Εύα Καϊλή: Υπέρ της καθαίρεσής της ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο
Την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια κάνοντας δεκτή την πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων.
Η απόφαση για την καθαίρεση της Εύας Καϊλή ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία, με 625 ευρωβουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, έναν να ψηφίζει κατά και δύο να απέχουν.
Όπως υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση, η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με βάση το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου.
Νωρίτερα η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα ενημέρωσε ότι η διάσκεψη των προέδρων έβγαλε ομόφωνη απόφαση για την καθαίρεσή της.
Η Ρομπέρτα Μετσόλα, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, έγραψε στο twitter: «Λόγω των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον αντιπρόεδρός. Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές».
https://twitter.com/EP_President/status/1602623639509245955?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1602623639509245955%7Ctwgr%5Eb59f01417a8f82a495e276892c6ec0b2c0c76c8c%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F1317953%2Feua-kaili-omofona-plin-enos-i-kathairesi-tis-apo-tin-adiproedria-tis-eurovoulis%2F
Την Τετάρτη κρίνεται η προφυλάκιση της – Είμαι αθώα δηλώνει μέσω του δικηγόρου της
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας των Βρυξελλών, η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις προσωρινά κρατούμενοι για το σκάνδαλο θα παρουσιαστούν την Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει προφυλακιστέα μέχρι τη δίκη.
Η oμοσπονδιακή εισαγγελία στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».
Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, αναφέρει επίσης ότι, «η υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση οργάνωση».
Αρνείται να παραιτηθεί η Εύα Καϊλή και δηλώνει αθώα
Σε ό,τι αφορά στην Εύα Καϊλή, φέρεται να μεταφέρθηκε -για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους- στις νέες φυλακές που δημιουργήθηκαν στην περιοχή Χάρεν, στο βορειοανατολικό άκρο της περιφέρειας των Βρυξελλών, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, υπάρχει επίσης η πληροφορία ότι μέσω του δικηγόρου της, τής ζήτησαν να παραιτηθεί, με την ίδια ωστόσο να αρνείται. Οι πληροφορίες ακόμα δεν είναι επιβεβαιωμένες, αλλά αυτό κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της κρατικής τηλεόρασης.
«Αθώα» δηλώνει, μέσω του δικηγόρου της, η Εύα Καϊλή αναφορικά με τις κατηγορίες που τις προσάπτουν οι βελγικές Αρχές και καμία εμπλοκή με το Qatar Gate.
Μάλιστα, ο δικηγόρος της κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας αποκλειστικά στην πρωινή εκπομπή του Open, «Ώρα Ελλάδος» τόνισε ότι η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες.
«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά γιατί μου το είπε και η αδελφή της η κα Μαγδαλένα Καϊλή» ανέφερε ο κος Δημητρακόπουλος.
Όσον αφορά τον πατέρα της Εύα Καϊλή, Αλέξανδρο Καϊλή ξεκαθάρισε ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές κι ότι «είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα» αλλά «όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του».