Πολωνία: Καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία - Ελέγχονται τα καταφύγια πολέμου
Οι Πολωνοί πολίτες που βρίσκονται στη Λευκορωσία θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα, ανακοίνωσε η Βαρσοβία, καθώς το καθεστώς Λουκασένκο προαναγγέλλει ενεργή εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή γνωστοποιείται ότι οι πολωνικές πυροσβεστικές υπηρεσίες ελέγχουν την κατάσταση των καταφυγίων σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί βομβαρδισμούς.
«Συνιστούμε στους Πολωνούς πολίτες που μένουν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας να εγκαταλείψουν το έδαφός της με τα διαθέσιμα εμπορικά και ιδιωτικά μέσα», αναφέρει ταξιδιωτική οδηγία της πολωνικής κυβέρνησης.
Χτίζοντας το αφήγημα για τη στρατιωτική εμπλοκή στον πόλεμο, ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατηγορεί την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία ότι προετοιμάζουν «τρομοκρατικές» επιθέσεις και «στρατιωτική εξέγερση» στη χώρα του, λίγες ώρες αφού ανακοίνωσε την ανάπτυξη «περιφερειακής» στρατιωτικής δύναμης κρούσης από κοινού με τη Ρωσία.
«Η εκπαίδευση στην Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία μαχητών, συμπεριλαμβανομένων Λευκορώσων ριζοσπαστών, για να πραγματοποιήσουν δολιοφθορές, τρομοκρατικές ενέργειες και στρατιωτική εξέγερση στη χώρα, μετατρέπεται σε άμεση απειλή», είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με στρατιωτικούς αξιωματούχους, και κατηγορώντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να «επιδεινώσουν την κατάσταση».
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο στενότερος σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει διαθέσει από την έναρξη του πολέμου στις ρωσικές δυνάμεις λευκορωσικές βάσεις για τη μεταφορά στρατιωτικών και εξοπλισμού στη βόρεια Ουκρανία. Εντούτοις, είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται επίσημα εμπλοκή του λευκορωσικού στρατού στον πόλεμο μέσω της σύστασης κοινού στρατιωτικού σώματος.
Η σχετική ανακοίνωση Λουκασένκο, νωρίτερα τη Δευτέρα, «συνοδεύτηκε» από κατηγορίες ότι το Κίεβο προετοιμάζει επίθεση εναντίον του Μινσκ, και κατά συνέπεια Ρωσία και Λευκορωσία θα αναπτύξουν κοινή στρατιωτική δύναμη κρούσης -χωρίς να διευκρινίσει πού θα γίνει αυτό.
«Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στα δυτικά σύνορα της [ρωσο-λευκορωσικής] Ένωσης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε μια περιφερειακή δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Λουκασένκο στη διάρκεια συνεδρίασης με αξιωματούχους των λευκορωσικών δυνάμεων ασφαλείας.
Σύμφωνα με το κρατικό λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, ο Λουκασένκο προσέθεσε πως οι δύο χώρες άρχισαν να ενώνουν δυνάμεις τους πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη ρωσική γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία.
Η ανακοίνωση περί κοινού στρατιωτικού σώματος ήλθε τη στιγμή που η Μόσχα εξαπολύει το σφοδρότερο κύμα πυραυλικών επιθέσεων από την πρώτη εβδομάδα του πολέμου στην Ουκρανία,, στοχεύοντας αμάχους και υποδομές ενέργειας στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.
Ελέγχονται τα καταφύγια πολέμου
Οι πολωνικές πυροσβεστικές υπηρεσίες ελέγχουν την κατάσταση των καταφυγίων σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί βομβαρδισμούς και καταρτίζουν έναν κατάλογο απογραφής, δήλωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας.
Ενώ η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει διαβεβαιώσει τους πολίτες της ότι η συμμετοχή της στη Συμμαχία εγγυάται την ασφάλειά τους από ρωσική επίθεση, τα γεγονότα στη γειτονική Ουκρανία έχουν φέρει στο επίκεντρο την ανάγκη η χώρα να προετοιμαστεί για την πιθανότητα μιας πυραυλικής επίθεσης.
«Έχουμε 62.000 τέτοιες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μάτσεϊ Βοβσίκ στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Polsat News. «Οι πυροσβέστες ελέγχουν την κατάσταση των εγκαταστάσεων αυτών, αν είναι εξοπλισμένες και αν είναι κατάλληλες για χρήση. Αν όχι, θα λάβουμε μέτρα για την προσαρμογή τους», επισήμανε.
Ο Βοβσίκ είπε ότι η Πολωνία δεν απειλείται, αλλά προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο. «Πρόκειται για δραστηριότητες ρουτίνας», ανέφερε προσθέτοντας ότι «αυτή η ενέργεια σχεδιάστηκε πριν από καιρό». Η διαδικασία ελέγχου στα καταφύγια θα διαρκέσει δύο μήνες.