Βουλή για τις υποκλοπές: Τσίπρας - Είστε ο πρωθυπουργός των υποκλοπών / Μητσοτάκης: Κάντε πρόταση μομφής
Σε θέσεις μάχης παρατάχθηκαν σήμερα τα κόμματα για τη προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά και ενόψει της συζήτησης, τη Δευτέρα, της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Στην αντεπίθεση επεδίωξε να περάσει για τις παρακολουθήσεις πέρασε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην προ ημερησίας συζήτηση ανέδειξε «τέσσερις αλήθειες» για την υπόθεση, αποκάλυψε πως και ο ίδιος υπήρξε θύμα συνακροάσεων όταν ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι η επισύνδεση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, παρότι νόμιμη, ήταν πολιτικά μη αποδεκτή. Επίσης, τόνισε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Μητσοτάκης στη πρωτολογία: Παραδέχομαι το λάθος για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, είμαι εδώ για να το διορθώσω
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό στη λειτουργία της ΕΥΠ, ωστόσο στη συνέχεια της ομιλίας του κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να καταφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια σε περίπτωση που αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης.
Μάλιστα, σηκώνοντας το «γάντι» της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνήθηκε να τον συναντήσει για να ενημερωθεί για την υπόθεση -όπως είχε αρνηθεί να μιλήσει μαζί του και μετά την εκλογή του- ενώ εξαπέλυσε και δριμεία επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για την απόφαση να καταργηθεί το φίλτρο του δεύτερου εισαγγελέα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.
«Πάει πολύ κ. Τσίπρα να με αποκαλείτε εσείς αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης» είπε ο πρωθυπουργός, που παράλληλα σημείωσε πως συνεργάτες του πρωθυπουργού -οι κ.κ. Κοτζιάς, Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης και Βαρουφάκης- έχουν καταγγείλει υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως θα πει «όχι» σε πρόωρες εκλογές αστάθειας, αναλαμβάνοντας το κόστος να οδηγήσει τη χώρα σε σταθερό λιμάνι.
«Δεν θα φυγομαχήσω» είπε χαρακτηριστικά.
«Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να ακυρώσει το κρίσιμο έργο της ΕΥΠ»
Ανοίγοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η σημερινή συζήτηση ξεκίνησε με μεγάλη ταχύτητα κατόπιν αιτήματός του και χαρακτήρισε λάθος την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, εξηγώντας πως αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που προχώρησε σε αλλαγή προσώπων στην ΕΥΠ και τη γενική γραμματεία του πρωθυπουργού.
Είπε επίσης πως έχει έρθει η ώρα να επαναξιολογηθεί το πρωτόκολλο των νόμιμων επισυνδέσεων, χωρίς, όμως, να ακυρωθεί το κρίσιμο έργο της ΕΥΠ.
«Όταν πληροφορήθηκα για την νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη παραδέχτηκα πως ήταν λάθος», τόνισε, ενώ σημείωσε πως «ένα ολίσθημα δεν πρέπει να ακυρώσει το κρίσιμο έργο της ΕΥΠ».
«Κάθε πρωτοβουλία μας οφείλει να σεβαστεί το σημαντικό έργο που επιτελεί σήμερα η ΕΥΠ. Πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Η υπηρεσία συντέλεσε καθοριστικά ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική μεταναστευτική εισβολή που επιχειρήθηκε στον Έβρο», συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός είπε πως:
«Όπως ενημερώθηκα υπάρχουν περίπου 500 παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά και πολλά από αυτά παρέχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα. Είναι μια πραγματικότητα που η σύγχρονη και η Δημοκρατία όχι μόνο στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στην πρωτοβουλία του ευρωκοινοβουλίου για τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής που ασχολείται με το θέμα των παρακολουθήσεων επικαλούμενος την απάντηση της προέδρου Μεντσόλα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη. Ακόμη, επικαλέστηκε και την εμπειρία της Ισπανίας όπου αποκαλύφθηκε πως ήταν παρακολουθούμενο και το τηλέφωνο του πρωθυπουργού Σάντσεθ.
«Και εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους πως ότι ήμουν θύμα συνακροάσεων την περίοδο που ήμουν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα» τόνισε.
«Τέσσερις αλήθειες»
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μίλησε για τέσσερις αλήθειες.
Αρχικά τόνισε πως πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυση μεταξύ του Ρretador και της ΕΥΠ με την άδεια εισαγγελέα.
«Όσον αφορά τις νόμιμες παρακολουθήσεις λειτουργούν σε ευρύ φάσμα και λειτουργούν με ένα ειδικό πρωτόκολλο και θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε», είπε.
Στη συνέχεια, ανέφερε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 αφαίρεσε τη 2η υπογραφή εισαγγελέα.
Όπως είπε, η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό. Η διαδικασία έγινε με την έγκριση εισαγγελέως όπως ορίζει η διάταξη από εσάς, είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. «Όμως υποτιμήθηκε. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και δείξει τα ανάλογα αντανακλαστικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Γι' αυτό και αν και νόμιμη είναι μη αποδεκτή. Να επαναφέρουν τον 2ο εισαγγελέα, ο οποίος είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε: «Αν πιστεύει ο κ. Ανδρουλάκης ότι η επισύνδεση ήταν παράνομη τον καλώ να προσφύγει στα ελληνικά κι ευρωπαϊκά δικαστήρια».
«Θυμίζω πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών για την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε ότι «για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχει νομικό κενό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Εξ' ου και έκανα λόγο για πολιτικά μη αποδεκτή ενέργεια και επαναφέραμε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών. Είναι προφανές πως οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο μακριά από την δημοσιότητα με όλα τα στελέχη τους να δεσμεύονται με δια βίου μυστικότητα. Όσο αναγκαία είναι, άλλο τόσο δύσκολη είναι η δημόσια προσέγγιση αυτών των δραστηριοτήτων. Όσοι το αρνούνται κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους. Από την πρώτη ώρα η κυβέρνηση κάλεσε τον ενδιαφερόμενο για να ενημερωθεί και συμφώνησε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του εισαγγελέα και όχι να τον στοχοποιούμε. Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νόμιμη επισύνδεση τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια».
«Στο όνομα της διαφάνειας, δεν θα γίνουν φέιγ βαλάν τα αρχεία της Μυστικής Υπηρεσίας, όπως κάνατε με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνέχισε λέγοντας πως: «Τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται με αυξημένο φίλτρο προστασίας. Όμως, δεν πρέπει να διαχωρίζονται με ασπίδα την ιδιότητά τους μόνο να νιώθουν πως είναι στο απυρόβλητο. Αν πιστεύετε και συμφωνείται με την άποψη του κ. Βενιζέλου πως επί της αρχής κανείς βουλευτής δεν μπορεί να παρακολουθείται, να βγείτε κύριε Τσίπρα και να το πείτε ανοιχτά. Αλλά ας σκεφτούμε λίγο πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή και τότε θα αντιληφθούμε όλοι τι ακριβώς εννοώ», σημείωσε.
Η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία για αυτό και έχει τη δύναμη να εντοπίζει και να καλύπτει τις αδυναμίες της με τομές, ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
«Έχω ήδη ανακοινώσει 4 πεδία που η κυβέρνηση θα επιφέρει αλλαγές, πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις, χωρίς όμως να υπονομεύεται το έργο της. Με την ΠΝΠ κατέστη υποχρεωτική η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που δεν γίνονταν στο παρελθόν. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ, αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου της Εθνικής Ασφάλειας, θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσεων».
Παράλληλα, κάλεσε τη Βουλή να στηρίξει το νέο διοικητή της ΕΥΠ.
«Η κ. Δεμίρης υπήρξε ο κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης. Θα χρειαστεί στήριξη. Η Εξεταστική θα δείξει τι έγινε, αλλά θα είναι μισή η δουλειά της, αν δεν διορθώσουμε τα κακώς κείμενα», είπε.
Σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ
Στη συνέχεια, εξαπέλυσε τα βέλη του για ακόμη μια φορά προς το πρόσωπο του κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:
«Απέφυγα να αναφερθώ στα ανεύθυνα που ακούστηκαν από την αντιπολίτευση και ειδικά από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Το έκανε σε όλα, στην πανδημία, στο μεταναστευτικό, τη θωράκιση των συνόρων, τις συμφωνίες για τη θωράκιση της χώρας, απέναντι σε κάθε προσπάθεια, τώρα, αναβάθμισης της ΕΥΠ. Οπως σε όλα, και τώρα, η ζωή θα διαψεύσει τα σενάρια καταστροφολογίας».
Σημείωσε πως «λάβαμε μέτρα για να διορθώσουμε το λάθος στην υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη. Διαχώρισα τη θέση μου από πρακτικές άλλων εποχών, ενώ εσείς κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο. Αλλά, πάει πολύ κ. Τσίπρα, εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, όταν πέντε πρώην συνεργάτες σας σάς έχουν καταγγείλει για παρακολουθήσεις. Για τον πέμπτο, τον κ. Βαρουφάκη, θα ήθελα να διευκινίσετε κάτι που είχατε πει σε ομιλία σας: "δεν ήταν χρυσή περιόδος εκείνη του Ρουμπάτη. Το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε ακόμη και σε βάρος της κυβέρνησής μας" γιατί είμασταν τότε μαζί. Αναμένω με ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας κ. Βαρουφάκη».
Έθεσε επίσης το ερώτημα: «Κύριε Τσίπρα επί εποχής σας δεν υποκλάπηκαν e-mail του αντιπροέδρου του ΣτΕ και κατέληξαν στην Αυγή, μια μέρα πριν κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου Παππά; Ποιός μιλάει; Δεν ήθελα να αναφερθώ στο παρελθόν. Δεν γίνονται ελαφρύτερα τα λάθη μας όταν οι απέναντί μας είναι πολύ χειρότεροι. Και το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το ζήτημα για να δημιουργήσει σκηνικό πολιτικής κρίσης. Αποδίδετε προσωπικά σε μένα την εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Είναι ψέμα, ανήθικο και περνά πέρα από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης. Επιστρέφετε στον αποστολέα. Είναι κρίμα να δίνετε στο πιάτο όσα προσδοκούν αυτοί που καταδοκούν πέρα των συνόρων για την αποδυνάμωση των μυστικών υπηρεσιών».
Ο πρωθυπουργός είπε στη συνέχεια πως κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούν, κάτι που αρνήθηκε, όπως αρνείται και τώρα.
«Έχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση. Είναι δικαίωμά του να επιλέγει τους φίλους του και τους συμμάχους του. Αλλά τους πρωθυπουργούς τούς επιλέγει ο λαός και όχι ο ίδιος. Θα ήθελα να είναι εδώ σήμερα».
«Να μας πείτε κ. Σκανδαλίδη αν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά όταν υπήγαγε την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο», είπε και πρόσθεσε: «Μάλλον ο αρχηγός σας έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη και γι’ αυτό πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει Τσίπρας».
«Τι σημαίνει άραγε η φράση του κ. Τσίπρα "δεν αρκεί η εναλλαγή στην εξουσία" και τι εγκυμονεί άραγε για το πολίτευμα και τη διάκριση των εξουσιών η πρόθεσή σας για ανασύνταξη της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας; Όπως γράψατε δημόσια», είπε και σημείωσε πως η «Ελλάδα έχει μισό αιώνα ομαλού πολιτικού βίου. Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε δήθεν πρόβλημα της Δημοκρατίας η οποία μάλιστα χρειάζεται ανάταξη και ανασύνταξη. Πώς θα συμβεί αυτό ακριβώς κ. Τσίπρα; Με Συνταγματική Αναθεώρηση ή με Συντακτική Βουλή η οποία δεν προβλέπεται σε ομαλές περιόδους όπως υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος. Προσέξτε καλά κ. Τσίπρα γιατί οι λέξεις σας έχουν βάρος και σημασία. Τα κακός κείμενα στην ΕΥΠ έχουν διαχρονική διαρροή και περνά από σκυτάλη από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Δεν επιτρέπεται με ένα σφάλμα να ανοίγετε θέματα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές», είπε ακόμη.
Για τον Έβρο
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από να πέσουν οι τόνοι και να αναβαθμιστεί η ΕΥΠ και να χαραχτεί μια κόκκινη γραμμή με τα λάθη του χθες.
