Υποκλοπές: Στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές σοβαρών υποθέσεων - Τι αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.»
Υποκλοπές: Η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές σοβαρών υποθέσεων που απασχόλησαν την επικαιρότητα τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίες φαίνεται να συνδέονται από την ύπαρξη αυτού του «παρακρατικού μηχανισμού». Πρώτη φορά γίνεται λόγος για χρήση προϊόντων παρακολούθησης εις βάρος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και συνεργατών του κατά την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση.
Η ερώτηση
Πριν από λίγες μέρες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τσίπρα στο δελτίο ειδήσεων του Star, η δημοσιογράφος Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε αν κατά τη διάρκεια της δικής του κυβερνητικής θητείας είχε ενημέρωση για χρήση κακόβουλου λογισμικού στην Ελλάδα. Η ερώτηση δεν ήταν τυχαία. Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου πριν από μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο γραφείο του Ισίδωρου Ντογιάκου είχε κάνει λόγο για ύπαρξη κακόβουλων λογισμικών στην Ελλάδα ήδη από το 2013. Το ίδιο εξάλλου υποστηρίζουν και έτερα δημοσιεύματα του Τύπου το τελευταίο διάστημα. Να μην ξεχνάμε επίσης την έρευνα του καναδέζικου εργαστηρίου Citizen Lab που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με την οποία είχε εντοπιστεί η χρήση του λογισμικού Pegasus στη χώρα μας τουλάχιστον από το 2016.
Στην απάντησή του ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέκλεισε τίποτε. Όπως είπε, «δεν έτυχε να ενημερωθώ, αλλά δεν αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε». Η απάντηση μόνο τυχαία δεν ήταν. Οι πληροφορίες λένε πως στην Κουμουνδούρου έχουν βάσιμες υποψίες ότι ο παρακρατικός μηχανισμός που φέρεται να είχε στηθεί από τους Δημητριάδη - Λαβράνο με την έγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη χρονολογείται ήδη από το 2016 με πιθανή χρήση του λογισμικού Pegasus το οποίο είναι βασικός ανταγωνιστής του Predator. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το σύστημα μεγάλωσε από τη στιγμή που η Ν.Δ. ήρθε στην εξουσία και κάπως έτσι το Predator ήρθε στην Ελλάδα από την Κύπρο και τέθηκε σε εφαρμογή ένα μεγαλύτερο σύστημα υποκλοπών. Ο ερχομός του συστήματος στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε τόσο από τα δημοσιεύματα του Inside Story όσο και της εφημερίδας «Το Βήμα».
Οι ολιγοήμερες διακοπές τού τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε θαλαμηγό έγιναν γνωστές μέσω υποκλοπής. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η Κουμουνδούρου, πριν από την αναχώρηση, στον απαραίτητο έλεγχο που γίνεται στο σκάφος σε αντίστοιχες περιπτώσεις από ειδική ομάδα του Λιμενικού, κάποιοι φρόντισαν να τοποθετήσουν μηχανισμούς παρακολούθησης στο σκάφος, καταφέρνοντας έτσι να εξασφαλίσουν τόσο το στίγμα του όσο και τις επίμαχες φωτογραφίες.
Αλλά ας επανέλθουμε στα προηγούμενα χρόνια και πιο συγκεκριμένα την περίοδο όπου γίνονταν οι εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ., όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε το φαβορί που λεγόταν Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στη μνήμη όλων έχει μείνει το φιάσκο με τη διαδικασία όταν κατέρρευσε το σύστημα με συνέπεια την αναβολή τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, η Ν.Δ. έπνεε τα μένεα κατά της εταιρείας η οποία είχε αναλάβει τη διεξαγωγή τους, ζητώντας μάλιστα αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη έγινε τον Δεκέμβριο του 2019 και τα περίεργα εδώ είναι δύο γεγονότα:
H Ν.Δ. δεν έφερε μάρτυρα στη διαδικασία και
Οι ιθύνοντες της εταιρείας πέρασαν στην αντεπίθεση δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αν είχαν αφήσει την εφαρμογή να δουλέψει, θα δούλευε. Σταμάτησε λόγω των καθυστερήσεων της Ν.Δ.» και πως δέχονταν απειλές κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο με «υψηλόβαθμα στελέχη» του κόμματος.
Τρία χρόνια μετά τη δίκη, όσο και αν ψάξει κανείς στο Διαδίκτυο, δεν υπάρχει κάποιο δημοσίευμα με το αποτέλεσμά της. Η λογική λέει πως αν η Ν.Δ. είχε κερδίσει, θα είχε κάνει σημαία τη νίκη της, επειδή έστω και με αυτόν τον τρόπο δικαιώθηκε. Θα είχε ενδιαφέρον επίσης να γινόταν γνωστό αν έγινε κάποιου είδους συμβιβασμός και ποιος ήταν αυτός. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είχε να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την υπόθεση ανοιχτή ακόμα, καθώς λέγεται ότι το δικαστήριο δεν έχει βγάλει απόφαση τρία χρόνια μετά...
