Ακάρ: Το χρονικό του επεισοδίου με τους Έλληνες βουλευτές - «Πάρτε πίσω το casus belli»
Πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο έλαβε χώρα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, καθώς Έλληνες βουλευτές «στρίμωξαν» τον Χουλουσί Ακάρ και τον ανάγκασαν να αποχωρήσει. Το επεισόδιο συνέβη κατά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ακάρ μοιράστηκε τις προσεγγίσεις της Τουρκίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Όταν ο Χουλουσί Ακάρ άρχισε να θέτει τα ζητήματα των χωρικών υδάτων, αποστρατιωτικοποίησης νησιών -κάτι που το χαρακτήρισε «χρόνιο πρόβλημα»- και όλης της γνωστής ρητορικής της Τουρκίας και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποθάλπει την τρομοκρατία, τον λόγο πήραν οι Έλληνες βουλευτές. Σύσσωμη η ελληνική αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τους βουλευτές Σπήλιο Λιβανό, Μανούσο Βολουδάκη, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέα Λοβέρδο, αντέδρασε αμέσως στις προκλήσεις Ακάρ.
Το χρονικό του επεισοδίου με τον Ακάρ
Οι Έλληνες βουλευτές απάντησαν στον Τούρκο υπουργό Άμυνας ότι η Ελλάδα πολεμά την τρομοκρατία. Στη συνέχεια τού είπαν πως «δεν μπορείτε εσείς να λέτε ότι σέβεστε την κυριαρχία χωρών από τη στιγμή που έχετε εισβάλει στην Κύπρο, από τη στιγμή που αμφισβητείτε την κυριαρχία νησιών». Ο κ. Ακάρ, εκνευρισμένος, απαντούσε στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών. Τον ρώτησαν για το casus belli, λέγοντάς του πώς μπορεί να υπάρχει ΝΑΤΟϊκή συμμαχία όταν υπάρχει το casus belli, όταν υπάρχει αυτή η εχθρική συμπεριφορά. Η κόντρα συνεχίστηκε για 12-13 λεπτά.Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εκνευρίστηκε επίσης όταν ένας από τους Έλληνες βουλευτές χρησιμοποίησε τη φράση «συνεχίζετε να είστε κατακτητές στη βόρεια Κύπρο». Μάλιστα, ο Ακάρ, για να διακόψει τη διαδικασία, προτού προλάβει να θέσει τις ερωτήσεις του και ο τρίτος Έλληνας βουλευτής, ο Ανδρέας Λοβέρδος, προφασίστηκε ότι έπρεπε να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Άμυνας, αλλά έμεινε στην αίθουσα για πολλή ώρα μετά τον καβγά. Πριν φύγει από το βήμα, ωστόσο, σχολίασε: «Πολλοί Έλληνες μιλάτε». Ο Χουλουσί Ακάρ συνέχισε να μιλά για τις τουρκικές θέσεις, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική ρητορική τροφοδοτεί τις εντάσεις και επιδεινώνει την κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες, με τους Έλληνες βουλευτές να του απαντούν με τις θέσεις της Ελλάδας -και η κόντρα συνεχίστηκε, μέχρι ο Ακάρ να αποχωρήσει από την αίθουσα. «Εάν λέτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι υπό κατοχή, θέλετε να προκαλέσετε. Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Εκεί έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα μέχρι το 1974. Οι ζωές των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων βρίσκονταν σε κίνδυνο. Εμείς ξεκινήσαμε την ειρηνευτική επιχείρηση το 1974. Μέχρι σήμερα ο Νότος και ο Βορράς ζουν σε ειρήνη και ηρεμία. Πρέπει να το δείτε αυτό. Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι. Το 2014 οι Τούρκοι αποδέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ για λύση, παρά τις ελλείψεις του. Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχθηκε» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Χουλουσί Ακάρ.“PKK/YPG’ye, FETÖ’ye kampta yer verirseniz bu dostluğa aykırıdır. İttifakı da bozar müttefiklik ruhuna da aykırıdır.”
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye aleyhinde söylemlerde bulunan Yunan parlamenterlere tepki gösterdi.https://t.co/KXBlnGX4tM pic.twitter.com/KfR7xGhKiz — TRT Haber Canlı (@trthabercanli) June 14, 2022