Εκλογές 2022: Τα ποσοστά οι έδρες τα σενάρια και η παράφρων μεταβλητή
Κορυφαίος Υπουργός διέψευδε σε βραδινό πάνελ του ενδεχομένο πρόωρων εκλογών και λίγο μετά μιλούσε σε μία κλειστή και καθαρά προεκλογική συγκέντρωση 100 υποστηρικτών του στα βόρεια προάστια.
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα που πλέον είναι απολύτως πεπεισμένο ότι οδεύουμε σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβρη και εξαιρετικά πιθανές επαναληπτικές μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Η απλή αναλογική και τα ποσοστά
46% χρειάζεται στο πρώτο κόμμα για να πετύχει αυτοδυναμία με βάση τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής.
Με το νέο εκλογικό νόμο που προβλέπει πρόσθετες έδρες για το νικητή και με άθροισμα ποσοστών κομμάτων εκτός Βουλής 8% η αυτοδυναμία χρειάζεται 38% στις δεύτερες εκλογές που πιθανότατα θα ακολουθήσουν. Το μπόνους αντιστοιχεί σε 40 έδρες και είναι κλιμακωτό σε συνάρτηση με το ύψος του ποσοστού. Ξεκινά από 25 έδρες και από εκεί και πάνω δίνει μία έδρα κάθε επιπλέον μισό τοις εκατό.
Η χαλαρή ψήφος της απλής αναλογικής
Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αν οι εκλογές γίνουν το Σεπτέμβριο, με το ισχύον εκλογικό σύστημα η ψήφος πέρα από διαμαρτυρίας θα είναι και χαλαρή. Με τα τρέχοντα δημοσκοπικά δεδομένα για να συγκροτηθεί κυβέρνηση με πάνω από 151 έδρες θα χρειαστεί συνεργασία τεσσάρων ή και πέντε κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως ακόμα και αν δεν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος και των πραγματικών συσχετισμών.
Η εβδομάδα μετά τις πρώτες εκλογές
Ο κατακερματισμός του αριθμού των εδρών για τα κόμματα δημιουργεί πρόβλημα που λύνεται μόνο με διάθεση συνεργασίας κάτι που τουλάχιστον προεκλογικά δεν φαίνεται πιθανό. Αναμφισβήτητα ρυθμιστικό ρόλο θα έχει το τρίτο κόμμα που στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ Κινήματος αλλαγής, βάσει του εκλογικού νόμου και των τρέχοντων δημοσκοπικών ευρημάτων, θα έχει πάνω από 40 έδρες. Είναι βέβαιο ότι οι πιέσεις που θα ασκηθούν στα κόμματα θα είναι και εσωτερικές καθώς σε ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών με "πλειοψηφικότερο" σύστημα πλην του πρώτου κόμματος που θα ευνοηθεί από το μπόνους των εδρών τα υπόλοιπα θα χάσουν έδρες άρα και αριθμό βουλευτών. Εν ολίγοις οι βουλευτές των αστικών κέντρων αλλά και της επαρχίας που θα εκλεγούν στις πρώτες εκλογές θα έχουν ξεκάθαρο συμφέρον διατήρησης του συγκεκριμένου κοινοβουλευτικού στάτους με τη συγκρότηση κυβέρνησης και όχι την περιπέτεια μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης όπου πολλούς από αυτούς θα τους μετατρέψει ξανά σε πολιτευτές.
Δεύτερες εκλογές
Αν για παράδειγμα οι πρώτες εκλογές γίνουν στις 18 Σεπτεμβρίου, δεν προκύψει αυτοδυναμία που είναι σχεδόν βέβαιο, και οι εντολές σχηματισμού κυβέρνησης επιστρέφονται ως άγονες η μία μετά την άλλη από τα κόμματα, θα οδηγηθούμε άμεσα σε επαναληπτικές εκλογές.
Τότε θα ισχύσει το κλιμακωτό bonus των 25 έως 40 εδρών για τον πρώτο και θα είναι πολύ σημαντικό το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που δεν θα κατορθώσουν να πιάσουν το όριο του 3% καθώς όσο πιο ψηλά είναι αυτό το ποσοστό τόσο πιο χαμηλά πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας.
Αναγωγή σε έδρες των σημερινών δεδομένων
Με δεδομένο το "μαύρο κουτί" των αναποφάσιστων που αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 10% σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να κάνει κάποιος άμεσο υπολογισμό εδρών αλλά είναι βέβαιο ότι το πρώτο κόμμα πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει τις 117 έδρες.
Η παράφρων μεταβλητή
Με αρκετές εβδομάδες να απομένουν μέχρι τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές που δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί αν παρουσιαστεί μία παράφρων μεταβλητή στα υπάρχοντα δεδομένα.
Αρκεί να φέρουμε το μυαλό μας το καλοκαίρι του 2018 με την τραγωδία στο Μάτι ή το περσινό καλοκαίρι με το ρεκόρ καμένων εκτάσεων και την καταστροφή στην Εύβοια. Αυτή την παράφρονα μεταβλητή ενσαρκώνει και η γειτονική Τουρκία καθώς ένας τύπος θερμού επεισοδίου και κυρίως η έκβαση αυτού θα μπορούσε να εξελιχθεί ως καθοριστικός παράγοντας όχι μόνο για το αποτέλεσμα ενδεχόμενων εκλογών αλλά ακόμα και για την διεξαγωγή τους ή όχι.