολυμπιακός έκανε μια από τις πιο γεμάτες εμφανίσεις του φέτος στο Γεντί Κουλέ και έδειξε ξεκάθαρα πόσο πολύ θέλει τον φετινό τίτλο.
Ο Ολυμπιακός τα κατάφερε στην Κρήτη. Σημαντικό το αποτέλεσμα μιας και έκλεισε ο πρώτος γύρος, με την ομάδα του Μεντιλίμπαρ σε θέση οδηγού της Super League. Ωστόσο, λίγοι μπορούν να καταλάβουν πως χθες (1/12) οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν... επικίνδυνα -για τους ανταγωνιστές- σημάδια βελτίωσης και πλέον οι άλλοι μνηστήρες του τίτλου θα πρέπει να τον φοβούνται ακόμα περισσότερο.
Τα στοιχεία πρωταθλητισμού που έβαλε στη φαρέτρα ο «Μέντι»
Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έκανε πάλι τα μαγικά του, ανακατεύοντας την τράπουλα. Ο ΟΦΗ δεν είναι ίσως η κατάλληλη ομάδα για πειραματισμούς και αλχημείες. Οι Κρητικοί πέρασαν από την Τούμπα με 2-1, έκαναν τον Παναθηναϊκό να «ματώσει» (1-0) για να γυρίσει στην Αθήνα με το τρίποντο και κέρδισαν με 3-2 τον Άρη στο σπίτι τους. Καθόλου άσχημα για την ομάδα του Μίλαν Ράσταβατς.
Εκτός από τις αλλαγές στην ενδεκάδα, ο Ολυμπιακός εμφάνισε το πιο πειστικό πρόσωπο της σεζόν στο «Γεντί Κουλέ» κι αυτό επειδή κατάφερε να ανταποκριθεί στο στυλ παιχνιδιού που μέχρι τώρα του στέρησε βαθμούς. Το build up και τη δημιουργία από το σετ παιχνίδι.
Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ο Ολυμπιακός αποτελεί μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη (σ.σ. χωρίς διάθεση υπερβολής) στο άμεσο παιχνίδι. Άλλωστε τα χαρακτηριστικά των ομάδων του Μεντιλίμπαρ έχουν κάτι κοινό. Ασφυκτική πίεση στην μπάλα με όλους τους ποδοσφαιριστές πάνω από τη σέντρα. Με λίγα λόγια... κλεφτοπόλεμος και αιφνιδιασμός.
Το κάνει πολύ καλά αυτό ο Βάσκος. Εδώ όμως έρχεται το δύσκολο σε ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό. Ο Ολυμπιακός δεν είναι Εϊμπάρ, Αλαβές και Λεβάντε. Ούτε καν Σεβίλλη.
Για να μπορέσει να δουλέψει το... Mendilibar's ball, προϋποθέτει η αντίπαλη ομάδα να θέλει να παίξει ποδόσφαιρο και να αναπτυχθεί. Στο επίπεδο πρωταθλητισμού των «ερυθρόλευκων» δεν γίνεται αυτό. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει στα περισσότερα παιχνίδια. Οι πιο πολλοί από τους αντιπάλους περιμένουν ταμπουρωμένοι κι αν βγουν στην κόντρα καλώς, αν όχι και με το «Χ» είναι ευχαριστημένοι και πάμε παρακάτω.
Η βελτίωση στις προωθητικές πάσες
Ο Ολυμπιακός το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με την στατιστική (αλλά μπορούσε κάποιος να το αντιληφθεί και με γυμνό μάτι), άλλαξε 163 φορές την μπάλα στο επιθετικό τρίτο (σ.σ. οι 118 ήταν εύστοχες ανεβάζοντας το ποσοστό στο 71%). Για να γίνει αντιληπτός ο αριθμός αρκεί να συγκρίνουμε τις αντίστοιχες με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ όπου εκεί οι «ερυθρόλευκοι», σημείωσαν 106 και 97 αντίστοιχα. Αλλά στα ντέρμπι δεν είναι εύκολο να απειλήσεις όσο με ομάδες χαμηλότερου επιπέδου. Αν αναλύσουμε προσεκτικά τα ματς με Λεβαδειακό (2-2) και με Athens Kallithea (2-1) στο «Καραϊσκάκης», όπου εκεί η ομάδα του Μεντιλίμπαρ αντάλλαξε 149 και 145 προωθητικές πάσες, το ποσοστό ευστοχίας άγγιξε πολύ πιο χαμηλά νούμερα (κοντά στο 60%).
