TO BHMA της Κυριακής: Ο Πιερρακάκης έδωσε άδεια στην Intellexa για το Predator - Τι απαντά ο υπουργός
Τον ρόλο του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο σκάνδαλο των υποκλοπών αποκαλύπτει ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής σε κεντρικό ρεπορτάζ. Τι απαντά Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος τοποθετείται στο κέντρο της υπόθεσης μετά την αποκάλυψη για τις σχέσεις του με τον Γιάννη Λαβράνο, αλλά και της αποκάλυψης ότι αυτός έδωσε άδεια στην Intellexa για εξαγωγή και πώληση του Predator. Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σημαντικά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου είχαν επαφή με το ίδιο σύστημα ατόμων που σχετίζεται με το Predator.
Το «Βήμα της Κυριακής» αναφέρεται στο χρονικό της εγκατάστασης της Intellexa στη χώρα μας, γράφοντας τα εξής: «Η εγκατάσταση της εταιρείας Intellexa από την άνοιξη του 2020 και εν μέσω πανδημίας στη χώρα μας είναι βασικό τμήμα της "γέφυρας" Ελλάδας – Κύπρου. Η εταιρεία απέκτησε έδρα σε κτίριο στο Ελληνικό, το οποίο φέρεται να προτιμήθηκε γιατί διέθετε υπόγειο γκαράζ που επέτρεπε την είσοδο φορτηγών που θα μπορούσαν να ξεφορτώσουν τα ύποπτα συστήματα στο εσωτερικό του κτιρίου, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ως βασικός μέτοχος της εταιρείας εμφανίστηκε ο Φέλιξ Μπίτζιος, ενώ σημαντική συμμετοχή στην εταιρεία είχαν συγγενικά πρόσωπα του Ταλ Ντίλιαν, καθοδηγητή και συνεταίρου του Σαχάκ Αβινί».
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, «εκείνο που κρίνεται σημαντικό είναι ότι η εταιρεία Intellexa πήρε άδεια για εξαγωγή πώληση του εν λόγω λογισμικού (αναφέρονται πιθανοί πελάτες στην Αρμενία, στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στη Μαδαγασκάρη, στο Ομάν, στη Σαουδική Αραβία και στη Σερβία) από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Σημαντικά υψηλόβαθμα στελέχη του εν λόγω υπουργείου είχαν επαφή με το ίδιο σύστημα ατόμων που σχετίζεται με το ύποπτο λογισμικό».
Τι απαντά ο υπουργός
Ο κ. Πιερρακάκης αρνήθηκε να απαντήσει για τη σχέση του με τον κ. Λαβράνο. Σημείωσε μόνον «ότι κανένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στις ερωτήσεις σας και αποτελούν αντικείμενο της δημοσιογραφικής σας έρευνας δεν έχει την οποιαδήποτε -άμεσα ή έμμεσα- σχέση με την πολιτική, τις διαγωνιστικές διαδικασίες και γενικά το υλοποιούμενο έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων του».
Επιπλέον, κυκλοφόρησε από το υπουργείο ένα non paper, στο οποίο αναφέρεται αναφέρει ότι «διαψεύδει κατηγορηματικά την αναφορά σε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με χορήγηση άδειας σε εταιρεία για εξαγωγή – πώληση λογισμικού από το Υπουργείο. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν διαθέτει, σε καμία περίπτωση, αρμοδιότητα χορήγησης άδειας εξαγωγής – πώλησης οποιουδήποτε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου λογισμικού, ούτε και έχει κάποια σχετική γνώση για τη συγκεκριμένη ή άλλη παρόμοια περίπτωση».