«Μην ξεχνάτε ότι οι γείτονές μας παραμένουν απρόβλεπτοι. Στον Έβρο μεθοδεύεται ήδη ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο. Δεν γίνεται είπε να υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή την χώρα που να σιγοντάρουν με ψέματα και ότι η Ελλάδα άφησε ένα μωρό να πεθάνει και το βάφτισαν και Μαρία την ημέρα της Παναγίας. Ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα».
Αναφερόμενος στο περιστατικό στον Έβρο είπε: «Η Τουρκία έσπρωξε μια ομάδα μεταναστών σε δικό της έδαφος και μόλις οι πρόσφυγες μπήκαν στην ελληνική επικράτεια βρήκαν προστασία. Είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε άλλη κουβέντα. Είναι απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα είναι σήμερα επίσημα εκτός ενισχυμένης εποπτείας. Όπως είπε, αφήνει πίσω τα μνημόνια, τους φόρους, τις κλειστές τράπεζες, τις μειώσεις στις συντάξεις, τις πλατείες.
«Δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω - Εκλογές στο τέλος της τετραετίας»
Επισήμανε πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκτρέψει την πορεία της χώρας.
«Γνωρίζω», είπε, «ότι υπάρχουν συμφέροντα εντός κι εκτός που θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις. Σε όλου αυτούς θα ήθελα να απευθύνω σταράτα λόγια στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια από τα οποία ζητούσαν κάποιοι ρούβλια ή δραχμές. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ξένα ΜΜΕ ούτε το μερικό θα γίνει ειδικό για να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και ο τόπος. Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω. Στην δημοκρατία αποφασίζει μόνο ο λαός και αυτό δεν το εκχωρεί σε κανέναν».
Όπως είπε: «Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας να μπει η χώρα σε τρίμηνη περιπέτεια. Δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία; Κύριε Τσίπρα κάνετε το χατίρι σε αυτούς που δεν θέλουν το Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Εγώ θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω την χώρα σε σταθερό λιμάνι. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν υποτάσσεται σε πιέσεις. Κάνουμε και αυτοκριτική με τόλμη. Πέρυσι μίλησα με θάρρος δημόσια για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σήμερα ο μηχανισμός λειτουργεί πολύ καλύτερα. Σκύψαμε πάνω στο πρόβλημα. Εγώ θα αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος, δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος της 4ετίας θα έρθω να αναμετρηθούμε. Αυτή η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται σε πιέσεις. Δεν θα χάσουμε ποτέ το στόχο της Ελλάδος που αξίζουμε».
Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας πως:
«"Ένα λάθος γίνεται σφάλμα, μόνο όταν δεν το διορθώνουμε", είπε ο Κένεντι και θα συμπληρώσω "είναι πολύ καλύτερο μια κυβέρνηση που οδηγεί σωστά αλλά κάνει λάθη, από μια λάθος κυβέρνηση".
Τσίπρας στη πρωτολογία: "Κ. Μητσοτάκη εσείς δώσατε εντολή να παρακολουθούν τον Αμδρουλάκη για να ελέγξετε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ"
Συντονισμένα «πυρά» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για «θεσμική εκτροπή», να ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού και να τον καλεί να αποκαλύψει άμεσα τους λόγους για τους οποίους παρακολουθείτο από την ΕΥΠ ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι ο ίδιος ζήτησε την επισύνδεση του τηλεφώνου του.
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας αμέσως μετά την πρωτολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
https://www.youtube.com/watch?v=gzGZvXCbAfk
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός έρχεται στη σημερινή συζήτηση ως υπόλογος. «Δεν είστε τιμητής, είστε κατηγορούμενος, κ. Μητσοτάκη, για μια πρωτοφανή στα χρονικά θεσμική εκτροπή. Μιλάτε για ανηθικότητα. Ποιος την έχασε την ηθική για να τη βρείτε εσείς;».
«Οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι μια αξιόποινη πράξη, ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού, δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας».
Ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για «τοξική παρουσία» προκειμένου να συσπειρώσει το ακροατήριό του. «Αλλά σας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική Ευρώπη που περιμένουν εξηγήσεις και όχι αστείες προσπάθειες αντιπερισπασμών. Είναι δυνατόν να παρακολουθείτε πολιτικό αρχηγό για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος τους κρίνει αυτούς τους λόγους; Εσείς και η παρέα σας;»
«Είστε πολιτικά, νομικά αλλά πρωτίστως ηθικά υποχρεωμένος να δώσετε εξηγήσεις. Γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη; Ποιος είναι ο λογος εθνικής ασφάλειας που επικαλείστε;» συνέχισε, δίνοντας τον λόγο στον πρωθυπουργό να εξηγήσει τον λόγο.
«Δεν απαντάτε», επισήμανε.
«Η άρνησή σας να πείτε την αλήθεια είναι κι αυτό μια απάντηση. Η χειρότερη απάντηση και απόδειξη της ενοχής σας»
Αν το μισό της σημερινής παρέμβασής σας ήταν θράσος, το άλλο μισό ήταν δειλία. Δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Λέτε 'δεν φταίω εγώ, φταίει ο ανηψιός μου'».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας αφού με βάση τον νόμο είστε άμεσα ο προϊστάμενος του κ. Κοντολέοντα. Η ευθύνη αυτή είναι αμετάθετη», ενώ επανέλαβε την ερώτησή του ως προς το σκεπτικό της νόμιμης επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη.
«Ας δεχτούμε ότι δεν γνωρίζατε, όπως λέτε, την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Ας σας καταλογήσουμε λοιπόν μειωμένη αντίληψη. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Όταν το μάθατε, όταν ο κ. Ανδρουλάκης έκανε μηνυτήρια αναφορά, δεν ρωτήσατε;», συνέχισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. «Ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας, δεν ρωτήσατε;».
«Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτόν τον τρόπο αφήνετε να σέρνεται μια υποψία για κάποιου είδους εθνικό κίνδυνο; Μέσα στον πανικό σας, όμως, εμπλέξατε τρίτες χώρες διακινδυνεύοντας την εξωτερική μας πολιτική. Κάνατε διεθνώς ρεζίλι τη χώρα μας. Αφήστε τις υπεκφυγές και κυρίως σταματήστε να διασύρετε τη χώρα διεθνώς ως μια φιλελεύθερη δημοκρατία», πρόσθεσε.
