Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η «βαθμολογία» των 6 υποψηφίων και το σενάριο για Αρχηγό πριν την δεύτερη Κυριακή
Μέχρι τώρα η προεκλογική περίοδος ανάμεσα στους έξι υποψήφιους αρχηγούς κύλησε προς όφελος της παράταξης καθώς κινητοποιήθηκε ο προοδευτικός κόσμος, έγιναν δυναμικές συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα, και το ΠΑΣΟΚ μπήκε και πάλι στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου.
Και οι έξι υποψήφιοι βγήκαν πολιτικά και επικοινωνιακά κερδισμένοι τις τελευταίες εβδομάδες. Αλφαβητικά:
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης με ευρωπαϊκό αέρα και πολύ καλή οργάνωση έκανε μία προσεκτική καμπάνια με σαφή στρατηγική δεύτερου γύρου και δείχνει πώς θα μπορούσε να πετύχει κάτι περισσότερο από τις εσωτερικές εκλογές του 2017.
- Ο Παύλος Γερουλάνος χωρίς μηχανισμούς και ίχνος λαϊκισμού διεύρυνε το πολιτικό του ακροατήριο και επιβεβαίωσε ότι αποτελεί ένα σημαντικό και ποιοτικό κεφάλαιο για την προοδευτική παράταξη.
- Ο Χάρης Καστανίδης επανασυστήθηκε στους ψηφοφόρους του κέντρου. Νέστωρας και με ουσιαστικό πολιτικό λόγο, γνήσιες προοδευτικές απόψεις και αιχμές όποτε χρειάστηκε τις τελευταίες ημέρες φτάνει στην πρώτη κάλπη ήδη κερδισμένος.
- Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν ο πιο μαχητικός και όχι μόνο ξεχώριζε στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις αλλά έδειξε ότι είναι σκληρό καρύδι τόσο εντός κόμματος όσο και για τα αντίπαλα κόμματα σε περίπτωση που εκλεγεί αρχηγός.
- Ο Γιώργος Παπανδρέου στο comeback του δέκα χρόνια μετά, μίλησε συναισθηματικά στο πασοκικό DNA ευρύτερων και εκτός ΚΙΝΑΛ στρωμάτων, είχε την ευκαιρία να απαντήσει για ζητήματα της σκοτεινής πρώτης μνημονιακής περιόδου, έκανε μεγάλες συγκεντρώσεις και ξεπέρασε ανώδυνα σχετικά την απουσία του από το debate.
- Ο Παύλος Χρηστίδης με την παρουσία του τις τελευταίες εβδομάδες δικαίωσε την επιλογή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά να τον εμπιστευτεί, έβαλε υποθήκη για το μέλλον και θα έχει ισχυρή παρουσία τα επόμενα χρόνια στην προοδευτική παράταξη.
Αποφεύγουμε να αναφερθούμε στα αρνητικά αφενός γιατί δεν υπήρξαν πολλά τέτοια, (ανεξαρτήτως αν συμπαθεί ή αντιπαθεί κάποιος τον τάδε ή τον δείνα υποψήφιο προσωπικά ή πολιτικά) αφετέρου γιατί οι μονομάχοι δεν είχαν τη διάθεση να τα αναδείξουν όχι μόνο εφαρμόζοντας στρατηγική δεύτερη γύρου αλλά σκεπτόμενοι ενδεχομένως και την ενότητα της παράταξης την επόμενη μέρα.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου θα βρουν δύο από τους έξι μονομάχους στον δεύτερο γύρο που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Δεκεμβρίου καθώς δύσκολα θα συγκεντρώσει κάποιους το 50% συν ένα την πρώτη Κυριακή.
Αναμφισβήτητα φαβορί για το δεύτερο γύρο είναι (αλφαβητικά) οι κ.κ Νίκος Ανδρουλάκης Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Παπανδρέου χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη στη σειρά κατάταξης όποια και αν έχετε βάλει στο μυαλό σας.
Ένας δεύτερος γύρος που θα γεννήσει συμμαχίες που ήδη επεξεργάζονται τα επιτελεία αλλά και θα ανοίξει μεγάλες πληγές με όσα θα ειπωθούν από μεθαύριο και μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου αλλά και μετά την ανακήρυξη του νικητή.
Η ενότητα του κινήματος λοιπόν δεν είναι εξασφαλισμένη και η φράση «Δηλαδή θα έμενε ο τάδε με αρχηγό τον δείνα;» ακούγεται συχνά μέσα και έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Συναίνεση πριν τον δεύτερο γύρο
Υπάρχουν λοιπόν φωνές έμπειρων στελεχών που δεν ανακατεύτηκαν στην προεκλογική κούρσα των έξι και ενδιαφέρονται για τη συνοχή και την ενότητα της παράταξης οι οποίοι έχουν μια άποψη που ακόμα δεν έχει κατατεθεί δημόσια. Αυτοί θεωρούν λοιπόν ότι το Κίνημα αλλαγής έχει βγει ήδη κερδισμένο από τη διαδικασία και ένας σκληρός δεύτερος γύρος χωρίς συναίνεση θα έφερνε νικητή ένα από τα πρόσωπα αλλά χαμένο μεσοπρόθεσμα το κόμμα.
Σκέφτονται να προτείνουν λοιπόν σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αναδεικνύει κάποιον εκ των δύο που θα περάσουν στον β γύρο κοντά στο 50% ή με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο να υπάρξει μία συναινετική διαδικασία ώστε να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος. Μία ενωτική ιδέα που βέβαια έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες, τυπικές και ουσιαστικές, και δεν υπάρχει προς το παρόν ούτε ως σενάριο στην ΕΔΕΚΑΠ, την αρμόδια επιτροπή για τη διεξαγωγή των εκλογών που διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι πάμε σε εκλογική διαδικασία δύο γύρων για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.
Ουδείς όμως μπορεί να γνωρίζει ή να προεξοφλήσει το κλίμα που θα επικρατήσει το πρωί της Δευτέρας. Τις συζητήσεις και τις προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι και κυρίως το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης και τις συνθήκες που θα διαμορφώσει. Κυριακή κοντή (και κυρίως δημοκρατική) γιορτή...