Δημοσκόπηση: Πώς αντιμετωπίζονται τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην ΕΕ
Λιγότερες διακρίσεις, αλλά περισσότερες σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις σε σχέση με πριν από τρία χρόνια
Οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφιφυλόφιλοι, οι διεμφυλικοί (τρανσέξουαλ), οι ίντερσεξ και οι queer -μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας- αντιμετωπίζουν λιγότερες διακρίσεις, αλλά περισσότερες σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, όπως προκύπτει από μια ευρεία δημοσκόπηση που διενήργησε ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Fundamental Rights Agency) και δόθηκε σήμερα Τρίτη (14/5) στη δημοσιότητα.
Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα περισσοτέρων από 100.000 ανθρώπων, που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, διενεργήθηκε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023 και διαπίστωσε μόνο μικρές, συνολικά, αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση αυτού του τύπου τρία χρόνια νωρίτερα, αναφέρει ο Οργανισμός στην έκθεση με τις διαπιστώσεις του που δημοσιεύεται σήμερα.
«Περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ευρώπη είναι σήμερα ανοιχτά για την ταυτότητά τους. Ταυτόχρονα όμως, αντιμετωπίζουν περισσότερη βία, παρενόχληση και εκφοβισμό σε σχέση με πριν», αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του FRA που εδρεύει στη Βιέννη.
Δεδομένα, τα οποία προσαρμόστηκαν ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ των ευρημάτων των δύο δημοσκοπήσεων, δείχνουν ότι η αναλογία των ερωτηθέντων από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ που απάντησαν ότι βίωσαν σωματική ή σεξουαλική επίθεση επειδή ήταν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αυξήθηκε σε 14% κατά την πενταετία που προηγήθηκε της δημοσκόπησης, από 11% που ήταν στην προηγούμενη.
Το φαινόμενο εμφανίζεται πιο έντονα, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στη Βουλγαρία (18%) και στη Λετονία (17%). Τις περισσότερες επιθέσεις δέχτηκαν διεμφυλικά και ίντερσεξ άτομα.
Τα βασικά στοιχεία που ανέδειξε η δημοσκόπηση
Τα βασικά πορίσματα της έρευνας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα περιλαμβάνουν τα εξής:
- Ελευθερία: πάνω από 1 στα 2 δηλώνουν πλέον ανοιχτά τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου, καθώς και τα χαρακτηριστικά φύλου τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι ακόμη αποφεύγουν να κρατούν το χέρι των συντρόφων τους σε δημόσιους χώρους επειδή φοβούνται ότι θα δεχτούν επίθεση.
- Διακρίσεις: πάνω από 1 στα 3 αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην καθημερινή του ζωή λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμό, της ταυτότητας και της έκφραση φύλου, καθώς και των χαρακτηριστικών φύλου. Πρόκειται για μικρή μείωση σε σύγκριση με τα 2 στα 5 το 2019. Ωστόσο, οι διακρίσεις παραμένουν «αόρατες», καθώς μόνο 1 στα 10 καταγγέλλει περιστατικά διακρίσεων.
- Βία: πάνω από 1 στα 10 έπεσαν θύματα βίας την τελευταία πενταετία πριν από την έρευνα, ελαφρώς περισσότεροι σε σχέση με το 2019. Πάνω από 1 στα 3 ίντερσεξ άτομα δέχθηκαν επίθεση.
- Παρενόχληση: πάνω από 1 στα 2 έπεσαν θύματα παρενόχλησης λόγω μίσους, σε σχέση με τον 1 στα 3 το 2019. 2 στα 3 ίντερσεξ και τρανς άτομα έχουν δέχθηκαν παρενόχληση.
- Εκφοβισμός: πάνω από 2 στα 3 δηλώνουν ότι έπεσαν θύματα εκφοβισμού στο σχολείο, από όλες τις γενιές και σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για απότομη αύξηση σε σύγκριση με τον 1 στα 2 το 2019.
- Εκπαίδευση: τα σχολεία ασχολούνται με ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ συχνότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Πάνω από 1 στα 5 ΛΟΑΤΚΙ μαθητές δηλώνουν ότι το σχολείο τους ασχολήθηκε με το θέμαμε θετικό τρόπο.
- Ψυχική υγεία: πάνω από 1 στα 3 έχουν σκεφτεί την αυτοκτονία. Πάνω από τα μισά τρανς, μη δυαδικά και άτομα έμφυλης ποικιλίας δηλώνουν ότι έχουν αυτοκτονικές σκέψεις.
- Πρακτικές «μεταστροφής»: 1 στα 4 δήλωσε ότι εξαναγκάστηκε να ακολουθήσει πρακτικές μεταστροφής για να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα και την έκφραση φύλου τους.
- Κυβερνήσεις: Μόνο 1 στα 4 θεωρεί ότι η κυβέρνησή του καταπολεμά την προκατάληψη και τη μισαλλοδοξία κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, σε σύγκριση με 1 στα 3 το 2019.
Οι χώροι που γίνονται διακρίσεις
Περίπου 36% των ερωτηθέντων στην ΕΕ απάντησαν ότι ένιωσαν διακρίσεις εις βάρος τους τουλάχιστον σε έναν τομέα της ζωής τους κατά τον χρόνο που προηγήθηκε της τελευταίας δημοσκόπησης επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙ+, με το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη δημοσκόπηση να ανέρχεται σε 42%.
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά είναι η Βουλγαρία και η Κύπρος, αμφότερες με 48%.
Τα άτομα που απάντησαν ότι υπέστησαν τις περισσότερες διακρίσεις ήταν ιντερσέξ (61%) και τρανς (54%), οι μοναδικές δύο κατηγορίες με ποσοστά άνω του 50%.
Οι τομείς ζωής αφορούσαν το εργασιακό περιβάλλον, την εκπαίδευση, την υγειονομική φροντίδα, την επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και την αντιμετώπιση σε εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κλαμπ.
Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν και οι χώρες με καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία.
«Το να είσαι ανοιχτά μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να είναι ένας αγώνας. Παρότι διαπιστώνουμε ενδείξεις προόδου, ο εκφοβισμός, η παρενόχληση και η βία παραμένουν συνεχείς απειλές», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής του FRA Σίρπα Ρότιο.