Predator: Αποκαλύψεις για το ΚΕΤΥΑΚ της ΕΥΠ με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης!
Το νεοσύστατο ΚΕΤΥΑΚ (Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας) με έδρα στην Αγία Παρασκευή και όχι την Κατεχάκη επί κυβέρνησης Μητσοτάκη στις 9 Ιουλίου του 2020, με "βραδινή τροπολογία" σε άσχετο με θέματα Εθνικής ασφάλειας νομοσχέδιο. Το ΚΕΤΥΑΚ ορίστηκε ως αυτοτελής υπηρεσία μέσα στην ήδη αυτοτελή ΕΥΠ. Από την ημέρα σύστασής του το ΚΕΤΥΑΚ με αντικείμενο την έρευνα και την συνεργασία με «ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Σύμφωνα με την τροπολογία του 2020, το ΚΕΤΥΑΚ να συνάπτει απόρρητες συμβάσεις με φορείς, εταιρίες και φυσικά πρόσωπα, που δεν θα δημοσιεύονται καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι εν λόγω πράξεις δεν δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και δεν αναρτώνται στη Διαύγεια».
Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ της ΕφΣυν και του Δημήτρη Τερζή εκείνη την εποχή, στο επόμενο άρθρο της τροπολογίας αναφερόταν πως «συστήνεται στην ΕΥΠ ειδικός λογαριασμός με τίτλο «ειδικός λογαριασμός τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας (ΕΛΤΑΚ)» με δικό του ξεχωριστό ΑΦΜ και σφραγίδα, μέσω του οποίου δύνανται να χρηματοδοτούνται προγράμματα και έργα που εκτελούνται από το ΚΕΤΥΑΚ» και πως «με κοινή απόφαση του αρμόδιου για τον προϋπολογισμό υπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ καθορίζονται τα θέματα που αφορούν στα όργανα διοίκησης και ελέγχου, ο τρόπος ανάληψης και διάθεσης των κονδυλίων» και, για το τέλος, «η απόφαση αυτή είναι απόρρητη και δεν δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως» Με το Προεδρικό Διάταγμα 96 του Νοεμβρίου του 2020 το ΚΕΤΥΑΚ αποκτά δικό του εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και συστήνονται εντός του τέσσερις μονάδες: μία που διαχειρίζεται τον ΕΛΤΑΚ, μία που διαχειρίζεται προγράμματα ΕΣΠΑ και φέρει τον τίτλο «μονάδα στρατηγικής και σχεδιασμού», μία «μονάδα οργανωτικής υποστήριξης» που φροντίζει για τα γραμματειακά και διοικητικά θέματα του ΚΕΤΥΑΚ και μία «μονάδα εφαρμογής δράσεων», η οποία θα ασχολείται με «δράσεις» που δεν αφορούν οικονομικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα συστήνεται και μια «επιτροπή τεχνολογικής στρατηγικής» για την οποία το μόνο που μαθαίνουμε είναι πως πρόκειται για μια 4μελή ομάδα χωρίς κανένα άλλο στοιχείο, καθώς όλα τελούν υπό καθεστώς αδιαφάνειας.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως υποδιοικητής της οικονομικής υπηρεσίας του ΚΕΤΥΑΚ είναι πρόσωπο που έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ από την ημέρα αποπομπής των Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, τουλάχιστον δύο στελέχη του ΚΕΤΥΑΚ έχουν φύγει από την υπηρεσία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η μέχρι πρότινος υποδιοικητής της Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας της Υπηρεσίας Ε.Γ., η οποία υπηρετούσε επί σειρά ετών ως αποσπασμένη στην ΕΥΠ και τους τελευταίους μήνες έδινε καθημερινά το παρόν στα γραφεία του ΚΕΤΥΑΚ στην Αγία Παρασκευή, μετακινήθηκε από τη Δευτέρα από τη θέση της και πηγαίνει στο Τμήμα Αναζητήσεων της Ασφάλειας με κυβερνητικές πήγες να αναφέρουν πάντως ότι αυτό συνέβη για σοβαρούς λόγους υγείας. Τίθεται λοιπόν το ζήτημα αν το ΚΕΤΥΑΚ έχει συνάψει κάποια από τις συμβάσεις με τις εταιρίες που εμπορεύονται το κακόβουλο λογισμικό Predator. Τα παραπάνω δεδομένα ενισχύουν το ενδεχόμενο μίσθωσης του Predator από κάποια εταιρία που το έχει, προκειμένου να κάνει αυτή τις παρακολουθήσεις ή κατ αποκοπή ενοικίασής του για συγκεκριμένο αριθμό υποκλοπών τηλεφώνων ανά μήνα! Αυτό το σενάριο ενισχύουν διάφορα δημοσιεύματα όπως αυτό της εφημερίδας καθημερινή που αναδημοσιεύει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης που έχει διαπιστωμένα πέσει θύμα παρακολούθησης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis.gr, το ΚΕΤΥΑΚ στις 17 Ιανουαρίου του 2022 εξασφάλισε ως φορέας υλοποίησης χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης! Από τα 40,4 εκατ. Ευρώ, τα 14 εκατ. αφορούν πίστωση του τρέχοντος έτους, δηλαδή το 2022. Το έργο το οποίο καλείται να υλοποιήσει το ΚΕΤΥΑΚ μετά τη σχετική έγκριση ονομάστηκε «Στρατηγική και πολιτικές κυβερνοασφάλειας στο Δημόσιο Τομέα και δημιουργία Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας».O @jeansouliotis παραθέτει σήμερα στην @Kathimerini_gr πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Predator πιθανότατα «δεν αγοράστηκε αλλά νοικιάστηκε για συγκεκριμένο διάστημα», με την ΕΥΠ και έναν μικρό αριθμό προσώπων να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του λογισμικού έναντι αντιτίμου. pic.twitter.com/r6cC0KWQ26
— Thanasis Koukakis (@nasoskook) August 13, 2022