Πώς επηρεάζεται η υγεία μας αν τρώμε κάθε μέρα κρέας;
Ποιες οι θετικές και οι αρνητικές επιδράσεις - Πόσο κρέας είναι υγιεινό να τρώμε.
Το κρέας αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της δίαιτας όλων μας.
Ενώ οι vegan και οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν γίνει πιο διαδεδομένες, το ίδιο ισχύει και για τους τρόπους ζωής paleo και keto που ενσωματώνουν πολύ κρέας. Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις εκεί έξω για το αν το κρέας είναι «υγιεινό» και αν είναι εντάξει να το καταναλώνουμε καθημερινά.
Τι όμως ισχύει τελικά;
Η καθημερινή κατανάλωση κρέατος μπορεί να έχει διάφορες επιδράσεις στην υγεία, θετικές και αρνητικές, ανάλογα με το είδος και την ποσότητα του κρέατος, καθώς και με τη γενικότερη διατροφή και τον τρόπο ζωής.
Θετικές επιδράσεις
- Πηγή Πρωτεϊνών: Το κρέας είναι πλούσιο σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των ιστών του σώματος.
- Βιταμίνες και Μέταλλα: Το κρέας περιέχει βιταμίνες όπως η Β12, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, τα οποία είναι σημαντικά για πολλές λειτουργίες του σώματος.
- Ενέργεια: Το κρέας παρέχει ενέργεια μέσω των λιπαρών και των πρωτεϊνών που περιέχει.
Αρνητικές Επιδράσεις
- Καρδιαγγειακά Νοσήματα: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων (όπως αλλαντικά) έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.
- Καρκίνος: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
- Πεπτικά Προβλήματα: Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, ειδικά αν η διατροφή δεν περιλαμβάνει αρκετές φυτικές ίνες.
- Αύξηση Βάρους: Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, αν συνοδεύεται από υψηλή πρόσληψη θερμίδων και χαμηλή φυσική δραστηριότητα.
Πόσο κρέας είναι υγιεινό να τρώμε;
Η Συνιστώμενη Διατροφική Δόση είναι 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουν οι άνθρωποι και θα ποικίλλει ανάλογα με άλλους παράγοντες όπως το επίπεδο δραστηριότητάς τους. Γενικά, συνιστάται να καταναλώνετε συνολικά περίπου 750 γραμμάρια κρέατος, πουλερικών και αυγών την εβδομάδα.