«Όταν ο κ. Πιερρακάκης και ο κ. Γεραπετρίτης είπαν ψέματα ότι δεν υπήρχε καμία παρακολούθηση από την ΕΥΠ στον κ. Ανδρουλάκη, εν αγνοία σας έγινε κι αυτό;», συνέχισε.
Όταν μάθατε την καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και σπεύσατε να νομοθετήσετε να μην ενημερώνεται ο πολίτης από την ΑΑΔΕ, η ανεξάρτητη Αρχή, πάλι δεν γνωρίζατε;
«Αφού δεν μας λέτε γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη, πείτε μας γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Κουκάκη», είπε, «Πάλι δεν γνωρίζατε;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
«Αφού δεν απαντάτε εσείς, θα απαντήσω εγώ. Επί 3,5 χρόνια, απολύτως συνειδητά, χτίζετε με κάθε μέσο ένα καθεστώς νεποτισμού, εκφυλισμού σήψης και παρακμής που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα».
«Κάνατε το κράτος κομματικό και οικογενειακό λάφυρο. Αυξήσατε τις διευθυντικές θέσεις σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς για να βολέψετε όλα τα στελέχη. Και ο μεγάλος σας στόχος παραμένει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Είστε αλλεργικός σε κάθε διακομματικό έλεγχο, σε κάθε μορφή λογοδοσίας».
«Είχατε την ψευδαίσθηση ότι θα μείνετε ανεξέλεγκτος εις το διηνεκές».
«Είπα ότι θα πω αλήθειες και θα τις πω όπως τις καταλαβαίνω. Εσείς δώσατε την εντολή να παρακολουθήσετε τον κ. Ανδρουλάκη. Προσωπικά εσείς. Δεν σας έφτανε να είστε αρχηγός στο κόμμα σας, θέλατε να μαθαίνετε τις εξελίξεις και στο τρίτο κόμμα. Αυτός είναι ο λόγος. Και είναι τόσο ποταπός όσες και οι προθέσεις σας».
«Όσον αφορά στον δημοσιογράφο κ. Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε επιχειρηματίες που ελέγχονταν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αυτά τα ενοχλητικά που ερευνούσε ήταν που σας οδήγησαν να τον παρακολουθήσετε. Και δεν διστάσατε να χρησιμοποιήσετε άθλιες μεθόδους».
«Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Κουκάκη δεν ήταν λοιπόν μια κακιά στιγμή, μια αβλεψία, ένα λάθος όσα συγκλονίζουν αυτές τις μέρες την κοινή γνώμη».
Συνέχισε: «Στη δημοκρατία κανείς δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος και του νόμου. Με βάση λοιπόν το Σύνταγμα είστε αποκλειστικός υπεύθυνος για την παραβίαση του Συντάγματος. Γι' αυτό οφείλετε να δώσετε απαντήσεις».
Σχολιάζοντας την καταγγελία περί διαρροής των συζητήσεων της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Μιλάτε εσείς οι ωτακουστές για παραβίαση των διαδικασιών; Ντροπή δεν έχετε πάνω σας;».
«Πέρα από τις πολιτικές μας διαφορές, είμαστε αντιμέτωποι με την πολιτική και δημοκρατική μας ευθύνη. Και στις κρίσιμες στιγμές με την ίδια μας την αξιοπρέπεια. Εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε αν αυτό θα καταγραφεί ως ένα σκάνδαλο της επιτελικής κυβέρνησης ή ως ένα σκάνδαλο της δημοκρατίας. Δική σας είναι η απόφαση», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Να δώσετε απάντηση και σε ένα ακόμη ερώτημα αν παρακολουθείται ένας βουλευτής και ένας δημοσιογράφος, ποιος μπορεί να κοιμάται ήσυχος ότι δεν παρακολουθείται; Ο κ. Δεμίρης είπε ότι κανείς δεν εξαιρείται».
«Βασικό ερώτημα πόσοι ακόμη παρακολουθούνται», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η μόνη συνετή απάντηση σε αυτό ερώτημα είναι η κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου που απαγορεύει στην ΑΑΔΕ η γνωστοποίηση της άρσης απορρήτου. Αν δεν έχετε κάτι να φοβηθείτε, προχωρήστε άμεσα στην επαναφορά του νόμου. Αν δεν το κάνετε επιβεβαιώνετε ότι οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη - Κουκάκη δεν ήταν ολίσθημα αλλά η κορυφή του παγόβουνου που φέρει την υπογραφή σας».
Η απαλλαγή του τόπου από τη σήψη πρέπει να είναι κοινός τόπος, να αντισταθούμε στις λογικές του Μεγάλου Αδελφού.
Κ. Μητσοτάκη έχετε δύο επιλογές: τη δημοκρατική, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, και την καθεστωτική που συνεπάγεται λάσπη στον ανεμιστήρα».
«Σας ενθαρρύνω να πράξετε το πρώτο: παραιτηθείτε και δώστε την επιλογή στους Έλληνες να αποφασίσουν. Μην βυθίζετε πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου, οι καθεστωτικές πρακτικές δεν είναι πια αποδεκτές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα για να χυθεί φως στο παρασκήνιο της εκτροπής, να απαλλαγή η χώρα από το τοξικό νέφος και να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Γεραπετρίτης, απαντώντας επί προσωπικού στην αναφορά Τσίπρα.
Κατρίνης στη πρωτολογία: Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν εκβιάζεται, δεν είναι βολικός εταίρος
Προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού στην υπόθεση των παρακολουθήσεων καταλόγισε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος δεδομένης της απουσίας του Νίκου Ανδρουλάκη από την προ ημερησίας συζήτηση σήκωσε το «βάρος» της εκπροσώπησης του κόμματος.
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την ομιλία του απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Προφανώς η παρακολούθηση Ανδρουλάκη δεν σας βοήθησε να καταλάβετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν εκβιάζεται και δεν είναι βολικός ετέρος».
«Παρά τα όσα επιθυμείτε σας διαβεβαιώνουμε ότι συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία», διαβεβαίωσε.
