Πώς «διαβάζει» η Τουρκία την εποχή Τραμπ: H αισιοδοξία για την καλή σχέση με τον «φίλο» του Ερντογάν
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν στην Τουρκία πως θα εξελιχθεί η δεύτερη εποχή Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ και τον αντίκτυπο που θα έχει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ με όλο τον πλανήτη να περιμένει με κομμένη την ανάσα το πως θα εξελιχθεί η διακυβέρνηση του νέου Αμερικανού προέδρου δεδομένου των αμφιλεγόμενων εξαγγελιών στις οποίες έχει προχωρήσει.
Στην Τουρκία, αρκετοί αναλυτές προσπαθούν να σκιαγραφήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος στις -κατά γενική ομολογία- ταραγμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Επιστροφή στην τηλεφωνική διπλωματία
Στην Άγκυρα εκτιμούν, ότι με την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ των ηγετών, μετά την προβληματική επικοινωνία που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν. Η πεποίθηση που υπάρχει είναι ότι σε μια δύσκολη στιγμή οι δυο ηγέτες θα σηκώνουν πιο εύκολα το τηλέφωνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι στέκονται στην καλή και συχνή επικοινωνία που είχαν Ερντογάν και Τραμπ στο παρελθόν, θεωρώντας ότι θα αποδειχτεί καταλύτης στη βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Ελπίδες για επιστροφή στα F-35
Ένα πεδίο που τραυμάτισε σοβαρά τις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον ήταν το πεδίο των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Μπορεί το θέμα της προμήθειας των F-16 να επιλύθηκε αν και κινείται με αργούς ρυθμούς, ωστόσο στην Άγκυρα δεν κρύβουν την πρόθεση τους να ενταχτούν ξανά στο πρόγραμμα των F35, όπου είχαν αποκλειστεί το 2019 μετά την απόφαση να προμηθευτούν το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα των S-400.
H Τουρκία θεωρεί ότι δημιουργείται ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για επανεκκίνησή της συζήτησης άρσης των κυρώσεων CAATSA, ωστόσο το αμερικανικό βαθύ κράτος συνεχίζει να έχει ενστάσεις όσο υπάρχει ακόμα στην εξίσωση το ρωσικό σύστημα αεράμυνας.
Το αγκάθι των Κούρδων της Συρίας
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις δυο συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησε στην οικία του στη Φλόριντα, να έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν αναγνωρίζοντας τον ρόλο κλειδί της Τουρκίας στη Συρία, νίπτοντας παράλληλα τας χείρας του για το μέλλον των Κούρδων, ωστόσο παραμένει ασαφές για το εάν τελικά θα αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.
Οι Τούρκοι αναλυτές μάλιστα έχουν κυκλώσει το όνομα του νέου επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκο Ρούμπιο, εκτιμώντας ότι θα τους απασχολήσει αρνητικά το επόμενο διάστημα, μετά και τις νέες δηλώσεις στήριξης προς τους Κούρδους της Συρίας και τις αυστηρές προειδοποιήσεις προς τον Ερντογάν. Ειδικοί εκτιμούν ότι το θέμα των Κούρδων της Συρίας θα παραμείνει η αχίλλειος πτέρνα της αμερικανοτουρκικής προσέγγισης.
Συμπερασματικά, στην Τουρκία μπορεί να υπάρχει η αισιοδοξία ότι το επόμενο διάστημα θα φανούν κάποια απτά σημάδια αποκατάστασης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ίσως και με μια επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο (τον οποίο δεν επισκέφτηκε ποτέ επί διακυβέρνησης Μπάιντεν), ωστόσο δεν προσπερνούν τον παρορμητικό χαρακτήρα του νέου πλανητάρχη αλλά και τις κυρώσεις στην τουρκική οικονομία οι οποίες ξεκίνησαν στο τέλος της πρώτης θητείας του.
«Κατά την πρώτη εποχή Τραμπ, οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις είχαν σκαμπανεβάσματα.
Η τρέχουσα κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να είναι δυνατή μόνο εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν την υποστήριξή τους στο PKK/YPG. Βλέπουμε στις δηλώσεις που προέρχονται από την ομάδα Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες ότι αυτό δεν θα συμβεί σύντομα. Ο διάλογος μεταξύ των ηγετών θα είναι αποτελεσματικός στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό για την Τουρκία να εξηγήσει στη νέα κυβέρνηση Τραμπ και στο Κογκρέσο ότι είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ, σε κάθε περίσταση και σε κάθε επίπεδο.
Όταν βλέπουμε τις τελευταίες δηλώσεις Τραμπ, τα αξιέπαινα λόγια του προς τον Πρόεδρό μας, τον κ. Recep Tayyip Erdoğan, μας δείχνουν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει με προσανατολισμό στον διάλογο και φιλικό τρόπο. Συγκεκριμένα, ο Τραμπ έχει αποδεχθεί την αναμφισβήτητη δύναμη της Τουρκίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ερντογάν, στην πολιτική της για τη Συρία. Ωστόσο, οι ασαφείς δηλώσεις σχετικά με το εάν τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία θα αποσυρθούν από την περιοχή και το γεγονός ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG στη Συρία εξακολουθεί να υπάρχει στην περιοχή, αν και στριμωγμένη, ξεχωρίζουν ως ένα από τα κύρια ζητήματα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας».