Η μητέρα μου δεν αποδέχεται την άρνησή μου να αποκτήσω παιδί - Ειδικός απαντά
Η Φιλίπα Πέρι, Βρετανή ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας, απαντά στο αγωνιώδες ερώτημα 30χρονης παντρεμένης γυναίκας που έχει αποφασίσει από κοινού με τον σύζυγό της να μην αποκτήσουν παιδιά. Ένα ζήτημα που αφορά όλο και περισσότερες σύγχρονες γυναίκες, που διεκδικούν το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνες τους αν θα τεκνοποιήσουν και πότε χωρίς την ψυχολογική πίεση του στενού τους οικογενειακού κύκλου.
Το ερώτημα
Είμαι μια γυναίκα κοντά στα 30 και δεν θέλω να κάνω παιδιά. Είναι κάτι που με έχει απασχολήσει πολύ, αλλά με τον σύζυγό μου είμαστε ευτυχισμένοι με την κοινή μας απόφαση.
Το πρόβλημα το δημιουργεί η μητέρα μου. Είναι απίστευτα αναστατωμένη και η σχέση μου μαζί της έχει γίνει ανυπόφορη. Με εξέπληξε η αντίδρασή της και μάλιστα μου ανέφερε ότι αισθάνεται συντετριμμένη, ειδικά από τη στιγμή που όλες τις οι φίλες έχουν εγγόνια. Λέει ότι η ύπαρξη της δεν έχει κανένα νόημα προσθέτοντας ότι ανησυχεί μήπως πεθάνω μόνη. Αισθάνομαι πως δεν είμαι αρκετά καλή για εκείνη, παρά το γεγονός ότι έχω προσπαθήσει να ανταποκριθώ σε όλες τις προσδοκίες της (εκπαίδευση, καριέρα κ.λπ.). Τα επιθετικά σχόλια και οι συνεχείς αναφορές της για τα παιδιά με κάνουν να νιώθω σε πλήρη απαξίωση, σαν η ζωή μου να είναι ασήμαντη ή χωρίς σκοπό.
Έχω προσπαθήσει να καταλάβω την αγωνία της, αλλά το να διατηρήσω μια καλή σχέση μαζί της γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Νιώθω ότι δεν ενδιαφέρεται να ακούσει καν τις σκέψεις μου και αισθάνομαι ότι είναι πολύ πληγωμένη. Αναρωτιόμουν αν θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποιους τρόπους για να την προσεγγίσω καλύτερα. Θέλω να διατηρήσω μια πολύ καλή σχέση μαζί της, αλλά νιώθω τον εαυτό μου να απομακρύνεται από εκείνη αφού η σχέση με τη μητέρα μου είναι πλέον επώδυνη για εμένα.
Η απάντηση
Δεν είναι ασυνήθιστο οι προσδοκίες της οικογένειάς μας να συγκρούονται με τις προσωπικές επιλογές. Η εύρεση, μάλιστα, ενός τρόπου αποτελεσματικής επικοινωνίας μπορεί να είναι επίπονη. Καθίστε μαζί ή πηγαίνετε μια μεγάλη βόλτα και μιλήστε για την κατάσταση που εξελίσσεται. Εξήγησέ της ότι αυτή η συζήτηση δεν θα έχει ως στόχο την προσπάθεια να την πείσεις ότι η απόφασή σου είναι σωστή, αλλά θα αποτελέσει ευκαιρία για καθεμιά σας να μοιραστεί την αλήθεια για τα πραγματικά της συναισθήματα. Πείτε της ότι δεν είναι θέμα νίκης ή ήττας, αλλά αμοιβαίας κατανόησης.
Ξεκίνα αναγνωρίζοντας την οπτική γωνία της μητέρας σου, την απογοήτευσή της και ανέφερε ότι καταλαβαίνεις πως αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για εκείνη. Μην παραλείψεις να τη διαβεβαιώσεις ότι η απόφασή σου δεν αντικατοπτρίζει την έλλειψη αγάπης από μέρους σου. Ρώτα την ξανά πως αισθάνεται για την επιλογή σου να μην αποκτήσεις παιδιά και άκουσέ την προσεκτικά. Όταν τελειώσει πες της ξανά αυτά που άκουσες ώστε να βεβαιωθείς ότι αντιλαμβάνεσαι πλήρως από που πηγάζει αυτή η άρνηση της μητέρας σου. Αυτό θα τη βοηθήσει να γνωρίζει ότι είσαι πρόθυμη να λάβεις υπόψη σου την άποψή της, ακόμη και αν δεν την αλλάξεις.
Όταν καταστεί σαφής ο σεβασμός στα συναισθήματά της και η λύπη που νιώθεις για το θυμό και τον φόβο της, εξήγησέ της πως πρέπει να μπουν κάποια όρια στη σχέση σας. Τα επιθετικά σχόλια μόνο κακό μπορούν να κάνουν και να επιβαρύνουν το ήδη τεταμένο κλίμα. Από την πλευρά σου, πρέπει να βοηθήσεις τη μητέρα σου κατανοήσει τους λόγους που σε οδήγησαν στην άρνηση της τεκνοποίησης. Δεν απορρίπτεις την ίδια και τις αξίες που πρεσβεύει. Είναι η προσωπική σου επιλογή και βασίζεται στις δικές σου επιθυμίες και όνειρα και εκείνη θα είναι πάντα σημαντική για εσένα.
Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, σκέψου την επιλογή της «επιστράτευσης» του «τρίτου» ανθρώπου, έναν οικογενειακό θεραπευτή που θα διευκολύνει τη συζήτηση προσφέροντας ασφαλή χώρο και στους δύο σας για να εκφράσετε τα συναισθήματα και να σας βοηθήσει να βρείτε κοινή δίοδο επικοινωνίας. Αν το πρόβλημα συνεχίσει να υφίσταται εξήγησέ της ότι έχεις ακούσει αρκετά και δεν θέλεις να ξαναπάρεις μέρος σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Ζήτησέ της να βάλετε ένα όριο και αν θέλει ας εκμυστηρευτεί τους προβληματισμούς της με κάποιο άλλο φιλικό της πρόσωπο. Ας εξωτερικεύσει την αγωνίας της, αλλά όχι «δυσκολεύοντας» τη δική σου ζωή.
Ο χρόνος και η αγάπη, ο καλύτερος γιατρός
Τόνισε την αγάπη σου γι' αυτήν, την επιθυμία να διατηρήσεις μια δυνατή σχέση μαζί της και κάνε ξεκάθαρο ότι η απόφασή σου σχετικά με την τεκνοποίηση δεν μειώνει την αγάπη και τον σεβασμό στο πρόσωπό της. Θα χρειαστεί χρόνος για να συμβιβαστεί με την απόφασή σου. Η διατήρηση, όμως, μιας υγιούς σχέσης προϋποθέτει αμοιβαίο σεβασμό, κατανόηση και ανοιχτή επικοινωνία με σκοπό τον «συμβιβασμό». Είναι σαφές ότι νοιάζεσαι και αγαπάς τη μητέρα σου. Η εύρεση της «χρυσής τομής» μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά πιστεύω ότι με προσπάθεια και υπομονή και από τις δύο πλευρές, μπορεί να καταστεί εφικτή. Ίσως, μάλιστα να χρειαστεί να της δείξετε αυτό το άρθρο.