Πόρος κορονοϊός: Επιβεβαιώθηκαν δεκάδες κρούσματα - Τι καταγγέλλει ο δήμαρχος [vid]
Σε κατάσταση τοπικού lockdown είναι από την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020 ο Πόρος μετά την εμφάνιση αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού, τα οποία ανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από 24 έως 30. Επίσης, αναμένονται αποτελέσματα για άλλα 130 δείγματα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές εξετάζουν η διασπορά του ιού να έγινε σε pool party που έκαναν νεαροί, οι οποίοι στη συνέχεια κόλλησαν μέλη των οικογενειών τους.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως αρκετοί γονείς των παιδιών εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες. Χωρίς ακόμα να είναι σίγουρο αν αυτό θα προκαλέσει την αύξηση των κρουσμάτων, καθώς ένα από τα νεότερα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι το κλείσιμο των υπηρεσιών στον Πόρο, με την εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνεται ηλεκτρονικά. Όπως είπε ο δήμαρχος, από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, προσπάθησαν να κάνουν τεστ σε όσους περισσότερους κατοίκους μπορούσαν. Υπήρχε χαλαρότητα και εκτός από το Δήμο δεν υπήρχε άλλη αρχή που να επιβάλλει μέτρα. «Βγήκα στους επιχειρηματίες και τους είπα ότι θα είναι ασυγχώρητο αν δεν τηρήσουν τους κανόνες», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε: Lockdown από σήμερα στον Πόρο – Ανησυχία για τη μαζική έξοδο από τα λιμάνια
https://www.youtube.com/watch?v=6SWecay1ghQ
Τι ζητούν οι Εμπορικοί και οι Επαγγελματικοί Σύλλογοι
Με αφορμή το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε στον Πόρο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου και ο Εμπορικός Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου, απέστειλαν επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ζητώντας τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Στην επιστολή εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί «θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, όλοι οι οικονομικοί δείκτες της περιοχής θα υποχωρήσουν και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις και στην λειτουργία των τοπικών υπηρεσιών θα θέσουν τίτλους τέλους στην φετινή τουριστική δραστηριότητα». Σημειώνουν ότι η επέκταση των αναστολών των συμβάσεων εργαζομένων για όσο χρόνο κρατάει το τοπικό lockdown δεν αρκεί, ότι «απαιτείται μια νέα και τοπικά εντοπισμένη ολιστική αντίληψη υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, η οποία θα περιλαμβάνει γενικά μέτρα».
«Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε για το σύνολο των επιχειρήσεων του Πόρου, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, εκτός των αυτονόητων φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών, όλα εκείνα τα μέτρα που ήδη ισχύουν για την τουριστική διαμονή με επίκεντρο την μείωση των ενοικίων για όλες τις επιχειρήσεις, την αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων, την παροχή νέας αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επιχειρηματίες και εργαζομένους και την αναστολή σφράγισης των επιταγών. Αντίστοιχα, για να στηριχθούν πραγματικά οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τοπικά lockdown, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί γι' αυτές ειδικός σχεδιασμός στην νέα φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αναμένεται περί το τέλος Αυγούστου με ενισχύσεις που θα μπορέσουν προσωρινά να αντισταθμίσουν τις ολικές απώλειες και θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις ζωντανές» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.