Στασιμοπληθωρισμός και πολιτική στασιμότητα
Η ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία οδηγείται σε στασιμοπληθωρισμό. Το καλάθι των τιμών προϊόντων του Μαρτίου θα σημειώσει και νέα αύξηση, η παραγωγή μειώνεται λόγω του πολέμου και η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα δεν θα αργήσει και υπό την πίεση των Γερμανών να αυξήσει τα επιτόκια.
Εσωτερικά, η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών μπήκε στο περιθώριο υπό αυτές τις δεδομένες συνθήκες, ενώ ακόμα και η αξιωματικη αντιπολίτευση της ζητεί λιγότερο εμφατικά και περισσότερο για να παράξει πολιτικό αποτέλεσμα.
Οι απανωτές δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας καταδεικνύουν επίσης πέρα από την φθορά της κυβέρνησης, μία πολιτική στασιμότητα. Οι λογαριασμοί ενέργειας, οι τιμές των καυσίμων στα πρατήρια αλλά και η αναιμική και εν μέρει καθυστερημένη παρέμβαση της Κυβέρνησης μειώνουν μονάδα-μονάδα τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας χωρίς όμως παράλληλα να διαμορφώνεται κάποιο πολιτικό ρεύμα υπέρ των αντιπάλων της.
Η διασπορά των απωλειών του κυβερνώντος κόμματος διαμοιράζεται βάσει των δημοσκοπήσεων κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ και τα μικρότερα δεξιά κόμματα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει κυρίως με προσπάθεια του αρχηγού του να βρει τη δύσκολη επανασύνδεση με τη μεσαία τάξη.
Εν ολίγοις παρατηρείται μία πολιτική στασιμότητα που πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Το καλοκαίρι πλέον θα είναι καταλυτικό. Πέρα από την πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας και τις αναταράξεις που θα προκαλεί ο πόλεμος και η έκβαση του, εσωτερικά η τουριστική και η αντιπυρική περίοδος και κυρίως ο τρόπος που αυτές θα εξελιχθούν, θα επηρεάσουν τα μάλα το πολιτικό σκηνικό.
Αυτή τη στιγμή, με τα κόμματα να έχουν και επίσημα τις εσωτερικές τους διεργασίες σε εξέλιξη περισσότερο χρειάζεται χρόνος παρά άμεσες εξελίξεις.
Μέχρι τότε θα πορευόμαστε με το δράμα της Πάτρας, το Πάσχα των Ελλήνων αλλά και την συνεχιζόμενη μείωση της αγοραστικής μας δύναμης.