ΣΥΡΙΖΑ Turkaegean: Στη Βουλή η κατοχύρωση του σήματος στην ΕΕ - «Πλήττει τα συμφέροντα της Ελλάδας»
Ερώτηση για την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ της δυνατότητας χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα της λέξης «Turkaegean» κατέθεσαν 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση, σε συνεργασία με τους τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο και Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου.
Όπως σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων(EUTM), η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη «Turkaegean» (Τούρκικο Αιγαίο) και η Τουρκία χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα και σε διαφημιστική καμπάνια που έχει κυκλοφορήσει για τουριστικούς σκοπούς. «Η έγκριση δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 χωρίς καμία ένσταση και έχει ισχύ μέχρι τις 16 Ιουλίου 2031. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, παρότι έχει το δικαίωμα, δεν έχει προβεί στην κατάθεση ένστασης», αναφέρουν.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι «η εξέλιξη αυτή πλήττει διεθνώς το κύρος της χώρας, ενώ υπονομεύει και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και συνολικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία», ενώ «ταυτόχρονα, δεδομένης της σημερινής κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει τις σχέσεις των δύο χωρών και υποβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα».
Επισημαίνουν δε ότι «η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει την πολιτική της όξυνσης με πολλαπλές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων να στρέφονται κατά των κυρίαρχων δικαιωμάτων της χώρας μας» και πως «το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει τα εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας».
Κατόπιν αυτών ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:
-Αν και πότε ενημερώθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως αρμόδιος φορέας, για την κατάθεση αίτησης κατοχύρωσης του συγκεκριμένου σήματος;
-Σε ποιες ενέργειες ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων προέβησαν; Ενημερώθηκαν τα επιμελητήρια με έδρα νησιά του Αιγαίου και ο ΣΕΤΕ;
-Υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς ΟΒΙ ενώπιον του EUIPO;
-Σε ποιες ενέργειες προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών και ιδίως ο αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία υφυπουργός;
-Οργανώθηκε από την Κυβέρνηση οποιαδήποτε διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ή άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων;
-Σχεδιάζεται κάποια αντίδραση από την πλευρά της Πολιτείας;