Με άλλα λόγια, ο Ολυμπιακός επένδυσε αρκετά στο build up κομμάτι του και πλέον η δημιουργία απέναντι σε κλειστές άμυνες, δεν φαντάζει κάτι δύσκολο. Έσπασε τις αμυντικές τακτικές του Ράσταβατς στην Κρήτη «φτιάχνοντας» 17 τελικές! Η μπάλα δεν κόλλαγε στα πόδια των ποδοσφαιριστών του άξονα (καλή παρουσία και ο Στάμενιτς), ούτε γύριζε πίσω στο αμυντικό δίδυμο, μέχρι να καταλήξει σε Ορτέγκα ή Ροντινέι (και Κοστίνια) για να σεντράρουν στην περιοχή. Η «ερυθρόλευκη» επίθεση είχε ποικιλία...
Μιας και σταθήκαμε στην επιθετική βεντάλια που ξεδίπλωσε ο Βάσκος προπονητής, οφείλουμε να σταθούμε και στο σημείο που η ομάδα του Μεντιλίμπαρ χρίζει περαιτέρω βελτίωσης: Τα στημένα. Ο Ολυμπιακός μέχρι χθες δεν είχε πάρει ούτε ένα γκολ από κόρνερ ή φάουλ. Με τον ΟΦΗ απείλησε αρκετές φορές και τελικά σκόραρε με τον Μπιανκόν, ο οποίος συγκινήθηκε βλέποντας τη μπάλα στα δίχτυα.
Σίγουρα έπαιξε ρόλο και το ξύπνημα του Γουίλιαν, αλλά όπως και να έχει είναι ένα από τα στοιχεία που ομάδες πρωταθλητισμού πρέπει να έχουν ενεργοποιημένο στη φαρέτρα τους. Για τον πιο απλό λόγο. Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες, είναι λογικό να υπάρχουν παιχνίδια που δεν θα καταλήγει εύκολα η μπάλα στα δίχτυα. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Το να μπορείς να εκμεταλλευτείς μια φάση που γεμίζει η περιοχή του αντιπάλου και δεν την χαραμίζεις είναι τρόπος να κερδίζεις βαθμούς, μέχρι και πρωταθλήματα.
Οι επιλογές στο αρχικό σχήμα και ο... φευγάτος Γουίλιαν
Ο Μεντιλίμπαρ λοιπόν επέλεξε να παρατάξει Γουίλιαν, Στάμενιτς και Μπιανκόν στην αρχική ενδεκάδα. Η επιλογή έγινε σε ζόρικη έδρα και ο ένας ήταν καλύτερος από τον άλλον. Έκαστος έχει παίξει ελάχιστα φέτος. Ο Βραζιλιάνος ξεκίνησε από την έναρξη της αναμέτρησης για πρώτη φορά, ο Νεοζηλανδός μέσος μόλις την πέμπτη του -πέρασε και διάστημα στο οποίο ήταν εντός και εκτός αποστολής- και ο σκόρερ του πρώτου γκολ έχει βρεθεί στους 11 που ξεκινάνε μόλις τρεις φορές.
Οι 57 επαφές του Βραζιλιάνου σταρ
Ειδικά ο Γουίλιαν χθες (1/12) έκανε την καλύτερη εμφάνιση του με τα «ερυθρόλευκη» (σ.σ. μέχρι την επόμενη). Καλύτερα, έδειξε τα πρώτα μικρά δείγματα της ποιότητας και του πλάτους που μπορεί να δώσει στον Ολυμπιακό. Συγκεκριμένα: Ο πρώην άσος της Τσέλσι χθες ακούμπησε τη μπάλα 57 φορές.
Αυτό σε μια πρόχειρη ανάγνωση, σημαίνει πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιθετική λειτουργία της ομάδας του. Και το πρόσημο του ήταν θετικό. Ήταν δραστήριος, πήρε σουτ (δυο γράφει η στατιστική, αλλά υπήρξαν και κάποια που κόντραραν σε σώματα) και οι μεταβιβάσεις του ήταν επί το πλείστο αλάνθαστες με 82% ευστοχία στις επιλογές του.
