Πώς μας παρακολουθούν μέσα στο σπίτι οι έξυπνες συσκευές - Αποτελεσματικοί τρόποι προστασίας
Για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να παραβιαστούν οι smart συσκευές μας, μίλησε στο Action 24 η πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Στέλλα Τσιτσούλα.
Μπορούν οι έξυπνες συσκευές να μας «κατασκοπεύουν»; Μπορούν να κλέβουν τα προσωπικά μας δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσουν για να μας βλάψουν; Όσο κι αν κάποτε κάτι τέτοιο θα φαινόταν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ισχύει. Οι χάκερς μπορούν να παραβιάσουν το λογισμικό των έξυπνων συσκευών μας και να μας παρακολουθούν, την ώρα που εμείς νιώθουμε ασφαλείς μέσα στο σπίτι μας.
Για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να παραβιαστούν οι smart συσκευές μας, μίλησε στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action 24, η πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Στέλλα Τσιτσούλα.
«Ηλεκτρονικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο internet, όχι μόνο τα air fryers, αλλά και οι έξυπνες σκούπες, τα έξυπνα ψυγεία, οι έξυπνες τηλεοράσεις, το έξυπνο ρολόι που φοράμε, από τη στιγμή που συνδέονται στο διαδίκτυο και ανταλλάσσουν πληροφορίες με άλλες συσκευές, μπορούν να παραβιαστούν. Μόνο όμως όταν έχουν σύνδεση σε wifi», εξηγεί η κ. Τσιτσούλα.
Η ίδια συμπληρώνει ότι «όλες οι έξυπνες συσκευές που συνδέονται στο internet, τα smart home devices, έχουν μέσα τους εφαρμογές που δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν ανταλλαγή δεδομένων με άλλες συσκευές. Δηλαδή το έξυπνο ρολόι μπορεί να επικοινωνήσει με τον υπολογιστή μας και να δώσει πληροφορίες σε αυτόν ή στο κινητό μας αντίστοιχα. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα air fryer, για παράδειγμα. Μπορούμε από τον υπολογιστή μας ή το κινητό μας να του δώσουμε μία εντολή και να ξεκινήσει να λειτουργεί, ώστε το φαγητό μας να είναι έτοιμο όταν θα πάμε στο σπίτι. Αντίστοιχα συμβαίνει και για το ψυγείο, για το οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία ή να δώσουμε εντολή να ξεκινήσει μία έξυπνη σκούπα ρομπότ να δουλεύει».
Η πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας εξηγεί ότι «αυτές οι συσκευές έχουν κάποια λογισμικά μέσα, τα οποία μπορούν να παραβιαστούν από τους κακόβουλους χάκερς. Έχουμε ακούσει στο παρελθόν έξυπνες σκούπες να βρίζουν τους ιδιοκτήτες τους. Παραβιάζεται το σύστημα και ο χάκερ αποφασίζει να βρίσει τον ιδιοκτήτη».
Μέχρι ποιο σημείο μπορεί ωστόσο να φτάσει αυτή η «παρακολούθηση»; Η κ. Τσιτσούλα απαντά ότι «αν η σκούπα, ή οποιαδήποτε έξυπνη συσκευή διαθέτει κάμερα, θα μπορέσει οπωσδήποτε να καταγράψει τον χώρο μας. Θα μπορούσε να καταγράψει εμάς τους ίδιους. Για παράδειγμα μία έξυπνη κάμερα που έχουμε στο σπίτι για την παρακολούθηση, αν παραβιαστεί, μπορεί να παίρνει φωτογραφίες ο χάκερ και να χρησιμοποιεί τα προσωπικά μας δεδομένα. Μπορεί επίσης να καταγράφει συνομιλίες μας που γίνονται μέσα στον χώρο. Αυτά είναι ευαίσθητα δεδομένα που αν διακινηθούν παρανόμως και χρησιμοποιηθούν κακόβουλα, μπορεί να είναι εις βάρος μας».
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε
Η Στέλλα Τσιτσούλα δίνει και κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές αναφορικά με το πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τους χάκερς.
«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να χρησιμοποιούμε πάρα πολύ ισχυρούς κωδικούς. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τους default κωδικούς, δηλαδή αυτούς που μας δίνει η εταιρεία κατά την πώληση της συσκευής. Αυτοί οι κωδικοί πρέπει να αλλάζουν και να βάζουμε έναν πιο έξυπνο και σύνθετο κωδικό, ώστε να μην είναι εύκολο να παραβιαστεί.
Καλό είναι επίσης να απενεργοποιούμε το Bluetooth, όταν δεν χρειάζεται να το έχουμε ενεργοποιημένο. Επίσης να κάνουμε συνεχώς update στο software που συνοδεύει την έξυπνη συσκευή. Γιατί αυτές οι συσκευές συνοδεύονται από ένα λογισμικό, το οποίο θα πρέπει να το ανανεώνουμε συχνά. Καλό είναι επίσης να μην τις συνδέουμε σε δημόσιο wifi, αλλά μόνο σε κλειστό δίκτυο».