Πως αξιοποιούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη για τις Κυβερνοεπιθέσεις
Στη σύγχρονη εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, οι κυβερνοαπειλές αναδεικνύονται σε έναν αυξανόμενο κίνδυνο για εταιρείες και οργανισμούς παγκοσμίως. Σε συνέντευξη στο flash.gr , η Κωνσταντίνα Κούκου, Channel Account Manager & Evangelist της Check Point Software, αποκαλύπτει εντυπωσιακά στοιχεία για την αύξηση των αποπειρών επίθεσης ransomware κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, με έμφαση στον ρόλο που διαδραματίζει η τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες επιθέσεις.
Ποια είναι η αύξηση των αποπειρών επίθεσης ransomware που αναφέρει η Check Point Software για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023 και ποιος είναι ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτές;
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην Check Point Software βλέπουμε ότι μία στις 34 εταιρείες έχει δεχτεί απόπειρα επίθεσης ransomware τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, με αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όσον αφορά την Ελλάδα, ένας οργανισμός δέχεται επίθεση κατά μέσο όρο 871 φορές την εβδομάδα τους τελευταίους 6 μήνες. Κορυφαίο κακόβουλο λογισμικό που εντοπίζεται στη χώρα είναι το Emotet. Η λίστα με τα κορυφαία κακόβουλα λογισμικά στην Ελλάδα περιλαμβάνει 3 Remote Access Trojans (RATs), 1 Botnet (Emotet) και 1 Infostealer (AgentTesla). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 95% των κακόβουλων αρχείων στην Ελλάδα παραδόθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις τελευταίες 30 ημέρες. Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει έναν ρόλο σε αυτές τις επιθέσεις, καθώς οι εγκληματίες χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένες τεχνικές για τη δημιουργία και την εξάπλωση των ransomware.
Πώς χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου το deepfake για την απόκτηση ευαίσθητων πληροφοριών και πώς αυτό επηρεάζει τις κυβερνοεπιθέσεις;
Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται πλέον την τεχνολογία deepfake με σκοπό την απόκτηση ευαίσθητων πληροφοριών, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικά πειστικά πλαστά βίντεο και εικόνες. Το deepfake είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση για να συνδυάσει και να δημιουργήσει πλαστές πληροφορίες που φαίνονται ρεαλιστικές.
Με αυτήν την τεχνική, οι επιτιθέμενοι μπορούν να δημιουργήσουν πλαστά βίντεο με πραγματικές προσωπικότητες ή δημόσιους φορείς, τα οποία φαίνονται να λένε ή να κάνουν πράγματα που δεν έχουν κάνει ποτέ στην πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαπατηθούν τα θύματα, να παραπλανηθούν οι αρχές ασφαλείας, και να προκληθούν σοβαρές αναταραχές.
Οι επιθέσεις που χρησιμοποιούν deepfake γίνονται ακόμα πιο απειλητικές και αποτελεσματικές, καθώς η αδυναμία των ανθρώπων να διακρίνουν το πλαστό από το πραγματικό μπορεί να οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις και προκαλέσει σοβαρές συνέπειες. Αυτό αυξάνει την ανάγκη για αναγνώριση και προστασία από τέτοιου είδους επιθέσεις και υπογραμμίζει τη σημασία της κυβερνοασφάλειας και της προληπτικής ανίχνευσης των deepfake πληροφοριών.
Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με την Check Point Software;
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο με πολλούς τρόπους. Ένας από τους βασικούς τρόπους είναι η ικανότητά της να ανιχνεύει τα προβλήματα που υπάρχουν σε ένα δίκτυο γρηγορότερα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παρακολουθεί την κυκλοφορία των δεδομένων και τη συμπεριφορά των χρηστών σε πραγματικό χρόνο, εντοπίζοντας οποιαδήποτε ασυνήθιστη συμπεριφορά που μπορεί να υποδεικνύει πιθανή κυβερνοεπίθεση. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντιληφθεί την εμφάνιση και την εξέλιξη μιας απειλής αμέσως, προτού προλάβει να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.
Επιπλέον, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει στον ενεργό αποκλεισμό κακόβουλου λογισμικού πριν καν προλάβει να επιτύχει τη διείσδυση σε ένα δίκτυο. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναγνωρίσει τις υποψίες συμπεριφορές του κακόβουλου λογισμικού, όπως προσπάθειες ανεπιτυχούς εισβολής, προσπάθειες ανοικτών πόρτων, ή ακόμη και αποκρυπτογράφηση αρχείων. Όταν ανιχνευθεί κακόβουλη δραστηριότητα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματα αμυντικά μέτρα, όπως τον περιορισμό της πρόσβασης του κακόβουλου λογισμικού στο δίκτυο ή ακόμη και την απομόνωσή του.