Η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Κάνατε ό,τι μπορούσατε για να υποβαθμίσετε το γεγονός της παρακολούθησης.
Τα περιστατικά αυτά δεν είναι τα μόνα, είπε αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη - Κουκάκη.
«Αναρωτιόμαστε: Τι σχέση είναι όλα αυτά με τη δημοκρατία; Οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ συνιστούν θεσμική εκτροπή».
Για πόσο καιρό πίστευαν ότι θα είναι στο απυρόβλητο ο πρωθυπουργός και συγκεκριμένοι υπουργοί, πρόσθεσε.
«Σας ρωτώ κ. πρωθυπουργέ, ποιοι άλλοι πολιτικοί ή παράγοντες του δημοσίου δικαίου παρακολουθούνται; Δεν ξέρετε κ. Μητσοτάκη; Δεν σας ενδιαφέρει να ρωτήσετε και να μάθετε;»
Συνεχίζοντας είπε: «Όπως όλα δείχνουν ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ ήταν εντελώς διακοσμητικός. Ποιος ήταν όμως αυτός που τον επέλεξε με μια φωτογραφική τροπολογία; Ποιος υπήγαγε την ΕΥΠ στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού;».
«Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στη νομιμότητα. Γιατί η δημοκρατία δεν ανέχεται καθεστωτικές νοοτροπίες που την υπονομεύουν. Θα επικεντρωθεί στα πραγματικά περιστατικά και γεγονότα και θα αναζητήσει με κάθε τίμημα την αλήθεια. Δεν θα επιτρέψει να επιστρέψουμε σε σκοτεινές περιοχές στο παρελθόν», είπε ο κ. Κατρίνης κάνοντας λόγος για αποδεδειγμένες ευθύνες. «Πρέπει να υπάρξει κάθαρση με την ανάθεση και την απόδοση ευθυνών».
«Υπάρχει όμως και η ουσία της υπόθεσης» συνέχισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ: «Για ποιο λόγο παρακολουθούσατε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ; Θα μας πείτε αν τον θεωρείτε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια; Επειδή δεν το κάνετε καταφεύγετε στα επιχειρήματα, να έρθει εδώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να τον ενημερώσετε».
«Καταθέτουμε αίτημα να προσκομιστεί ο πλήρης φάκελος με όλα τα στοιχεία που προκάλεσαν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη», είπε ο κ. Κατρίνης. «Να δούμε ποιος φοβάται να αποκαλύψει για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε όλο αυτό το διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».
Στη συνέχεια ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στο κακόβουλο λογισμικό Predator: Οι αρμόδιες αρχές τι κάνουν; Έκαναν καμία έρευνα; Ελέχθηκε η σχέση της ΕΥΠ με τις εταιρείες λογισμικών; ».
«Η παρακολούθηση Ανδουλάκη δεν είναι η μόνη. Είναι δυνατόν να αποδεχτούμε ότι οι παρακολουθήσεις είναι κανονικότητα και πρέπει να τις συνηθίσουμε;», αναρωτήθηκε ο κ. Κατρίνης.
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Δεν διαθέτει αξιοπιστία. Είναι πλέον ορατό απ' όλους ότι αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας», πρόσθεσε.
«Το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου με τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες» είπε τονίζοντας ότι αποφεύγοντας να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, ο πρωθυπουργός νομίζει ότι κερδίζει χρόνο.
«Τι άλλο χρειάζεται να ειπωθεί και να γραφτεί για να καταλάβετε ότι είστε στο επίκεντρο της ευθύνης, κ. Πρωθυπουργέ;», υπογράμμισε.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν τρομοκρατείται, δεν πιέζεται, δεν ποδηγετείται», κατέληξε ο κ. Κατρίνης. «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι αμφισβητούνται οι δημοκρατικές τους ελευθερίες».
«Το δίλημμα που έχει σήμερα ο πολίτης είναι: κράτος δικαίου ή επιτελικό παρακράτος;», κατέληξε ο κ. Κατρίνης.
Κουτσούμπας στη πρωτολογία για υποκλοπές: Εξεταστική Επιτροπή για όλες τις καταγγελίες
Το «σκοτεινό και αντιδραστικό πλαίσιο που ισχύει για τις παρακολουθήσεις με ευθύνη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που θωρακίζει πολύπλευρα την εξουσία και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του, πρέπει να καταργηθεί», επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρεμβαίνοντας στη προ ημερησίας συζήτηση για τις υποκλοπές.
Σημείωσε πως πρόκειται για ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει νόμους, κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ, με βάση το οποίο αλωνίζουν μυστικές υπηρεσίες, δίνει το πράσινο φως για την παρακολούθηση των πάντων, στο όνομα της «δημόσιας ασφάλειας», του «δημοσίου συμφέροντος» και της «πάταξης της τρομοκρατίας».
Επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που είτε ως κυβερνήσεις είτε ως κόμματα της αντιπολίτευσης εμπλούτισαν και υπερψήφισαν σχετικούς νόμους που ενσωματώνουν μια σειρά αντιδραστικούς κανόνες της ΕΕ και τώρα που αποκαλύφθηκε η υπόθεση του Ν. Ανδρουλάκη, δεν λένε κουβέντα και καταβάλλουν κάθε φιλότιμη προσπάθεια να κρύψουν αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο από τον ελληνικό λαό.
Εφερε συγκεκριμένα παραδείγματα και στοιχεία, για τη ψήφιση κανόνων και νόμων από τις διάφορες κυβερνήσεις, ενώ υπενθύμισε πως από το 1994 ισχύει ο νόμος 2225 με βάση τον οποίο οι παρακολουθήσεις θεωρούνται «νόμιμες», και εμπλουτίζεται συνεχώς από όλες τις κυβερνήσεις με βάση και το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο.
Σημείωσε πως το ΚΚΕ με περηφάνια μπορεί να δηλώσει ότι έχει καταψηφίσει κάθε νόμο και κάθε οδηγία της ΕΕ που περιορίζει τις λαϊκές ελευθερίες.
Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για εξέταση από την Εξεταστική Επιτροπή όλων των συγκεκριμένων καταγγελιών όπως είναι η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και οι υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ από το 2016 έως σήμερα.
