Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ: Σήμερα πέφτουν οι υπογραφές - Η επιστολή Μπλίνκεν προς τον Νίκο Δένδια
Την αμερικανική πρωτεύουσα επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ αναμένεται επίσης να υπογράψει, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του 'Αντονι Μπλίνκεν, τo δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Το περιεχόμενο της δήλωσης Μπλίνκεν
Τη Συμφωνία Αμοιβαίας Συνεργασίας (MDCA),η οποία θα υπογραφεί σήμερα σε ειδική τελετή, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα συνοδεύει επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν προς τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου στο hellasjournal, ο κ. Μπλίνκεν θα αναφέρει πως «η Ελλάδα είναι ένας «σταθερός νατοϊκός σύμμαχος και εταίρος», μία χώρα με «ηγετικό περιφερειακό ρόλο και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας» για όλη την περιοχή.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημειώνει τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας των χωρών, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν η διμερής στρατηγικής φύσεως αμυντική συνεργασία των δύο χωρών προσδίδει και περιφερειακή σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρεται στη συνεχιζόμενη αμερικανική στήριξη προς την Ελλάδα, προκειμένου -όπως σημειώνει- να καταστεί περιφερειακός, στρατιωτικός κόμβος παροχής συντήρησης, υποστήριξης και εκπαίδευσης των δυνάμεων (των δύο χωρών).
Ο κ. Μπλίνκεν ομιλεί για την προσφερόμενη (από την Ελλάδα) δυνατότητα χρησιμοποίησης ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά, από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Ο Αμερικανός υπουργός σημειώνει επίσης:
- Το ρόλο του στρατηγικού διαλόγου για τη συνεχιζόμενη οικοδόμηση της διμερούς σχέσης σε πολλούς τομείς που πλέον επεκτείνονται θεματικά.
- Τη διμερή σχέση, που όπως αναφέρει, φτάνει σε νέο ιστορικά υψηλό σημείο. Η σχέση αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό κατά το επετειακό έτος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Η επιστολή καταγράφει με λεπτομέρειες το πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται η αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Συνεργασίας (MDCA).
Ο κ. Μπλίνκεν στην επιστολή του περιλαμβάνει σειρά προωθημένων θέσεων, μέσω των οποίων τονίζεται η σημασία της Ελλάδας για την αμερικανική στρατηγική θεώρηση της ευρύτερη γειτονιάς μας.
Η συμφωνία
Όπως επισημαίνει η «Καθημερινή» η νέα πενταετής συμφωνία δίνει σημαντικές δυνατότητες αυξημένων επενδύσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε μια σειρά από τοποθεσίες (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Σούδα) και αφήνει τη δυνατότητα και για ένταξη κάποιων νέων στην πάροδο του χρόνου.
Οι ελληνοαμερικανικές συνομιλίες έχουν διαρκέσει φέτος περισσότερο του αναμενομένου, ωστόσο η ολοκλήρωσή τους εκτιμάται ότι θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο και στον σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) που επιθυμούν την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και τη δημιουργία νέων, ιδιαίτερα στην περιοχή του Εβρου και της Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα, με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου για τη hellas journal, η συμφωνία περιλαμβάνει σημαντικά νέα στοιχεία που επεκτείνουν και εμβαθύνουν τη διμερή στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας και της Αμερικής, με ευρύτερες συνέπειες για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.
Επικαλούμενος διπλωματική πηγή, τονίζει επίσης ότι σημειώνεται ξανά το στοιχείο της αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής για την προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών.
Σημειώνεται, τόνισε η πηγή, η δυνατότητα συμφωνίας για την παροχή ευκολιών σε επιπλέον εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορίας. Επίσης προσδιορίζονται επιπλέον ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις οποίες θα παρέχονται διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις.
Η διπλωματική πηγή τόνισε στη Hellas Journal ότι ο κ. Μπλίνκεν τοποθετεί την τροποποίηση της MDCA σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο διμερούς αμυντικής συνεργασίας, το οποίο είναι σημαντικό για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει τη νέα συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Εκ των πραγμάτων τα χρονικά περιθώρια είναι σχετικά στενά, καθώς η ισχύς της τρέχουσας συμφωνίας λήγει στις 6 Νοεμβρίου.
Το πρόγραμμα του Νίκου Δένδια
Σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο State Department, όπου θα έχει αρχικά κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν, με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.
Οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από τον ιστότοπο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Abdullah bin Zayed Al Nahyan), ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον. Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.