Πως να φτιάξετε μακαρόνια με τη μικρότερη κατανάλωση ρεύματος
Τα ζυμαρικά μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους.
Αρχικά όμως πρέπει να τα βράσουμε. Αυτό που όλοι ξέρουμε να κάνουμε είναι να τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με βραστό νερό και μετά να τα αφήνουμε τον ενδεδειγμένο χρόνο, μέχρι να βράσουν.
Υπάρχει όμως και ένας πολύ πιο οικονομικός τρόπος να μαγειρέψουμε τα ζυμαρικά μας, κλείνοντας το μάτι της κουζίνας, το λεγόμενο παθητικό μαγείρεμα.
Με την τεχνική αυτή μπορούμε να μαγειρέψουμε τα ζυμαρικά με σβηστό το μάτι της κουζίνας. Είναι μια πολύ παλιά τεχνική. Ήδη από το 1700, ένας από τους ιδρυτές της θερμοδυναμικής, ο Benjamin Thompson, συνειδητοποίησε ότι το φαγητό μαγειρεύτηκε όχι επειδή έβραζε το νερό, αλλά επειδή ήταν καυτό και παρέμενε ζεστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό είναι στην πραγματικότητα το παθητικό μαγείρεμα, το οποίο σου επιτρέπει να μαγειρεύεις ζυμαρικά με κλειστή φωτιά. Με αυτή την αρχαία τεχνική , στην πραγματικότητα, δεν είναι απαραίτητο το νερό να βράζει, αλλά να παραμένει ζεστό.
Τα ζυμαρικά που χρησιμοποιούμε, στην πραγματικότητα, είναι ξηρά ζυμαρικά. Όταν τα μαγειρεύουμε, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να τα ενυδατώνουμε ξανά. Και, για να γίνει αυτό, αρκεί το ζεστό νερό που χρησιμοποιούμε να είναι σε θερμοκρασία μεταξύ 70-75 °C.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Βάζουμε το νερό να βράσει, στη συνέχεια ρίχνουμε τα ζυμαρικά, περιμένουμε μερικά λεπτά και μετά σβήνουμε το μάτι της κουζίνας. Στη συνέχεια καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και ακολουθούμε τους χρόνους μαγειρέματος που αναγράφονται στη συσκευασία.
Tip
Για να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική μαγειρέματος, υπάρχουν κάποια σχήματα ζυμαρικών που λειτουργούν καλύτερα από άλλα. Ιδανικά είναι για παράδειγμα τα «κούφια ζυμαρικά», που επιτρέπουν στο νερό να μπαινοβγαίνει. Για παράδειγμα, τα ριγκατόνι και οι πέννες είναι τα πιο κατάλληλα. Ενώ τα σπαγγέτι και τα λιγκουίνι δεν είναι τα ιδανικά.
To σημαντικότερο πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.