Επί έξι χρόνια και με δύο κυβερνήσεις καμία απάντηση δεν έχει υπάρξει στις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες του ΚΚΕ, υπογράμμισε, σημειώνοντας τη μεγάλη καθυστέρηση στις έρευνες, την προσπάθεια να μπει η υπόθεση στο αρχείο που αποφεύχθη χάρη στην παρέμβαση του Κόμματος, αλλά και τα πολλά εύλογα ερωτηματικά που έχουν προκύψει για έρευνες και τους ελέγχους της ΑΔΑΕ ενώ η υπόθεση ακόμα διερευνάται και βγαίνουν νέα κρίσιμα στοιχεία.
Καταλήγοντας κάλεσε τον λαό να μη συμβιβαστεί με ένα κράτος που εμφανίζεται «προστάτης» του αλλά τελικά είναι ο βιαστής του, να γυρίσει την πλάτη στις πολιτικές δυνάμεις που τώρα εμφανίζονται ως «αθώες περιστερές» και υπέρμαχοι της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν νόμους που χτυπούν τα λαϊκά δικαιώματα. Μόνο ο λαός μπορεί να προστατέψει τον λαό, που δεν συμβιβάζεται με «μεγάλους αδελφούς», με χαφιεδισμούς και φακελώματα, στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και διεκδικεί τα δικαιώματά του.
Μητσοτάκης στη δευτερολογία προς Τσίπρα: Καταθέστε τώρα πρόταση δυσπιστίας και ελάτε να αναμετρηθούμε, θα βρείτε απέναντι 157
Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται για τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξεκίνησε με αναφορά στα όσα είχε πει νωρίτερα ο κ.Γιάνης Βαρουφάκης του ΜΕΡΑ 25 και ακολούθως σχολίασε τον διάλογο του κ.Γεραπετρίτη με τον κ.Τσίπρα. «Θέλω να σας συγχαρώ κ.Τσίπρα για την ταχύτητα που επιδείξατε για να κάνετε εντυπωσιακή κοινοβουλευτική τούμπα και πήρατε πίσω όσα είχατε πει. Αυτό λέγεται κοινοβουλευτική θρασυδειλία», είπε ο πρωθυπουργός.
Δείτε την δευτερολογία του πρωθυπουργού:
Ο κ.Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για όσα είχε αναφέρει στην ομιλία του σχετικά με το περιεχόμενο της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. «Πώς αισθάνεστε να χρησιμοποιείτε στοιχεία από μια συνεδρίαση κλειστή; Με κατηγορήσατε ότι έδωσα εντολή παρακολούθησης. Είναι ο λόγος σας ενάντια στον δικό μου. Οι πολίτες θα πιστέψουν ή εσάς ή εμένα. Ο κ.Βαρουφάκης τα «μπαλαμούτιασε» λίγο στην ομιλία του, μας είπε ότι δεν ακούγατε κανέναν. Μπορείτε να μας το πείτε κι εσείς; Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να ξέρει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Εγώ δεν γνωρίζω. Ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών. δεν διανοήθηκα ποτέ να ρωτήσω με βάση τις αναφορές της ΕΥΠ ποιες είναι οι πηγές των πληροφοριών. Εγώ δεν γνωρίζω και δεν θα έπρεπε να γνωρίζω», είπε ο κ.Μητσοτάκης. «Τα πρόσωπα αυτά τα γνωρίζει η διοικητής, η ΑΔΑΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας -παλιά ήταν δύο, τώρα είναι ένας», συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης , ενώ την ίδια ώρα άρχισαν διαμαρτυρίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα από τον κ.Φίλη.
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι το 2016 υπήρχε πόρισμα της ΕΥΠ που αφορούσε υποθέσεις διαφθοράς στην Αστυνομία, και φέρονται να υπήρχαν συνομιλίες αξιωματικών με τον υπουργό Άμυνας και τη σύζυγό του. Αναρωτιέμαι, ο υπουργός Αμυνας κάνει "νταλαβέρια" με υπόδικο, έχετε την πληροφορία και δεν κάνετε τίποτα; Ας προσέχετε λίγο κύριε Τσίπρα.
Ερχόμαστε στα ερωτήματα που έχετε θέσει κ.Τσίπρα. Δεν πρέπει να εξαιρείται κανείς, δεν ορίζεται ούτε από το Σύνταγμα, ούτε από τον εκτελεστικό νόμο. Κανείς δεν μπορεί να πει κανείς και μάλιστα με βεβαιότητα ότι ορισμένοι δεν μπορούν να λειτουργούν σε βάρος της εθνικής ασφάλειας, από τέτοιους δημιουργούνται ρήγματα στην εθνική ασφάλεια. Εγώ δέχθηκα ότι στην περίπτωση του κ.Ανδρουλάκη φίλτρο δεν υπήρχε. Είμαι ανοιχτός να ακούσω προτάσεις από όλα τα κόμματα και ήδη εμείς κάναμε το πρώτο βήμα. Είμαι ανοιχτός να ακούσω και άλλες προτάσεις για πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας. Αλλά δεν μπορώ να δεχθώ την εξαίρεση βουλευτή, μόνο λόγω της ιδιότητάς του. Με ρωτήσατε και εσείς και ο κ.Κατρίνης μια ερώτηση που ξέρετε ότι δεν μπορώ να απαντήσω. Γιατί παρακολουθήθηκε ο κ.Ανδρουλάκης. Μπορώ να πω ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη, αλλά τα φίλτρα που έπρεπε να υπάρχουν δεν ήταν επαρκή. Δεχόμαστε ότι ήταν μια παρακολούθηση που δεν έπρεπε να γίνει. Ο πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται από πριν. Γι' αυτό αντέδρασα όπως αντέδρασα. Θα κληθούν στην εξεταστική όλοι οι αρμόδιοι. Είπε και ο κ.Κουτσούμπας ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κληθούν και άλλοι διοικητές. Δε νομίζω να υπάρξουν αντιρρήσεις, έτσι κ.Τσίπρα; Να κληθεί και ο κ.Ρουμπάτης και ο κ.Δραβίλας, να έρθουν όλοι, να μας διαφωτίσουν πως χειρίστηκαν αυτοί τέτοιες λεπτές υποθέσεις.
Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του, ο πρωθυπουργός είπε: Ο τέως γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ονομαστικά σε δημοσιογράφους, λέγοντας ότι είναι στο pay roll του Μαξίμου. Δεν έχετε αίσθηση του δικού σας παρελθόντος και συναίσθηση των δικώω σας πράξεων. Κλείνω να αναφορά στην ενδιαφέρουσα και τολμηρή παρότρυνσή σας προς την Κ.Ο. της ΝΔ να ρίξει, ουσιαστικά την κυβέρνηση. Κοιτάξτε. Αυτή η ομάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες, νεώτεροι έχουν αποδείξει ότι ο ομάδα της ΝΔ είναι συμπαγής και έτοιμη και δώσει κάθε μάχη. Εάν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω την εμπιστοσύνη της βουλής, καταθέστε τώρα πρόταση δυσπιστίας και ελάτε να αναμετρηθούμε. Σας περιμένω.
Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα
«Την δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη και θα μετατραπεί σε ψήφος αλλαγής και απαλλαγής», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έσωσε καμία απάντηση στο πόσοι και ποιοι παρακολουθούνταν.
«Πότε ενημερωθήκατε από τον ανιψιό σας και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ για την επισύνδεση Ανδρουλάκη; Εάν θέλετε να μιλήσω ακριβολογώντας ο κ. Γεραπετρίτης δεν μίλησε στην επιτροπή έκανε τον «ψόφιο κοριό», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα αναρωτήθηκε αν ο κ. Ανδρουλάκης συμμετέχει σε περιπτώσεις κατασκοπείας ή υβριδικού πολέμου. «Και μας κουνάτε το δάχτυλο και μιλάτε για κυβίστηση» είπε και πρόσθεσε «η ομιλία σας δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα. Δεν είναι ασφαλείς κανείς μας όταν λέτε ότι κανείς δεν εξαιρείται. Ενόσω διεξάγεται αυτή η συζήτηση παρενέβη εκ νέου ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και κατέθεσε τη νομική του άποψη. Κι επειδή με ρωτήσατε σας απαντώ ότι με αυτή τη νομική άποψη συμφωνεί κάθε δημοκρατικός πολίτης».
Αποκάλεσε τον πρωθυπουργό προβλέψιμο και τόνισε ότι στις παρεμβάσεις που έκανε με τοξικότητα αναφέρθηκε στα τρολ του διαδικτύου. «Αναφερθήκατε σε Πανούση, Βαρουφάκη, Βαλαβάνη. Όλοι έκαναν δήλωση όσο εσείς μιλούσατε και είπαν ότι δεν τους παρακολουθούσαν. Όλα αυτά δείχνουν τον πανικό σας. Είστε σε πανικό και δεν το κρύβετε. Δεν θα κρυφτείτε πίσω από δήθεν καταγγελίες. Αν έχετε σοβαρή καταγγελία για την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση να την πάτε στον εισαγγελέα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Θα είχε έστω και ένα στοιχείο ο κ. Μητσοτάκης που ενοχοποιεί την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα το είχε δημοσιοποιήσει;»
https://youtu.be/5vxnY6CXt-8
«Εγώ δεν πήρα υπό την ευθύνη μου την ΕΥΠ αλλά δεν θα κάνω τον ανήξερο. Ότι δεν γνωρίζατε ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ. Ποιος σας είπε να τα πείτε αυτά; Ποια συνταγματική αρχή λέει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς να γνωρίζει ο πρωθυπουργός; Επί των ημερών μας ούτε θα μπορούσα να διανοηθώ και ούτε θα υπήρχε ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού και ένας δημοσιογράφος που να έπεσε θύμα επισύνδεσης. Δεν θα προέβαινα ποτέ σε τέτοια εγκληματική κακοποίηση του κράτους δικαίου. Δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης για κανέναν πολιτικό αρχηγό ή άλλον πολιτικό μας αντίπαλο. Επί των ημερών μας η ΕΥΠ προσανατολίστηκε στο οργανωμένο έγκλημα και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Τότε με εντολή μου ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ σας ενημέρωνε τακτικά. Σας αφήσαμε δυο μεγάλους φακέλους. Η μια έχει προχωρήσει στο δικαστικό δρόμο και τα στοιχεία που βγαίνουν τα επικαλείστε στην Βουλή και μπερδεύετε και τα επίθετα. Ακόμα και για το έγκλημα δεν υπήρξε επισύνδεση βουλευτή. Το να καταγράφηκε είναι άλλο», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Κάντε εξεταστική για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και μόνο, πλειοψηφία έχετε, κάντε όσες εξεταστικές θέλετε», κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας και αφήστε τα εσωκομματικά σας κόλπα και τις μαφιόζικες πρακτικές κάντε εξεταστική για την περίοδο 2017-2019.
«Η έρευνα για τον Νίκο Ανδρουλάκη πρέπει να γίνει αυτοτελώς και κατά προτεραιότητα» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Βελόπουλος: Η Δημοκρατία τελείωσε, όλοι παρακολουθούμαστε
Σκληρή κριτική τόσο στη κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, κατηγορώντας και τα τρία κόμματα ότι έχουν ευθύνες γιατί μετέτρεψαν την ΕΥΠ σε εργαλείο παρακολούθησης των αντιπάλων τους.
«Αυτό που είπε ο διοικητής της ΕΥΠ ανερυθρίαστα ότι «όλοι παρακολουθούνται» σημαίνει ότι η Δημοκρατία τελείωσε», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε:
«Υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, ανακαλύψατε τώρα, τον τελευταίο χρόνο, μέσα στο 2022, ότι η ΕΥΠ που εσείς φτιάξατε, παρακολουθεί κόσμο. Ανακαλύψατε ότι υπάρχουν κομματικοί στρατοί που εσείς φτιάξατε. Ανακαλύψατε ότι στοχοποιούνται δημοσιογράφοι, όταν τους στοχοποιείτε εσείς. Ε, είναι καιρός να ανακαλύψετε και τον τροχό. Αφού όλο το σύστημα είναι υποταγμένο σε κάθε κυβέρνηση. Και επειδή δεν επιτελείτε έργο, πληρώνετε αργά για ψεύτικο κυβερνητικό έργο που δεν κάνατε ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βελόπουλος.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιούσαν την φράση "εθνική ασφάλεια" για να αποκτά η παρακολούθηση νομιμοφάνεια».
