Ξύπνησες μέσα στη νύχτα; 4 tips για να ξανακοιμηθείς αμέσως
Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσκολίες στον ύπνο.
Οι λόγοι ποικίλλουν, από ορμονικές διαταραχές και άγχος, διάφορα προβλήματα υγείας, μέχρι και το σκρολάρισμα στο κινητό, πριν τον ύπνο. Ένα από τα θέματα που βασανίζει όσους δυσκολεύονται, είναι και το γεγονός ότι όταν ξυπνούν μέσα στη νύχτα δεν μπορούν μετά να ξανακοιμηθούν.
Πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση που όταν συμβαίνει μάλιστα, χωρίς προφανή λόγο προκαλεί εκνευρισμό, απογοήτευση, ακόμη και πανικό καθώς βλέπουμε την ώρα να περνάει, το πρωινό ξύπνημα να πλησιάζει και τις ελπίδες για ξεκούραση να χάνονται.
Επιπλέον, όταν επικρατεί εκνευρισμός, τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται και η υπόθεση «ύπνος» χάνεται οριστικά.
Εκτός από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω άλλοι λόγοι που μπορεί να προκαλούν αυτή την υπερδιέγερση μπορεί να είναι ένα βαρύ γεύμα λίγο πριν τον ύπνο, η κατανάλωση αλκοόλ, θόρυβοι από τους γείτονες ή το ροχαλητό του συντρόφου μας, φως από διάφορες πηγές ακόμη και καθρέπτες μέσα στο δωμάτιο που μπορεί να αντανακλούν το φως.
Υπάρχει όμως, κάτι που μπορούμε να κάνουμε ώστε να χαλαρώσουμε και να ξανακοιμηθούμε, εάν ξυπνήσουμε μέσα στη νύχτα;
Ελέγχουμε την αναπνοή μας
Ο έλεγχος της αναπνοής μας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βάλουμε τον οργανισμό μας σε κατάσταση χαλάρωσης. Το Ίδρυμα Ύπνου στις ΗΠΑ συνιστά τη μέθοδο 4-7-8,
- Εισπνοή για τέσσερα δευτερόλεπτα,
- «κράτημα αναπνοής» για επτά δευτερόλεπτα κα
- εκπνοή για οκτώ δευτερόλεπτα.
Αυτή η απλή μέθοδος όχι μόνο βοηθά στο να διώξουμε σκέψεις που μας αναστατώνουν, αλλά παράλληλα συντελεί ώστε το σώμα να αποβάλλει περίσσεια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που βρίσκεται στο κατώτερο μέρος των πνευμόνων. Έτσι, η καρδιά δεν χρειάζεται να εργάζεται γρήγορα, άρα μειώνεται ο καρδιακός ρυθμός και ο ύπνος έρχεται ευκολότερα.
Εστιάζουμε στην ξεκούραση
Αντί να αγχωθούμε για το πώς θα κοιμηθούμε είναι καλύτερο να εστιάσουμε στο πως θα ξεκουραστούμε και ας μην κοιμηθούμε τελικά.
Κλείνουμε λοιπόν τα μάτια και ξεκουραζόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται επίσης, η ισορροπία μεταξύ του συμπαθητικού νευρικού συστήματος – που διεγείρεται όταν αισθανόμαστε άγχος ή στρες– και του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο διεγείρεται όταν ξεκουραζόμαστε.
Εάν δεν λειτουργήσει ούτε και αυτό, καλό είναι να σκεφτούμε ότι ένας σύντομος ύπνος αρκεί για να μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Μελέτη του 2023 έδειξε ότι ένας 20λεπτος μεσημεριανός ύπνος μπορεί να βελτιώσει την υπνηλία και την απόδοσή μας, ενώ ακόμα και ένας ύπνος μόλις έξι λεπτών μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη μας.
Σκεφτόμαστε θετικά και χαμογελάμε
Η θετική σκέψη όσο δύσκολο και αν ακούγεται, όπως και το χαμόγελο λειτουργούν θετικά. Το χαμόγελο δε, απελευθερώνει ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που παίζουν βασικό ρόλο στην πρόκληση ύπνου, είναι σίγουρο πως θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τον στόχο μας. Ειδικοί, μάλιστα, εξηγούν πως το τραγούδι είναι ένας καλός τρόπος για να τονώσουμε το πνευμονογαστρικό μας νεύρο, το οποίο μεταφέρει σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και της καρδιάς και διατρέχει τον λάρυγγα και τον φάρυγγα. Με την τόνωσή του, ουσιαστικά χαμηλώνουμε τον καρδιακό μας ρυθμό, ενώ αν δεν είμαστε σε θέση να τραγουδήσουμε μέσα στη νύχτα, ακόμα και ένα μουρμουρητό μπορεί να βοηθήσει.
Αντίστροφη ψυχολογία
Σε μερικούς ανθρώπους, λειτουργεί θετικά και η λεγόμενη αντίστροφη ψυχολογία. Σύμφωνα με τους ειδικούς αν σκεφτούμε ότι δεν είμαστε κουρασμένοι και ότι δεν χρειαζόμαστε ύπνο βάζουμε τον εαυτό μας στη διαδικασία να σκεφτεί αυτό που φοβάται περισσότερο και έτσι το άγχος σταδιακά αρχίζει να μειώνεται.