Πώς έζησε ο μικρός Νικήτας τον σεισμό του 1956 στην Αμοργό - Γνωστός φαρμακοποιός σήμερα θυμάται...
Ο Νικήτας Ρούσσος, γνωστός φαρμακοποιός του Ηρακλείου και πρώην δήμαρχος Αμοργού, αφηγείται το πώς έζησε τον τρομακτικό σεισμό του 1956.
Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 5 τα χαράματα της 9ης Ιουλίου του 1956 στην Αμοργό. Ο μικρός Νικήτας, μόλις 8 ετών παιδάκι, είχε ήδη σηκωθεί να πάει στο αλώνι με τους δικούς του. Την εποχή εκείνη τα παιδιά της ηλικίας του βοηθούσαν τις οικογένειές τους στα χωράφια. Θυμάται, όπως περιγράφει χαρακτηριστικά στο Cretalive.gr και στην Ευαγγελία Καρεκλάκη, «να πέφτουν τα γκρέμια και τη θάλασσα να φουσκώνει…».
Σήμερα, 69 χρόνια μετά, ο Νικήτας Ρούσσος, ο γνωστός φαρμακοποιός του Ηρακλείου, ο οποίος έχει διατελέσει και δήμαρχος Αμοργού, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα αγαπημένα του πρόσωπα στο νησί, συγγενείς και φίλους. Στην λατρεμένη του Αμοργό ζει ο γιος του Αντώνης, τα εγγόνια του, ο θείος του, ξαδέρφια και πολλά ακόμα προσφιλή του πρόσωπα. Φυσικό και επόμενο είναι να συνομιλούν τακτικά στο τηλέφωνο και να μαθαίνει τα νέα από πρώτο χέρι.
«Υπάρχει ανησυχία, υπάρχει αναμονή, έστω ένας υποβόσκων φόβος, δεν υπάρχει όμως πανικός. Αυτό εισπράττω» αναφέρει ο κ. Ρούσσος. Όπως εξηγεί, η Αμοργός δεν είναι όπως η Σαντορίνη γεωφυσικά. «Η Αμοργός «πατάει» πάνω σε βράχο, είναι πέτρινο νησί, διαφορετικής γεωλογικής σύστασης» υπογραμμίζει. Έχουν και διαφορετική οικιστική ανάπτυξη. Στο χωριό μου τα σπίτια «ακουμπάνε» το ένα δίπλα στο άλλο, σαν να αποκοιμιούνται, το ένα στηρίζει το άλλο. Και φυσικά, μην ξεχνάτε, ότι και τα δύο νησιά, και η Σαντορίνη και η Αμοργός, έχουν δοκιμαστεί στον μεγάλο σεισμό του 1956.
Στη Σαντορίνη, 53 νεκροί, στην Αμοργό κάποιες ζημιές στα σπίτια. Τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Και στο ένα νησί και στο άλλο, σε αυτά τα περίπου 70 χρόνια που μεσολάβησαν, έχουν γίνει διάφορα. Άκουγα τον κ. Καρύδη, καθηγητή αντισεισμικών κατασκευών, να λέει ότι μετά το 1956 στην Σαντορίνη εφαρμόστηκε αυστηρός οικοδομικός κανονισμός, ο οποίος όμως από κάποια στιγμή χαλάρωσε…
«Το πόσο χαλάρωσε δεν ξέρουμε… Κρέμονται τα σπίτια και τα καταλύματα σαν σταφύλια στην καλντέρα».
Ο κ. Ρούσσος εκτιμά ότι αν ισχύσει αυτό που λένε οι ειδικοί και δεν υπάρξει σεισμός από 6 και άνω Ρίχτερ, τότε η Αμοργός θα αντέξει.
Στον σεισμό του 1956, στην Αμοργό είχε τσουνάμι 25 μέτρων. «Θυμάμαι το εκκλησάκι του Χριστού να έχει εξαφανιστεί κάτω από το νερό της θάλασσας. Χρειάστηκε να περάσουν 2-3 ημέρες για να φανεί και πάλι αφ’ ότου υποχώρησαν τα νερά. Έπεφταν τα βουνά. Ήταν ένας Αρμαγεδδών τότε» λέει.
Θυμάται να κοιμούνται για μήνες στις σκηνές. Έφυγαν από τα σπίτια τους Ιούλιο και ξαναμπήκαν τέλη Νοεμβρίου- αρχές Δεκεμβρίου. Θυμάται, σαν να ήταν χθες, τον πατέρα του να περιγράφει με βροντερή φωνή το τρομερό βουητό που ένιωσε να έρχεται από τα ανατολικά του νησιού, πριν εκδηλωθεί το κακό. Κάπως έτσι και ο μικρός εγγονός του, λίγο μεγαλύτερος από τον 8χρονο Νικήτα του 1956, του περιέγραψε στο τηλέφωνο για τον τελευταίο σεισμό των 5 Ρίχτερ. «Πιο πολύ ήταν το βουητό, παρά το κούνημα».
Μέχρι στιγμής οι ντόπιοι παραμένουν στο νησί. Την Τρίτη μόνο επέλεξαν να φύγουν καμιά δεκαριά άτομα που βρίσκονταν στην Αμοργό για δουλειά.