Πώς λειτουργεί το ρελέ διαρροής - Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει στον πίνακα
Για την ανάγκη ύπαρξης ρελέ στον ηλεκτρολογικό πίνακα αλλά και για το πώς αυτό λειτουργεί μίλησε το πρωί της Τετάρτης στη εκπομπή Πρωινή Ζώνη ο ηλεκτρολόγος Κωσταντίνος Καλογεράς και ο ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρικών συσκευών κύριος Καρώνης.
Όπως εξηγούν το ρελέ στην πραγματικότητα ελέγχει το ρεύμα που εισέρχεται και εξέρχεται από ένα σπίτι. Πρόκειται για ένα μηχανισμό προστασίας, καθώς ελέγχει τη διαρροή ρεύματος ή μια πιθανή βλάβη που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο.
Συνδέεται μέσα στον ηλεκτρολογικό πίνακα και ελέγχει μόνιμα τη διαφορά δυναμικού μεταξύ της φάσης και του ουδετέρου ή μεταξύ της φάσης και της γείωσης. Εφόσον κάποια ηλεκτρική συσκευή αποκτήσει διαρροή μεγαλύτερη από 30mA το ρελέ διαφυγής πέφτει αυτόματα.
Παράλληλα επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τους κατασκευαστές η αντικατάσταση του ρελέ πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά στα δέκα χρόνια, ενώ κάθε δύο χρόνια ένας πιστοποιημένος ηλεκτρολόγος οφείλει να πραγματοποιεί τον απαραίτητο έλεγχο σχετικά με την ασφαλή καλωδίωση του εκάστοτε κτηρίου.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κύριου Καρώνη, για την απερισκεψία και την αδιαφορία που επιδεικνύουν οι καταναλωτές, παρά τον τεράστιο κίνδυνο που ελλοχεύει μια τέτοια αμέλεια.
Μάλιστα τόνισε ότι πολύς κόσμος το κάνει για οικονομία. «Οικονομία με κόστος την ίδια τη ζωή δεν πρέπει να κάνουμε. Η τιμή για ένα ρελέ κυμαίνεται από 20 μέχρι 50 ευρώ» πρόσθεσε.