Πώς επηρεάζουν τα social media την ερωτική ζωή των νέων
«Η ψηφιακή τεχνολογία έχει κλέψει ένα κομμάτι της διάδρασης στην ανθρώπινη ζωή» υποστήριξε ο επιστήμονας.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Θάνος Ασκητής, μιλώντας στην εκπομπή «Action Τώρα» για την επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για την ερωτική ζωή των νέων τόνισε ότι «η ψηφιακή τεχνολογία έχει κλέψει ένα κομμάτι της διάδρασης στην ανθρώπινη ζωή». «Σκεφτόμαστε πιο πολύ μέσα από την ψηφιακή προσέγγιση, βλέπουμε τα πράγματα με πιο γρήγορο τρόπο, γιατί το ψηφιακό μήνυμα είναι η ταχύτητα και η γρήγορη εναλλαγή».
«Οι νέοι άνθρωποι δεν φλερτάρουν, δεν επικοινωνούν γιατί έχουν μάθει να αποφεύγουν, να φοβούνται. Δεν θέλουν τη διάδραση της εμπλοκής. Δεν θέλουν τη δέσμευση και τη συνέπεια της συνέχειας. Δεν κάνουν δεσμούς όπως παλιά, δεν θέλουν να παντρευτούν, να γεννήσουν παιδί. Αλλάζει η νοοτροπία και βλέπουν το day per day, το εφήμερο».
«Σήμερα η ζωή μας είναι μια οθόνη. Πόσες ώρες τρώμε εκεί κάθε μέρα. Αν μας πάρει κάποιος το κινητό για δύο ώρα θα μας προκαλέσει άγχος, θα μας απορρυθμίσει. Όλο αυτό το δίκτυο κάνει τον άνθρωπο μονήρη, αντικοινωνικό, κλείνεται πιο πολύ στον εαυτόν τους. Οι νέες γενιές είναι αυτές της πληροφόρησης αλλά μείωσαν την προσωπική συμμετοχή» είπε.
«Αυτοί οι άνθρωποι μεγάλωσαν με ένα αίσθημα ότι η εγωπάθεια, το εγώ μου δηλαδή θέλω να είναι πιο γρήγορο, πιο αποτελεσματικό, πιο στοχευμένο και όχι να διαχειριστώ και να διαπραγματευτώ ποιος είμαι εγώ, ποιος είσαι εσύ και πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε» υποστήριξε.
Για την απώλεια της επιθυμίας για το άλλο φύλο ο κ. Ασκητής τόνισε ότι «οι μεταπολεμικές γενιές στη δυτική κοινωνία την ανάγκη της προσωπικής ικανοποίησης. Δεν θέλουμε οι άλλοι να μας κρίνουν. Δεν θέλω να έχω κάποιον να μου κάνει τη ζωή δύσκολη».
Και συνέχισε: «Όταν έχουν βγει τόσα θέματα κακοποίησης, βιασμών, δολοφονιών οι νέοι είναι πιο φοβικοί. Λένε γιατί να εμπλακώ; Η δυναμική του ανθρώπου δεν πρέπει να χαθεί σε μοντέλα συμπεριφορών. Ο νέος άνθρωπος έχει μεγαλώσει σε υπερπροστατευτικά περιβάλλοντα και απομονώνονται στον φόβο της απόρριψης. Πρέπει όμως να μάθουμε και το 'όχι'».