Το θέμα είναι πως το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές από στελέχη της Ν.Δ. εκείνης της εποχής που μιλούν ξανά για «αλλοίωση αποτελέσματος» και για τη λειτουργία μηχανισμού που λειτούργησε προς όφελος του σημερινού προέδρου του κόμματος. Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» άτομο της παράταξης που έζησε από κοντά εκείνη την περίοδο τα γεγονότα: «Τη δεύτερη Κυριακή το φιάσκο συνεχίστηκε. Υπήρχαν άνθρωποι στις εφορευτικές που δεν είχαν ξαναδεί μπροστά τους υπολογιστή και κλήθηκαν να διαχειριστούν τη διαδικασία». Και προσθέτει με νόημα: «Τότε, στις εσωκομματικές, Δημητριάδης δεν υπήρχε. Υπήρχαν ωστόσο άνθρωποι στο πλευρό του Μητσοτάκη που απασχολούν σήμερα την επικαιρότητα. Κι ας λένε ότι τον έχουν δει μια φορά όλη κι όλη στη ζωή τους».
Η περίοδος Τσίπρα
Πριν από λίγες μέρες, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα» ο Βασίλης Λαμπρόπουλος έγραφε: «Είναι εντυπωσιακό πως οι σχέσεις αυτές φαίνεται να ενδυναμώθηκαν με επίκληση ότι ο Λαβράνος με τις τεχνικές δυνατότητες των συστημάτων που ήλεγχε “εντόπισε” με κινηματογραφικό όσο και παράδοξο τρόπο στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 συγγενείς στελέχους του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Ακολούθως φέρεται να τους οδήγησε μέσω... αλλοδαπής συνοδοιπόρου τους στη σωτηρία». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το συγκεκριμένο στέλεχος δεν είναι άλλο από σημερινό υπουργό της κυβέρνησης, ο οποίος στην εν λόγω τραγωδία παραλίγο να χάσει την οικογένειά του (σύζυγο, τρία παιδιά και την πεθερά του). Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως η διάσωση έγινε μέσω του στίγματος που κατέγραφε το λογισμικό.
Στις 5 Μαΐου του 2019, λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εκείνες της Ευρωβουλής, ο δημοσιογράφος Αρης Πορτοσάλτε δημοσιεύει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter μια φωτογραφία που απεικονίζει έναν άνδρα πάνω σε μια θαλαμηγό. Αλλη μια φωτογραφία από το εσωτερικό της θαλαμηγού δείχνει τον ίδιο άνθρωπο να κάθεται στο σαλόνι της. Είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ξεσπάει σάλος, η Ν.Δ. το κάνει σημαία με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης που τη στηρίζουν.
Οι ολιγοήμερες διακοπές τού τότε πρωθυπουργού έγιναν γνωστές στην αντίπαλη παράταξη μέσω υποκλοπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κουμουνδούρου διαθέτει πλέον πληροφορίες που προέρχονται από άτομο το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση αυτή που έλαβε χώρα ως εξής: πριν από την αναχώρηση του τότε πρωθυπουργού, στον απαραίτητο έλεγχο που γίνεται στο σκάφος σε αντίστοιχες περιπτώσεις από ειδική ομάδα του Λιμενικού, κάποιοι φρόντισαν να τοποθετήσουν μηχανισμούς παρακολούθησης στο σκάφος, καταφέρνοντας έτσι να εξασφαλίσουν τόσο το στίγμα του όσο και τις επίμαχες φωτογραφίες, οι οποίες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα αμέσως. Κάποιοι περίμεναν σχεδόν ένα χρόνο για να τις δημοσιεύσουν, πολύ βολικά, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.
Άλλο ένα επεισόδιο που λαμβάνει χώρα επί της πρωθυπουργίας Τσίπρα έχει ημερομηνία την 30ή Ιανουαρίου 2017. Πιο συγκεκριμένα, στις 27 Ιανουαρίου εκείνου του μήνα ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στη Λισαβόνα για τη σύνοδο των μεσογειακών χωρών του Νότου. Στις 29 Ιανουαρίου δεν επιστρέφει απευθείας στην Αθήνα, αλλά πραγματοποιεί μια στάση στο Παρίσι για μία ημέρα, προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους του επενδυτικού οίκου Ρότσιλντ. Ήταν η περίοδος που η χώρα προετοιμαζόταν για έξοδο στις αγορές και η συνάντηση ήταν απαραίτητο να γίνει. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον κράτησε τότε τη συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ωστόσο, με κάποιο περίεργο τρόπο η Ν.Δ. γνώριζε πού βρίσκεται το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και στις 30 Ιανουαρίου διακινεί σενάρια πως ο Τσίπρας έκανε διακοπές στην Ντίσνεϊλαντ με την οικογένειά του, ενώ και πάλι τα μέσα ενημέρωσης που στήριζαν τη Ν.Δ. έστησαν έναν ολόκληρο χορό συνωμοσίας γύρω από αυτό. «Η ιστορία με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι ίσως κρύβει πολύ περισσότερα από μια οικογενειακή εκδρομή στη Eurodisney», έγραφε τότε στο Protagon.gr η Χριστίνα Ταχιάου, στενή συνεργάτιδα σήμερα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη.
«Δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα»
Πηγές της Κουμουνδούρου από τις οποίες ζητήσαμε ένα σχόλιο για το θέμα απάντησαν σχετικά: «Δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα. Η ομολογία του κ. Λαβράνου πως γνωρίζει τον κ. Μητσοτάκη από το 2016 καθώς και η στενότατη και πολυετής φιλία του με τον ανιψιό και μέχρι πρότινος εξ απορρήτων του κ. Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφιβολιών. Η αλληλουχία των γεγονότων εξάλλου αφορά περιπτώσεις και περιστατικά που είχαν προβληματίσει και τον ΣΥΡΙΖΑ έντονα εκείνη την εποχή. Ειδικά για το πώς είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να διαθέτει τόσο ευαίσθητες πληροφορίες για κινήσεις και αποφάσεις του κ. Τσίπρα ενόσω ήταν πρωθυπουργός, ακόμη και για θέματα που αφορούσαν προσωπικές οικογενειακές του στιγμές. Αναμένουμε να δούμε τι άλλο θα αποκαλυφθεί και πόσο βαθιές θα αποδειχθούν οι ρίζες αυτού του κυκλώματος».
Πιερρακάκης: Κακογραμμένη, κατασκοπευτική λογοτεχνία- Στο Μάτι παραλίγο να χάσω την οικογένειά μου
«Κακογραμμένη επιστημονική φαντασία» και «κατασκοπευτική λογοτεχνία» χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Πιερρακάκης δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, ο κεντρικός τίτλος είναι «Ο “Γαλάζιος αδελφός” λειτουργεί από το 2013;», αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και μεταξύ άλλων αναφέρει στο πρωτοσέλιδο: «Πώς υπουργός έσωσε την οικογένειά του στο Μάτι με τη βοήθεια του συστήματος».
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο Κυριάκος Πιερρακάκης απάντησε στο δημοσίευμα με ανάρτηση που έκανε στα social media. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έγραψε ότι στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι παραλίγο να χάσει την οικογένειά του, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο εξωτερικό για επαγγελματικό ταξίδι.
Η διάσωσή τους, σημείωσε, έγινε από τα στελέχη του Λιμενικού και από κατοίκους της περιοχής, ενώ σημειώνει πως ήταν «η δυσκολότερη στιγμή της ζωής μας».
Ο κ. Πιερρακάκης σημειώνει πως η Εφημερίδα των Συντακτών «επιλέγει να αναφερθεί σε μια ιδιωτική και βαθιά τραυματική στιγμή» για την οποία ο ίδιος και η οικογένειά του δεν έχουν μιλήσει δημοσίως και να τη «συνδέσει με την υπόθεση του παράνομου λογισμικού».
Ο ίδιος λέει πως όσα γράφονται «δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική και την πραγματικότητα, παρά μόνο «με κακογραμμένη επιστημονική φαντασία και κατασκοπευτική λογοτεχνία».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη:
«Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών:
Τον Ιούλιο του 2018 στα τραγικά γεγονότα στο Μάτι παραλίγο να χάσω την οικογένεια μου ενώ βρισκόμουν σε επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό.
Η διάσωση τους, όπως και εκατοντάδων άλλων ανθρώπων, έγινε από το λιμενικό και τα στελέχη του, καθώς και από κατοίκους της περιοχής, που υπερέβησαν εαυτούς εκείνη την ημέρα και στους οποίους θα είμαστε πάντοτε ευγνώμονες. Ήταν η δυσκολότερη στιγμή της ζωής μας.
Η Εφημερίδα των Συντακτών επιλέγει να αναφερθεί σε μια ιδιωτική και βαθιά τραυματική στιγμή για την οποία η οικογένεια μου και εγώ δεν έχουμε δημοσίως κάνει λόγο μέχρι σήμερα και αντί για οτιδήποτε άλλο, να τη… συνδέσει με την υπόθεση του παράνομου λογισμικού! Τα πράγματα αυτά είναι προφανές πως δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική και την πραγματικότητα παρά μόνο με κακογραμμένη επιστημονική φαντασία και κατασκοπευτική λογοτεχνία. Και αποκτούν πλέον χαρακτήρα προσωπικής εμμονής.
Το δημοσίευμα προσβάλλει ηθικά τη σύζυγο μου και τη μητέρα της, καθώς και τα στελέχη του λιμενικού και τους απλούς πολίτες που κατάφεραν να σώσουν τρία μικρά παιδιά μέσα από τις φλόγες.
Κυρίως, όμως, προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων αυτής της καταστροφής και τις οικογένειες τους».