Η «Batwoman» της Πολωνίας ζει με τη συντροφιά εκατοντάδων... νυχτερίδων
Η 69χρονη Πολωνή συνταξιούχος, Μπάρμπαρα Γκορέτσκα, γνωστή και ως «νυχτεριδομαμά» περιθάλπει εκατοντάδες νυχτερίδες στο σπίτι της στην πόλη Ζέτσιν. Τα νυχτερινά θηλαστικά έχουν σαφώς επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, ενώ, κοντά στην κατοικία της Γκορέτσκα, βρίσκεται μια μεγάλη δασική έκταση που ενισχύει την παρουσία νυχτερίδων.
Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 16 χρόνια, ένα παγωμένο πρωινό του Ιανουαρίου. Η Μπάρμπαρα ξύπνησε ακούγοντας ένα περίεργο θόρυβο και αφού τον ακολούθησε ανακάλυψε πολλές μικρές νυχτερίδες να προσπαθούν να βγουν από τον αεραγωγό του διαμερίσματός της στον ένατο όροφο.
Η γυναίκα στην αρχή τρομοκρατήθηκε, αφού είχε την πεποίθηση ότι οι νυχτερίδες είναι φορείς ασθενειών και της λύσσας. Η υπηρεσία προστασίας ζώων της χώρας, τη διαβεβαίωσε πως ούτε αυτή ούτε και η οικογένειά της κινδυνεύει από τα μικρά θηλαστικά. Τότε μέσα στο μυαλό της 69χρονης γεννήθηκε μια «τρελή» ιδέα, να αυτοανακηρυχτεί προστάτιδα και κηδεμόνας τους.
Σ' αυτό τη «βοήθησαν» και οι γείτονες, που της έφερναν συχνά-πυκνά στο σπίτι όποια νυχτερίδα έβρισκαν. Από τότε, το όχι και τόσο ευρύχωρο διαμέρισμά της Μπάρμπαρα (60 τ.μ.), έχει γίνει καταφύγιο νυχτερίδων, με τη συνταξιούχο να έχει περιθάλψει περισσότερες από 1600.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η «νυχτεριδομαμά», όπως είναι πλέον το προσωνύμιο που τη συνοδεύει, φροντίζει όσες νυχτερίδες ξυπνούν νωρίτερα από τον λήθαργο. Η πρόωρη αφύπνιση οφείλεται στον θόρυβο των πυροτεχνημάτων ή στην αυξημένη θερμοκρασία, άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. «Οι νυχτερίδες νομίζουν ότι είναι Άνοιξη με αποτέλεσμα να χάνουν πολύτιμη ενέργεια και να μη μπορούν να πετάξουν», εξηγεί η Μπάρμπαρα.
Μία από αυτές, η Σεσίλια, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση αγάπης, σχεδόν μητρική, με τη μικρούλα να τρυπώνει στο πουλόβερ της για να ξεκουραστεί.
Πλέον είναι σε άμεση επαφή με ειδικούς, έχοντας χτίσει ένα εντυπωσιακό δίκτυο εθελοντών που τη βοηθούν. «Μερικές από αυτές μένουν εδώ για λίγο καιρό -δύο εβδομάδες- ενώ κάποιες άλλες χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν», εξηγεί συμπληρώνοντας: «Μία φορά μια νυχτερίδα με συνόδεψε στην εκκλησία.»
Η Μπάρμπαρα πολλές φορές παίρνει τα... συμπαθή θηλαστικά στο σχολείο, με σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά στο μάθημα για τη γνωριμία με τον φυσικό κόσμο. Έχει ενημερώσει εκ των προτέρων τους γονείς τους, λαμβάνοντας τη συγκατάθεση, ενώ, για κάθε επίσκεψη οι μαθητές πληρώνουν 3-5 Ζλότι (0,70-1,20 ευρώ).
Η Μπάρμπαρα έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα στην οποία δέχεται δωρεές, αφού όπως εξηγεί: «Στην αρχή αγόραζα τα πάντα με δικά μου χρήματα, αλλά όταν ο αριθμός των ζώων άρχισε να αυξάνεται, δημιούργησα έναν έρανο και τώρα ξοδεύω χρήματα εκεί. Φροντίζω κάθε δεκάρα.»
Ο πληθυσμός των νυχτερίδων σημειώνει μείωση σε ολόκληρο τον πλανήτη και η κύρια αιτία είναι η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά και η ανθρώπινη άγνοια: Οι άνθρωποι τις φοβούνται και τις σκοτώνουν.
«Όταν η νυχτερίδα μπαίνει σ' ένα σπίτι, τη χτυπούν με διάφορα αντικείμενα για να τη διώξουν. Συχνά έρχονται εδώ σοβαρά τραυματισμένες νυχτερίδες και δεν καταφέρνω να τις σώσω όλες. Απειλούνται κυρίως από την παραπληροφόριση. Είναι ανοησία ότι μπλέκονται στα μαλλιά των ανθρώπων ή ότι μεταδίδουν ασθένειες. Μπορούν, όπως και πολλά άλλα θηλαστικά, να προσβληθούν από λύσσα αλλά αυτό είναι κάτι πολύ σπάνιο. Το καλύτερο είναι να μην προσπαθήσετε να τις αγγίξετε με γυμνό χέρι», εξηγεί στην πολωνική ιστοσελίδα Gazeta.
Η ίδια δηλώνει πως έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας και ζητά από τους εθελοντές να φορούν πάντα γάντια και μάσκα για λόγους πρόληψης. «Σε περίπτωση που εντοπίσετε μία νυχτερίδα να επικοινωνήσετε με την αρμόδια υπηρεσία και να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα σας δοθούν», συμβουλεύει η Μπάρμπαρα Γκορέτσκα.