«Δεν υπάρχουν νόμιμες υποκλοπές. Και αυτός ο νόμος πρέπει να καταργηθεί», τόνισε ενώ υποστήριξε ότι η «ΕΥΠ θεωρείται ρουφιανομάγαζο της κάθε κυβέρνησης και υπηρετεί πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα».
Επίσης, αναρωτήθηκε (με ένα ρητορικό όπως το χαρακτήρισε ερώτημα) ξεκινώντας την ομιλία του «Σε ποια σοβαρή χώρα θα έκαναν μια τέτοια συζήτηση στο κοινοβούλιό τους;» για να απαντήσει ο ίδιος: «Αυτά οι σοβαρές χώρες τα έχουν λυμένα. Ούτε η χώρα είναι σοβαρή ούτε έχει πολιτικούς σοβαρούς» συνέχισε και αναφέρθηκε στο περιστατικό της μετάδοσης των εργασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής: «Συνάδελφοι βουλευτές είχαν συνδεθεί και έδιναν on air όσα συζητούνταν στην Επιτροπή Θεσμών. Πόσο σοβαρό είναι αυτό από μόνο του; Θλίψη πραγματική».
Η δευτερολογία του Κουτσούμπα
Η όλη συζήτηση δεν φώτισε το θέμα, το μόνο που έγινε ήταν απόπειρα συγκάλυψης αλλά και δικαιολόγησης άθλιων πρακτικών, ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Για το ΚΚΕ υπάρχει κρίσιμο ερώτημα: Τα όσα δυσώδη έχουν αποκαλυφθεί για τη δράση της ΕΥΠ και την υποκειμενική ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου είναι κεραυνός εν αιθρία;» διερωτήθηκε ενώ έσπευσε να χαρακτηρίσει «ανεκδίηγητο το καλοκαιρινό διάγγελμα Μητσοτάκη».
«όλα αυτά συνδέδονται με τη δράση κέντρων και παράκεντρων εντός και εκτός Ελλάδας», υποστήριξε. Αυτά τα ζητήματα -συνέχισε- συνδέδονται με την όξυνση των αντιθέσεων σε παγκόσμιο επιπεδο, αλλά και με προληπτικά μέτρα ενόψει μιας νέας κρίσης, ενός δύσκολου χειμώνα με ακρίβεια, ενεργειακά προβλήματα και πολλές άλλες απρόβλεπτες εξελίξεις.
Αφήστε όλοι σας τα περί τέλους των μνημονίων. Έχουμε νέα αντιλακϊά μέτρα με εξάμηνους ελέγχους, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι πραγματικός στόχος των σχεδιασμών μέσω των παρακολουθήσεων ή με αφορμή αυτές είναι ο ίδιος ο λαός. Σύμφωνα με τον γγ του ΚΚΕ ο κρατικός μηχανισμός είναι δομημένος με στόχο την καταστολή του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ, του ίδιου του λαού.
Ο λαός ας έχει υπόψη του ότι μια σταθερή αντίφαση στις αστικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες είναι ότι ο προστάτης του όπως εμφανίζεται ο κρατικός μηχανισμός είναι ταυτόχρονα ο βιαστής των δικαιωμάτων του, επανέλαβε ο κ. Κουτσούμπας τονίζοντας ότι και στο θέμα των δικαιωμάτων ισχύει το «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε επίσης ότι πολλές φορές οι ίδιοι οι καπιταλιστές δημιουργούν τους δικούς τους μηχανισμούς παράλληλα με το κράτος και διερωτήθηκε αυτά ποιος θα τα ελέγξει;
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ο χαφιές πάντοτε θα τρυπώνει και θα αξιοποιεί την τεχνολογική εξέλιξη και πρόσθεσε: «Η αστική τάξη προέβλεψε στο άρθρο 19 του συντάγματος να ροκανίζει το απόρρητο των επιστολών. Η δικαστική αρχή δεν δεσεμεύεται από το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφαλείας».
Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε αυτούς τους αστερίσκους στο σύνταγμα ως «συνέχεια των χουντικών νόμων που αποδεικνύει τη συνέχεια του κράτους», της δικτατορίας του κεφαλαίου όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι η εθνική ασφάλεια είναι άοριστη έννοια που ακόμα και τα δικαστήρια την απορρίπτουν γιατί όσοι τη χρησιμοποιούν το κάνουν καταχρηστικά. «Πως δικαιολογείται άλλωστε η παρακολούθηση χιλιάδων πολιτών κάθε χρόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας;» διερωτήθηκε ο γραμματέας του ΚΚΕ.
Ακολούθως μίλησε για μακρά παράδοση στις υποκλοπές από «συμμάχους» όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ισραήλ λέγοντας ότι στα ζήτημα της κατάργησης του απορρήτου οι μηχανισμοί της χώρας ακολουθούν τη μεθοδολογία της ΕΕ.
Καταλήγοντας ο γγ του ΚΚΕ ανέφερε ότι πρέπει να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή εξηγώντας ότι η συμμετοχή του ΚΚΕ έχει το χαρακτήρα της αποκάλυψης και της ενδυνάμωσης της πάλης του λαού για την κατάργηση αυτού του άθλιου θεσμικού πλαισίου.
Η τριτολογία Μητσοτάκη
https://youtu.be/mPGvhqSfz_4
Τρεις παρατηρήσεις έκανε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του. «Εντυπωσιάζομαι από την αγάπη που δείχνει ο κ. Τσίπρας στις απόψεις του κ. Βενιζέλου ενώ μέχρι πρότινος προσπαθούσε να τον σύρει στα δικαστήρια για τη Novartis», είπε αρχικά.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από την δυνατότητα παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά πρέπει να είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένη.
Για την διαβεβαίωση Τσίπρα ότι επί των ημερών του δεν γινόταν καμία παρακολούθηση δημοσιογράφου ή πολιτικού είπε: Μέτρησα τις παρακολουθήσεις επί ημερών σας ήταν 54.000. Μια μια τις μετρήσατε; Εγώ δεν γνώριζα καμία και σας το είπα από την αρχή.