«Πωλούνται στο facebook τίγρεις και αφρικανικοί πίθηκοι»
Facebook: Η δημοφιλής πλατφόρμα έχει εξελιχθεί σε «αγορά» για παράνομες πωλήσεις απειλούμενων ειδών σε όλο τον κόσμο.
Έκθεση της αμερικανικής οργάνωσης Avaaz διαπιστώνει ότι αναρτήσεις που θα έπρεπε να είχαν διαγραφεί υπάρχουν ακόμα στην πλατφόρμα. Οι ερευνητές της οργάνωσης εντόπισαν 129 αναρτήσεις που προσέφεραν για πώληση απειλούμενα είδη όπως τίγρεις, αφρικανικούς γκρίζους παπαγάλους και πυγμαίους σκιουροπίθηκους, οι οποίοι είναι από τους μικρότερους πιθήκους του κόσμου.
«Η έρευνα της Avaaz δείχνει ότι στο Facebook το λαθρεμπόριο άγριας ζωής γίνεται μέρα μεσημέρι» δήλωσε στο Reuters η Ρουθ Ντέλμπιρ, νομικός σύμβουλος της οργάνωσης.
«Με την ανεπαρκή εφαρμογή της ίδιας του της πολιτικής, το Facebook διευκολύνει το διεθνές εμπόριο που έχει ολέθριες συνέπειες για τη βιοποικιλότητα και την σταθερότητα των φυσικών οικοσυστημάτων» πρόσθεσε.
Οι κανόνες του Facebook απαγορεύουν τις αναρτήσεις για πώληση, αγορά, εμπορία ή δωρεά απειλούμενων ειδών ή των μελών τους, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για παραδοσιακές «θεραπείες» στην Ασία.
Εκπρόσωπος της Meta Platforms, ιδιοκτήτριας του Facebook, υποστήριξε πως είναι άδικο να κρίνονται οι προσπάθειες της εταιρείες από μόνο 129 αναρτήσεις. Τόνισε επίσης ότι έχει αφαιρέσει αναρτήσεις που παραβιάζουν την πολιτική της.
«Τα αποτελέσματα δεν ανακλούν την εκτενή προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου άγριας ζωής στο Facebook είπε ο εκπρόσωπος. Η εταιρεία έχει αναπτύξει τεχνολογία για την αναγνώριση και απομάκρυνση τέτοιου περιεχομένου, πρόσθεσε.
Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής ήρθε στο προσκήνιο λόγω της πανδημίας, η οποία μπορεί να ξεκίνησε όταν ο κοροναϊός μεταπήδησε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο με ενδιάμεσο ξενιστή τα άγρια ζώα που διακινούνται στην Κίνα.
Από το 2000 η Κίνα έχει απαγορεύσει το εμπόριο άγριων ζώων για το κρέας τους. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας εξέδωσε νέα απόφαση την περασμένη εβδομάδα με την οποία τόνιζε ότι οι προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου πρέπει να καλύπτουν όλη την παράνομη εφοδιαστική αλυσίδα, από τη λαθροθηρία μέχρι την επεξεργασία του κρέατος.