Πολυτεχνείο μέτρα ΚΚΕ-ΚΝΕ: «Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα “καθ' άπασαν την επικράτειαν”, όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί, μόνο ως πρόσχημα, την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.
«Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς» υπογραμμίζει, καταλήγοντας, το σχόλιο του κόμματος.
ΚΝΕ: Ντροπή και αίσχος
«Ντροπή και αίσχος! Στο στόχαστρο του κρατικού αυταρχισμού βρέθηκαν δύο φοιτητές στην Καρδίτσα, που έκαναν το “έγκλημα” να κάθονται στην κεντρική πλατεία της πόλης φορώντας μάσκα και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τους» αναφέρει η ΚΝΕ σε σχόλιό της. «Το κράτος είναι δυναμικά "παρών" όταν πρόκειται να καταστείλει και να τρομοκρατήσει το λαό και τη νεολαία και εκκωφαντικά "απών" όταν πρόκειται να αναλάβει τις ευθύνες του για την προστασία της υγείας και της ζωής. Γιατί και στην Καρδίτσα παντελής είναι η απουσία του κράτους από την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών, από την αναγκαία επαναλειτουργία κέντρων υγείας, όπως στο Μουζάκι, από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό στο νοσοκομείο της πόλης κ.ο.κ.» επισημαίνει η ΚΝΕ και υπογραμμίζει καταλήγοντας «η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους αυταρχισμού και καταστολής, θα θερίσει θύελλες αντίστασης και ανυποχώρητου αγώνα».
Η αστυνομία απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 4 ατόμων - Πρόστιμα έως 5.000 ευρώ
Εκδόθηκε χθες το βράδυ η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη για την απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, η οποία προβλέπει πρόστιμα μέχρι και 5.000 ευρώ για όσους την παραβιάσουν, ανεξαιρέτως, είτε ως διοργανωτές, είτε ως συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε συνάθροιση, άνω των τεσσάρων ατόμων. Η απαγόρευση ισχύει από τις 6 το πρωί σήμερα Σάββατο , 15 Νοεμβρίου, έως την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ. Σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ που εκδόθηκε για την απαγόρευση αναφέρεται: «Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορoνοϊού COVID-19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020. Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις: • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Δείτε την απόφαση ΕΔΩ Αναζητώντας «ενόχους» για τη διασπορά...
Και με αυτήν την απόφαση πάντως η κυβέρνησης φαίνεται να ενεργεί βεβιασμένα και υπό πίεση καθώς μετά το «πέσαμε έξω» της περασμένης εβδομάδας και την εκρηκτική κατάσταση «τύπου Μπέργκαμο» στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας όπως η Λάρισα, φαίνεται να αναζητεί ενόχους οι οποίοι εύκολα θα χρεωθούν την εκθετική διασπορά του ιού. Ο πρωθυπουργός στη Βουλή καταλόγισε την ευθύνη στους νέους ενώ τώρα έρχεται η σειρά όσων αντιδρούν σε παράλογες απαγορεύσεις είτε είναι αυτοί που καλούν σε πορεία για το πολυτεχνείο είτε οι νησιώτες στους οποίους απαγορεύουν το ψάρεμα, στους βουνίσιους το κυνήγι και στη γιαγιά να πάει στην πλατεία του χωριού χωρίς sms. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη απόφαση που δημοσιοποιήθηκε μέσα στα άγρια μεσάνυχτα παραπέμπει σε άλλες εποχές και δε δηλώνει τίποτε άλλο παρά σύγχυση και πανικό για μία κατάσταση που έχει ξεφύγει και πλέον δεν μπορεί να ελεγχθεί. Ωστόσο, πέρα από το αν κανείς είναι υπέρ ή κατά της πορείας, το θέμα που τίθεται δεν είναι η πορεία αυτή καθεαυτή αλλά το μέσο ελέγχου και καταστολής που πυροδοτεί πλήθος ερωτημάτων: Υπάρχει νομικό έρεισμα σε όλα αυτά, υπάρχει ηθικό έρεισμα, δημοκρατική νομιμοποίηση κλπ; γιατί άλλο τα έκτακτα μέτρα κι άλλο βεβαίως η αναστολή του Συντάγματος. Είναι χαρακτηριστική η κλήση σε απολογία για ανάρτηση καλέσματος σε πορεία:
Νέα καλέσματα για το Πολυτεχνείο
Στο μεταξύ, πολλές οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες αναρχικών, έχουν ήδη εκδώσει καλέσματα για την Πορεία του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ, ΣΣΠ, η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση (ΑΠΟ) και άλλες συλλογικότητες καλούν στην Αθήνα και σε προσυγκέντρωση ανήμερα της επετείου, στις 14:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την ίδια στιγμή, φοιτητικές οργανώσεις, αντιεξουσιαστές, οργανώσεις της Αριστεράς καλούν σε κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη. Τα καλέσματα για τη συμπρωτεύουσα ξεκινούν από τις 15:30 και αφορούν το Πολυτεχνείο ΑΠΘ. Συγκεντρώσεις και πορείες για το Πολυτεχνείο έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως ο Βόλος, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Καβάλα, η Πάτρα, τα Γιάννενα, το Αγρίνιο και η Κομοτηνή.