Σκάνδαλο υποκλοπών: Καταπέλτης για την Ελλάδα η έκθεση PEGA - Οι αρχές δεν ερεύνησαν την Intellexa
Το κακόβουλο λογισμικό στην Ελλάδα χρησιμοποιείται συστηματικά και σε ευρεία κλίμακα ως μέρος πολιτικής στρατηγικής, δήλωσε η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του ευρωκοινοβουλίου Σόφι ιντ Βλεντ.
Η εισηγήτρια της επιτροπής στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το προσχέδιο του πορίσματος που εξετάζει το σκάνδαλο των υποκλοπών, ξεκαθάρισε ότι η χρήση κακόβουλων λογισμικών δεν είναι Εθνικό θέμα των κρατών μελών αλλά Ευρωπαϊκό. Ενώ χαρακτήρισε «ανώριμη» την Ευρώπη σε θέματα Δημοκρατίας.
Σε αυστηρό ύφος Σόφι ιντ Βλεντ τόνισε ότι η χρήση των κακόβουλων λογισμικών θίγει τους δημοκρατικούς θεσμούς και στοχεύει στη χειραγώγηση αυτών ενώ σημείωσε ότι υπονομεύει και τις εκλογικές διαδικασίες, των κρατών - μελών. Την ίδια στιγμή άσκησε σκληρή κριτική στις εθνικές αρχές και τις κατηγόρησε για ολιγωρία.
Η ίδια παρατήρησε ότι σε όλα στα κράτη μέλη στα οποία έχει αποδειχτεί ότι γίνονται παρακολουθήσεις οι κυβερνήσεις προβάλλουν ως δικαιολογία λόγους «εθνικής ασφάλειας».
Μάλιστα, άφησε υπονοούμενα για το κατά πόσο συνεργάζονται με την επιτροπή οι κυβερνήσεις λέγοντας ότι όταν ζητάς από την εκάστοτε κυβέρνηση να προσδιορίσει τι συνιστά ζήτημα εθνικής ασφάλειας δεν δίνουν στοιχεία. Μη δίνοντας στοιχεία δεν μπορεί να γίνει διερεύνηση, τόνισε.
Σε ερώτηση για την Ελλάδα, παρατήρησε εκ νέου (όπως την προηγούμενη Παρασκευή στην Αθήνα) ότι οι αρχές δεν ερεύνησαν την Intellexa, την εταιρεία που εμπορεύεται το Predator, “τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών στα γραφεία της ή τη διοίκησή της”.
Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για το κατά πόσο είναι πεπεισμένη ότι η κυβέρνηση είναι πίσω από τις παρακολουθήσεις, αλλά και πόσο κοντά ήταν το σύστημα αυτό στον Έλληνα πρωθυπουργό, η Σοφί Ιν'τ Βελτ ήταν ξεκάθαρη. «Ξέρουμε ότι τα κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης πωλούνται κυρίως σε κυβερνήσεις. Και σε ιδιώτες, αλλά θα πρέπει να είναι πάρα πολύ πλούσιοι, δισεκατομμυριούχοι. Ποιος θα είχε αυτό το κίνητρο να δώσει αυτά τα χρήματα; Κι έπειτα από τη λίστα των ατόμων που παρακολουθούνταν, καταλαβαίνουμε ότι ήταν κυρίως πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Ποιος θα είχε τα χρήματα και θα τα διέθετε για την παρακολούθηση αυτών των ατόμων;»
Για άλλη μια φορά κάλεσε την Γιούροπολ να παρέμβει στα κράτη μέλη όπου έχει εντοπιστεί η χρήση κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού.
Η εισηγήτρια Sophie In ‘t Veld (Renew, Ολλανδία) της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) παρουσίασε σήμερα τα κύρια σημεία του σχεδίου έκθεσης που θα υποβάλει, όπου και συνοψίζονται βασικά πορίσματα από τις επισκέψεις της επιτροπής σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος ενώ διατυπώνονται συστάσεις για το μέλλον.
H κ.Ιντ΄Βελτ διευκρίνισε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη που αναμένεται να παρουσιαστεί το τελικό πόρισμα για κάθε χώρα.