Πως να διαχειριστώ τον χρόνο μου - Συμβουλές από την Δρ Μαρία Αντωνιάδου
Τι είναι για σας ο χρόνος;
O χρόνος από μόνος του δεν καθορίζει τίποτα. Γι’αυτό και ο Αϊνστάιν μιλούσε για «χωροχρόνο». Για μένα είναι μία συμβατική μεθόδευση στον κόσμο των 3G προκειμένου να συννεοούμαστε μεταξύ μας. Όμως, στην κβαντική θεώρηση, αυτή του κόσμου των πολλαπλών διαστάσεων, δεν υπάρχει χρόνος! Κάποια στιγμή ελπίζω όλοι να βιώσουμε αυτή τη μεγάλη αλήθεια! Για μένα ισχύει ότι «όταν η ψυχή δεν είναι στεναχωρημένη, μια μέρα ισοδυναμεί με χίλιους αιώνες και όταν οι σκέψεις είναι πλατιές, η μικρή καλύβα χωράει όλο το σύμπαν» (Χουν Τζι Τσεν).
Συνδέεται ο χρόνος με την επιστήμη και με ποιόν τρόπο;
Στη σύγχρονη εποχή, η διαχείριση του χρόνου απευθύνθηκε αρχικά στις επιχειρήσεις. Εκεί δηλώθηκε η ανάγκη για ενσωμάτωση του χρόνου σε θεωρητικά μοντέλα και ερευνητικά σχέδια προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Στη συνέχεια, η προσπάθεια μοντελοποίησης του προγραμματισμού του χρόνου, πέρασε σε ένα ευρύ κοινό ανθρώπων που εργάζονταν επαγγελματικά σε διάφορους τομείς και μικρομεσαίες ή ατομικές επιχειρήσεις. Πλέον μιλάμε για διαχείριση και του προσωπικού χρόνου. Ο χρόνος έχει απασχολήσει τους φιλοσόφους από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά και ερευνητικά ως διάσταση τους φυσικούς σε διάφορες χρονικές στιγμές της ιστορίας μας, εξ’ού και η καταγραφή του σε ημερολόγια, ρολόγια κλπ. Σύγχρονα όμως απασχολεί τους ερευνητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς με έναν διαφορετικό τρόπο: Πως η καλή ή κακή διαχείρισή του, η υπερεπάρκεια ή η έλλειψή του μπορεί να μας κάνει «καλούς» ή «κακούς» στα μάτια των συνανθρώπων μας αλλά και τα δικά μας. Αυτό είναι πλέον ένα πολλά υποσχόμενο ερευνητικό πεδίο της σύγχρονης επιστήμης.
Ο χρόνος είναι πρόβλημα; Ή υπερκαλύπτει άλλες δυσλειτουργίες;
«Ζούμε με συναισθήματα, όχι με τις ώρες στο ηλιακό ρολόι. Θα έπρεπε να μετράμε το χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς» είπε ο Αριστοτέλης. Τα συναισθήματά μας καθορίζουν την εκτίμησή μας για το αν έχουμε ή δεν έχουμε χρόνο, αν περνάει αργά ή γρήγορα ή καθόλου. Συνήθως βασικοί χρονοκλέφτες για τους περισσότερους ανθρώπους, όπως η αναβλητικότητα και η τελειομανία, υποκρύπτουν προσωπικές ανάγκες ανεύρεσης της αξίας μας. Για παράδειγμα αναβάλλω να εκτεθώ κάνοντας κάτι γιατί φοβάμαι την κριτική των άλλων ή τα θέλω όλα τέλεια γιατί έχω την απαίτηση από τον εαυτό μου να είναι τέλειος! Είναι πολλές οι περιοριστικές πεποιθήσεις πίσω από την κακή διαχείριση του χρόνου και είναι καλό να τις ανακαλύψει κανείς προκειμένου να απελευθερωθεί και να απελευθερώσει ταυτόχρονα και το χρόνο του. Το είπε και S. Peck πολύ χαρακτηριστικά: Εάν δεν εκτιμήσεις την αξία του εαυτού σου, δεν θα εκτιμήσεις την αξία του χρόνου σου. Και αν δεν εκτιμήσεις την αξία του χρόνου σου, δεν θα κάνεις ποτέ τίποτε μ’ αυτόν”.
Πως θα τα καταφέρουμε να δαμάσουμε τον χρόνο;
Λίγη έρευνα έχει διεξαχθεί για τις τεχνικές αποτελεσματικής διαχείρισης του χρόνου και την ολοκλήρωση των εργασιών εντός των προθεσμιών. Από τα δεδομένα που υπάρχουν φαίνεται ωστόσο ότι ο καθορισμός βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων στόχων ζωής και η διατήρηση διαφόρων μορφών αρχείων καταγραφής του χρόνου είναι σημαντικές τεχνικές για την αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου. Όμως η διαχείριση του χρόνου δεν βρίσκεται στο να μαθαίνει κανείς κόλπα, στο να κινηθεί γρηγορότερα ή να κάνει τα πάντα με μηχανική αποτελεσματικότητα. Σημασία δίνουν όλοι οι μελετητές στο να δημιουργούμε μέρες που θα έχουν νόημα για μας και θα μας ανταμείψουν αλλά και θα έχουμε ένα αίσθημα ικανοποίησης με την εκπλήρωση καθενός από τα καθήκοντά μας. Αυτό σημαίνει όμως ότι πρέπει να γίνεται μία διάκριση, ιεράρχηση και προτεραιοποίηση των καθημερινών καθηκόντων ώστε να μην εξωθείται το άτομο στο άγχος, την αυτοαμφισβήτηση και την αυτοκατάκριση επειδή δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Ποια συμβουλή θα δίνατε στους αναγνώστες σε σχέση με τον χρόνο;
Xρειάζεται να κρατάμε τα γκέμια των 4 αλόγων (4 στοιχείων), όπως ο Ηνίοχος. Να κοιτάμε δηλαδή μπροστά. Το είπε και ο Χριστός, όταν μας προέτρεψε να μην κοιτάμε πίσω κατά το όργωμα και τη σπορά. Δηλαδή να μην κοιτάμε το παρελθόν που έχει σωρεία λαθών να επιδείξει για τον καθένα από εμάς και αυτό μας ακινητοποιεί. Ούτε στο μέλλον γιατί και αυτό είναι άγνωστο και μας φοβίζει. Πρέπει να μένουμε στο παρόν, στο ΤΩΡΑ και να κάνουμε το σωστό (M.L. King), να αποχωρούμε στον κατάλληλο χρόνο (Νitche) και να είμαστε σοφοί την κατάλληλη στιγμή (T. Rousvelt).
