Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από κεραυνούς εν μέσω κακοκαιρίας;
Τι πρέπει να κάνουμε σε περιπτώσεις εκδήλωσης καταιγίδας με κεραυνούς όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα.
Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχθησαν στο Κέντρο Υγείας της Κασσανδρείας στη Χαλκιδική, όπου μεταφέρθηκε η σορός της 13χρονης που σκοτώθηκε από κεραυνό σε παραλία στο Ποσείδι.
Το νεαρό κορίτσι πήγε με τους γονείς της στην παραλία Ποσείδι, από τα Νέα Μουδανιά όπου διαμένουν, για να κάνουν μπάνιο όταν ξέσπασε μπουρίνι και ισχυρή βροχή. Οι γονείς και η ανήλικη κόρη τους έτρεξαν να προστατευθούν ωστόσο ένας κεραυνός χτύπησε το παιδί στο κεφάλι ενώ βρισκόταν στην αμμουδιά με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ακαριαία.
Για τη διάσωση του 13χρονου κοριτσιού χρησιμοποιήθηκε και ένα μικρό ειδικό όχημα ταχείας επέμβασης, δυστυχώς όμως, χωρίς αποτέλεσμα, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο κ. Κοντός. «Το κορίτσι απ’ ό,τι πληροφορήθηκα ήταν σε ανακοπή, είχε ασυστολία από την πρώτη στιγμή» επισήμανε ο συντονιστής του ΕΚΑΒ.
«Ξεκίνησε το πρώτο διαθέσιμο ασθενοφόρο από την Κασσανδρεία. Ταυτόχρονα υπήρχε μια εθελοντική ομάδα στο σημείο οι οποίοι έκαναν ΚΑΡΠΑ. Όταν φτάσαμε το παιδί ήταν σε ασυστολία, συνεχίστηκε η ΚΑΡΠΑ, παραλάβαμε για το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, ταυτόχρονα έγινε ανταπόκριση και με το όχημα ταχείας επέμβασης» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Έφτασε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, και μετά από κάποια ώρα ανακοινώθηκε ότι το κορίτσι είχε καταλήξει. Όταν φτάσαμε, ήταν σε ασυστολία, το δουλέψαμε όσο γίνεται, αλλά δυστυχώς η κατάληξη ήταν τραγική».
Πως μπορούμε να προστατευτούμε από κεραυνούς
Με αφορμή το τραγικό αυτό συμβάν, μιλώντας στον Ant1, το πρωί του Σαββάτου ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραµµατεύς της Ακαδηµίας Αθηνών αναφέρθηκε στους κινδύνους που ενέχει το κολύμπι στη θάλασσα όταν «πέφτουν» κεραυνοί, αλλά και πως μπορούμε να προστατευτούμε.
«Σαράντα χρόνια φωνάζω για την την επικινδυνότητα που ενέχει το κολύμπι στη θάλασσα όταν «πέφτουν» κεραυνοί. Ο κεραυνός θα βρει το ψηλότερο σημείο στην θάλασσα. Όταν κολυμπάμε το κεφάλι μας είναι το ψηλότερο σημείο, έτσι ο κεραυνός βλέπει προεξοχές», σημείωσε ο Χρήστος Ζερεφός.
Ερωτηθείς για το φαινόμενο του κεραυνού ανέφερε πως «Είναι το πιο βίαιο φαινόμενο στην φύση. Είναι μια εκτόνωση φορτίων κατευθείαν στο έδαφος. Το μπουρίνι όμως δεν ξεκινάει τελείως απότομα.
Έχουμε χρόνο να απομακρυνθούμε. Πρέπει να βγαίνουμε αμέσως μέσα από το νερό και να φεύγουμε γρήγορα από την θάλασσα. Το σώμα μας είναι πολύ καλός αγωγός για τον κεραυνό. Υπάρχει μια ασφάλεια μες στο αυτοκίνητο, σε καμία περίπτωση κάτω από δέντρο».
Οι ακραίες θερμοκρασίες
Σχετικά με τις θερμοκρασίες που αναμένουμε για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, ο κ. Ζερεφός ανέφερε: «θα είναι από τα θερμότερα καλοκαίρια. Η θάλασσα εξακολουθεί να είναι πολύ θερμή, 1 με 2 βαθμούς πάνω από το κανονικό. Το έδαφος δεν έχει πολύ υγρασία, οπότε οποιαδήποτε πυρκαγιά αρχίσει, εξαπλώνεται πιο γρήγορα».
«Δεν γνωρίζω αν θα σπάσει και άλλο ρεκόρ φέτος. Πέρσι, πρόπερσι, το 2021 σπάσαμε κάθε ρεκόρ. Όσο περνάνε τα χρόνια θερμαίνεται ο πλανήτης. Έχουμε 2 βαθμούς πάνω από το κανονικό στην Μεσόγειο και νομίζω πως θα συνεχίζουμε να σπάμε ρεκόρ.
Υπάρχει όμως η τεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι επαρκείς, για να ικανοποιηθεί η συμφωνία των Παρισίων ώστε μέχρι το 2030 το ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης να αποτελείται από ανανεώσιμες πηγές», είπε, καταλήγοντας ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών για τα "ρεκόρ θερμοκρασίας" που σημειώθηκαν φέτος.