Συνοψίζοντας, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ισχυρό εργαλείο στον κυβερνοχώρο για τον εντοπισμό και τον αποκλεισμό κυβερνοαπειλών, προσφέροντας αυξημένη ασφάλεια και προστασία στα δίκτυα και τις οργανώσεις από τις κυβερνοεπιθέσεις.
Ποιες στρατηγικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο προτείνει η εταιρεία για την πρόληψη των κυβερνοεπιθέσεων και την αντιμετώπιση των απειλών;
Η Check Point Software προτείνει στρατηγικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο με σκοπό την αποτελεσματική προστασία από κυβερνοαπειλές. Αυτές οι στρατηγικές αντιπροσωπεύουν την προηγμένη προσέγγιση της εταιρείας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και περιλαμβάνουν τα εξής:
- Επαλήθευση ταυτότητας ως τείχος προστασίας: Η εταιρεία προτείνει τη χρήση πολλαπλών παραγόντων επαλήθευσης ταυτότητας. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, όπως κωδικούς πρόσβασης και επιβεβαίωση μέσω SMS, καθώς και τη χρήση βιομετρικών τεχνολογιών, όπως αναγνώριση προσώπου ή αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αυτό αυξάνει την προστασία από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.
- Μηδενική εμπιστοσύνη στον πυρήνα: Σε αυτήν τη στρατηγική, η εταιρεία προτείνει την ανίχνευση απειλών σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να βασίζεται στην προϋπόθεση της εμπιστοσύνης προς τον πυρήνα του συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ο εχθρός έχει καταφέρει να περάσει τα εξωτερικά τείχη ασφαλείας, οι απειλές αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται άμεσα.
- Συνδυασμός κυβερνοασφάλειας με την τεχνητή νοημοσύνη: Η εταιρεία υπογραμμίζει τη σημασία του να συνδυαστεί η κυβερνοασφάλεια με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει απειλές και να προβλέψει επιθέσεις πριν αυτές συμβούν, βοηθώντας έτσι στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.
- Ενημέρωση κώδικα και κατάρτιση: Η εταιρεία προτείνει τη συνεχή ενημέρωση του κώδικα και την εκπαίδευση του προσωπικού στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της ασφάλειας του συστήματος και στην αντιμετώπιση των αλλαγών στο τοπίο των κυβερνοαπειλών.
- Σταθερή στρατηγική ασφάλειας που επανεξετάζεται συνεχώς: Τέλος, η εταιρεία προτείνει μια σταθερή στρατηγική ασφάλειας που πρέπει να επανεξετάζεται συνεχώς. Οι απειλές στον κυβερνοχώρο εξελίσσονται συνεχώς, και γι' αυτό είναι σημαντικό να προσαρμόζεται η στρατηγική ασφάλειας ανάλογα με τις νέες απειλές και τις ανάγκες του οργανισμού.
Ακολουθήστε την Check Point σε:
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/check-point-software-technologies
X: https://twitter.com/checkpointsw
Facebook: https://www.facebook.com/checkpointsoftware
Blog: https://blog.checkpoint.com
YouTube: https://www.youtube.com/user/CPGlobal
Σχετικά με την Check Point Software Technologies Ltd.
Η Check Point Software Technologies Ltd. (www.checkpoint.com) είναι κορυφαίος πάροχος λύσεων κυβερνοασφάλειας σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις παγκοσμίως. Το χαρτοφυλάκιο λύσεων Check Point Infinity προστατεύει επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς από κυβερνοεπιθέσεις 5ης γενιάς με κορυφαίο ποσοστό σύλληψης κακόβουλου λογισμικού, ransomware και άλλων απειλών. Το Infinity περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς πυλώνες που προσφέρουν ασφάλεια και πρόληψη απειλών χωρίς συμβιβασμούς σε εταιρικά περιβάλλοντα: Check Point Harmony, για απομακρυσμένους χρήστες, Check Point CloudGuard, για αυτόματη ασφάλεια στο cloud και Check Point Quantum, για την προστασία των περιμέτρων του δικτύου και των κέντρων δεδομένων, όλα ελεγχόμενα από την πιο ολοκληρωμένη, διαισθητική ενοποιημένη διαχείριση ασφάλειας του κλάδου, την Check Point Horizon, μια σουίτα λειτουργιών ασφαλείας με προτεραιότητα την πρόληψη. Η Check Point προστατεύει πάνω από 100.000 οργανισμούς όλων των μεγεθών.