Ποιες δράσεις έχετε αναλάβει προκειμένου να μοιραστείτε τη γνώση διαχείρισης του χρόνου;
Βιώνοντας σχεδόν σε όλη μου τη ζωή τη δυσκολία οργάνωσης των πολλαπλών καθηκόντων μου (σαν οδοντίατρος και παράλληλα καθηγήτρια στην οδοντιατρική Σχολή της Αθήνας) μελετώ σε ερευνητικό επίπεδο τις συνέπειες της εργασιακής εξουθένωσης στην ποιότητα της ζωής και την αποδοτικότητα κυρίως των εργαζομένων στο χώρο της υγείας (από τον οποίο προέρχομαι). Στα πλαίσια αυτά οργάνωσα ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαχείρισης χρόνου, το ΤΙΜΕΒΟΟSTER!
Σχεδίασα το πρόγραμμα αυτό με πολλή αγάπη, σε μία προσπάθεια επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με ανθρώπους που βιώνουν έναν δαιδαλώδη τρόπο ζωής, (κυρίως εργασιακά), θα ήθελαν μία ακόμα ημέρα την εβδομάδα για να τα προλάβουν όλα αλλά επιθυμούν να απολαύσουν μία πιο ήρεμη καθημερινότητα παραμένοντας παράλληλα αποτελεσματικοί στην εργασία τους. Έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα διάφορους επαγγελματίες αλλά και πιο εξειδικευμένα συναδέλφους οδοντιάτρους. Η απλή του σχεδίαση ως παιχνίδι, καθιστά την εκμάθηση βασικών τεχνικών διαχείρισης του χρόνου μία ενδιαφέρουσα αποκάλυψη. Παράλληλα η δυναμική διασύνδεση των συμμετεχόντων μέσα στην ομάδα αποδεικνύει ότι όλοι έχουμε παρόμοια προβλήματα που όταν τα συνειδητοποιήσουμε και τα μοιραστούμε ξαφνικά μπορούμε και να τα λύσουμε ευκολότερα!
Ποιο είναι το όραμά σας μέσα από το Timebooster;
To όραμά μου μέσα από την εκπαιδευτική αυτή πρωτοβουλία είναι η συνειδητή και ειλικρινής διασύνδεση των ανθρώπων που συμμετέχουν και ειδικά των Ελλήνων και Κυπρίων οδοντιάτρων στους οποίους και απευθύνεται κατά κύριο λόγο, ώστε να μην βιώνουν επαγγελματική μοναξιά αλλά να νιώθουν ασφάλεια μοιραζόμενοι τις δυσκολίες του επαγγέλματος ή των ρόλων που παίζουν. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μίας κοινότητας χαρούμενων Timeboosters που θα μπορούν με τη γνώση αλλά και την στάση ζωής που θα έχουν υιοθετήσει να επηρεάζουν τους ανθρώπους γύρω τους και ειδικά τις νέες γενιές.
Ποιο είναι το μότο σας;
"Τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, τα μαθαίνεις κάνοντάς τα" είπε ο Αριστοτέλης, και αυτό ακολουθώ και εγώ. Ανεβαίνεις στη σκηνή και παίζεις το ρόλο σου. Αυτό κάνουμε καθημερινά! Προσωπικά όμως το κάνω με διάθεση αριστείας. Οπότε και το μότο μου δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το «Good, better, best, never let it rest, till your good is better and your better is best” ή στα ελληνικά «Αποκάλυψε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου»!
H δρ Μαρία Αντωνιάδου είναι Oδοντίατρος και Επίκουρη Καθηγήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ACSTH by ICF και AC Αccredited Coach και ιδρύτρια του Coaching Spirit Gallery_youngspiritgallery για μία εναλλακτική εκπαιδευτική προσέγγιση της διαχείρισης του χρόνου και του οδοντιατρικού marketing, branding και management στην Οδοντιατρική. Έχει ως αποστολή να βοηθήσει νέους στο χώρο της Υγείας, να πετύχουν τους στόχους τους μέσα από την καλύτερη διαχείριση του χρόνου τους και την εφαρμογή της θετικής ψυχολογίας, την ενδυνάμωση των εσωτερικών τους πόρων και τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού επαγγελματικού προφίλ.
Επιμέλεια Συνέντευξης: μη κερδοσκοπικό σωματείο Vision Network Athens
Συνεργασία Flash.gr με μη κερδοσκοπικό σωματείο Vision Network Athens
Vision Network Athens facebook