Ο Ολυμπιακός έχει να παίξει τόσο πολύ στην πλευρά του Ορτέγκα από το μακρινό, πλέον, παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα εκεί που ο Ζέλσον ζάλισε όλο το γήπεδο. Αυτό ήταν και το ματς που καθιερώθηκε ο Μπάμπης Κωστούλας πίσω από τον Ελ Κααμπί με τον Τσικίνιο να μεταφέρεται στις πλευρές. Για να καταλήγουμε.
Ο Μεντιλίμπαρ προτιμάει να παίζει από τη δεξιά πλευρά, μιας και αυτή είναι και η πιο παραγωγική του. Ο λόγος έχει ονόματα. Και αυτό είναι Ροντινέι και Κοστίνια. Και οι δυο έχουν την ικανότητα να εκμεταλλευτούν το όβερλαπ της πλευράς, ειδικά ο Βραζιλιάνος ότι πιάνει το κάνει χρυσό στην επιθετική ανάπτυξη.
Ο Γουίλιαν έδωσε, λοιπόν, στην αριστερή πτέρυγα ό,τι ψάχνει ο Μεντιλίμπαρ σε εκείνη την θέση. Παίκτη να μην κουράζει την μπάλα, να μπορεί να δημιουργήσει, ακόμη και μόνος του και να εκμεταλλευτεί την υπερφόρτωση της πλευράς όποτε σε αυτή είναι πιο αποδοτικός αντί της δεξιάς.
Έτσι αφέθηκε και χώρος στον Κοστίνια να ανέβει και να σεντράρει, αλλά και τον Τσικίνιο να συγκλίνει και να τριγυρνάει ανάμεσα στις αμυντικές γραμμές.
Μέχρι λοιπόν την επιστροφή του Ζέλσον Μάρτινς, ο Μεντιλίμπαρ βρήκε τον αντικαταστάτη του, αλλά και μια πολύτιμη λύση στις επιθετικές πλευρές.
Προνόμιο για το κλαμπ Ολυμπιακός ο Ισπανός τεχνικός
Αυτό δείχνει την ποιότητα και την ποσότητα του «ερυθρόλευκου» ρόστερ, αλλά και την μαγκιά του Μεντιλίμπαρ. Υπάρχουν αρκετοί παίκτες σε κάθε σύνολο που δεν «κουμπώνουν» και είναι λογικό στο ποδόσφαιρο. Ωστόσο, πόσοι είχαν ξεγράψει τον Γουίλιαν πριν καν φτάσει ο ίδιος στο σημείο να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των παιχνιδιών, αλλά και τον προπονητή του να τον εκμεταλλευτεί σε θέση που τον βολεύει; Πολλοί.
Όχι όμως και ο Βάσκος τεχνικός. Από τους θεωρητικά κομμένους, επανέφερε τον Βραζιλιάνο σταρ και τελικά δικαιώθηκε. Το ίδιο ακριβώς γίνεται με Κωστούλα, Μουζακίτη, Παπακανέλλο και όποιον ανέλθει από τις Ακαδημίες. Ο Μεντιλίμπαρ πλάθει ποδοσφαιριστές και δίνει ευκαιρίες. Αυτό είναι προνόμιο για ένα κλαμπ.
Να αποκτήσεις τους καλύτερους και πιο έτοιμους και να τους «βάλεις» να παίξουν έχει δυσκολία. Αλλά το να χτίσεις μια ομάδα και να βγάλεις πρωταγωνιστές από εκεί που δεν φαινόταν ότι υπάρχουν, είναι η απόλυτη επιβεβαίωση πως ο Βάσκος αποτελεί έναν από τους πιο ολοκληρωμένους προπονητές που έχουν δουλέψει στην Ελλάδα.
Ναι, ο Ολυμπιακός χρειάζεται προσθήκες τον χειμώνα. Το ερώτημα έρχεται στο πόσες και σε ποιές θέσεις. Θα προτιμήσει ο Μεντιλίμπαρ να ρισκάρει με νεοφερμένους παίκτες που θα αλλάξουν τις ισορροπίες ή θα αρκεστεί με τους παρευρισκόμενους και θα συνεχίσει τη διαδικασία απογείωσης;
Το μόνο σίγουρο είναι πως η σκληρή δουλεία που γίνεται στις εγκαταστάσεις του Ρέντη αποδίδει καρπούς και ο «Μέντι» ξέρει πως να σπείρει το εύφορο έδαφος που κατέχει...